Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ: Τι αποφάσισε για τα οικονομικά των δήμων

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ: Τι αποφάσισε για τα οικονομικά των δήμων

Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ ενόψει της κατάρτισης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025.

Η οικονομική κατάσταση των δήμων επανήλθε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου να υπογραμμίζει ότι αυξάνει ανησυχητικά ο αριθμός των δήμων που παίρνουν προκαταβολές από την τακτική τους επιχορήγηση για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.

«Τα χρήματα δεν επαρκούν και οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί έχουν απορροφηθεί με την παρακράτηση του τέλους ταφής, την αύξηση του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους» ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η συνάντηση μεταξύ ΥΠΟΙΚ, ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ για να δοθεί έκτακτη και προσωρινή λύση στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των δήμων με την εκταμίευση μέχρι το τέλος του 2024 τριών έκτακτων μηνιαίων επιχορηγήσεων ύψους 140 εκ. εκάστη.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου ΚΥΑ ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ για τους προϋπολογισμούς των δήμων για το οικονομικό έτος 2025 και διατύπωσε τις εξής παρατηρήσεις, όπως αποκλειστικά είχε το in προαναγγείλει.

  •  Να καταργηθεί το τέλος ταφής και να επιστραφούν οι παρακρατήσεις που γίνονται από τους ΚΑΠ.
  • Να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ και να χρηματοδοτηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις υποδομές τους.
  • Να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες ο Ν.3852/2010 για τις ετήσιες αποδόσεις από τον προϋπολογισμό στους δήμους και να καταργηθούν διατάξεις που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.
  • Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων.
  • Να επιστρέψουν στους δήμους τέλη που τους αφαιρέθηκαν.

 Η ΚΕΔΕ μεταξύ των άλλων ζητά να παραμείνει το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης ως έχει δηλαδή ως Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που θα συνάψουν σύμβαση με τον καινούριο φορέα Ε.Ο.Π.Α.Ε., ώστε και να διασφαλίζεται ο τοπικός χαρακτήρας της δράσης τους, αλλά και ο συντονισμός των δράσεων για το σύνολο της επικράτειας.

Έγκριση τριών ψηφισμάτων

Την έκδοση τριών ψηφισμάτων ενέκρινε επίσης το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα τα ψηφίσματα αφορούν τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την καταδίκη της τουρκικής εισβολής και της παράνομης για 50 έτη συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους και την έκπτωση του Έλληνα εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.

Sports in

Μπαρτζώκας –Αταμάν: Τα καλύτερα έρχονται!

Ο Μπαρτζώκας ανανέωσε με τον Ολυμπιακό. Ο Αταμάν επέκτεινε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό. Και οι μάχες των δύο θα συνεχιστούν...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024