Δεν είμαστε σε φάση μνημονίων, εθνικής κρίσης και δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ONE, επισήμανε πως «το μοντέλο Δούκα ήταν ένα μοντέλο, το οποίο έδωσε έμφαση στην ατζέντα, στα θέματα τα οποία απασχολούν τις Αθηναίες και τους Αθηναίους και σε μία συνεργασία όλων των πολιτών στις γειτονιές, στις συγκλίσεις πέρα από χρώματα και κόμματα».

«Υπάρχει κόσμος που ψήφισε Νέα Δημοκρατία και αισθάνεται απογοητευμένος»

Συνέχισε λέγοντας πως «και μάλιστα, έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες, όπου έχουμε και συνεργασίες και συγκλίσεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και με τον κ. Ζαχαριάδη και με άλλους, με τους όποιους προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα. Πολλές φορές έχουμε και ομόφωνες αποφάσεις, κρατώντας, όμως, οι επιμέρους παρατάξεις την αυτονομία τους. Άρα, οι συγκλίσεις γίνονται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Για τις «επιστροφές» στελεχών στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Αναφερόμενος στην επιστροφή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έφερε το παράδειγμα του Κώστα Χρυσόγονου αλλά και της Κωνσταντίνας Αδάμου, που «μεταγράφηκε» από το ΜέΡΑ25 στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Ο κ. Χρυσόγονος δεν ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ήρθε σε μας; Είναι τυχοδιώκτης; Εγώ νομίζω ότι είναι μία πολύ σοβαρή περίπτωση, ένας άνθρωπος που έκανε μία άλλη επιλογή και τώρα κάνει μία άλλη. Η κ. Αδάμου δεν ήταν σε άλλο κόμμα και ήρθε σε μας; Και πολλοί άλλοι. Δε θέλω να λέμε χαρακτηρισμούς, διότι, γίνονται κάποιες διευρύνσεις και να σας πω και κάτι άλλο, σε ό,τι με αφορά. Εμείς θέλουμε ψηφοφόρους, δε θέλουμε στρατηγούς, στρατιώτες θέλουμε για να δώσουμε μάχες, με μένα πρώτο και όλους τους υποψηφίους στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Τόνισε πως «αυτήν την περίοδο δεν είμαστε σε περίοδο μνημονίων. Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα, 15 χρόνια με διαρκείς κρίσεις, τώρα έρχονται πάρα πολλά χρήματα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, εγχώριοι πόροι και ο κόσμος ακούει για ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, όμως, ζούμε με μισθούς 2011 και ακρίβεια 2023. Ταυτόχρονα υπάρχει μία πρωτοφανής υπερσυσσώρευση πλούτου σε πάρα πολύ λίγους και σε όλους τους υπόλοιπους δίνονται ελάχιστα. Και δεν διαμοιράζονται. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Δηλαδή, δημιουργούνται συνέχεια υπερκέρδη, στην ενέργεια, στις τράπεζες, στις διατροφικές αλυσίδες. Αν, λοιπόν, δε συγκρουστούμε με τα λόμπυ και τα καρτέλ, τότε δε θα μπορέσουμε να κάνουμε αναδιανομή. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να κάνουμε αναδιανομή, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται να δημιουργείται υπερσωσσώρευση και θα εντείνονται οι ανισότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, και ψήφισε ΝΔ, διότι θεώρησε ότι είναι ένα κεντρώο κόμμα, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Μητσοτάκη, βεβαίως αυτό ήταν φύλλο συκής. Υπάρχει κόσμος που ψήφισε Νέα Δημοκρατία και αισθάνεται απογοητευμένος. Αποτυπώνεται και στις ευρωεκλογές, όπου είχε μία πολύ μεγάλη πτώση σε σχέση με το αποτέλεσμα έναν χρόνο πριν».

Ο Χάρης Δούκας επισήμανε πως «σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, σε πολλές άλλες χώρες, ακόμη και στην Αμερική, η συζήτηση που γίνεται σήμερα αφορά την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη αυτή τη στιγμή, επικρατεί η αντίληψη ότι πρέπει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα, δημόσια πανεπιστήμια, ισχυρά, βεβαίως και με εξωστρέφεια, να ενισχύσουμε τους καθηγητές, να έχουμε υποδομές. Και ξαφνικά στην Ελλάδα, ενώ είμαστε στον πάτο στα χρήματα που δίνονται για τη δημόσια παιδεία, ξεκινάει μία συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και λέω το εξής: Είμαι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και δεν είναι εικόνα αυτή για τις υποδομές μας, και δεν είναι εικόνα αυτή για τους μισθούς, για τους ανθρώπους που είναι εκεί και δουλεύουν».

«Δώσαμε μάχες για να μπορέσουμε να προχωρήσουνε θέματα δύσκολα»

Πρόσθεσε για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια ότι «μου έλεγε και κάτι άλλο η κυβέρνηση και με εγκαλούσε. «Μα αν έρθει κ. Δούκα το Χάρβαρντ και η Οξφόρδη, θα πούμε «όχι»»; Ήρθε το Χάρβαρντ; Ήρθε η Οξφόρδη; Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, γίνεται μία προσπάθεια να έρθουν κάποιοι επενδυτές, που κυρίως είναι funds, για να ανοίξουν κάποια ιδιωτικά κολλέγια πολυτελείας για να πουλάνε τίτλους. Ε, νομίζω ότι αυτή δεν είναι η προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσει σήμερα η χώρα».

Τέλος, ο Χάρης Δούκας ανέφερε πως «δώσαμε μάχες για να μπορέσουμε να προχωρήσουνε θέματα δύσκολα, όπως είναι η Διπλή Ανάπλαση και ο Βοτανικός. Δείτε πώς είναι τώρα και τι γίνεται σήμερα στο Βοτανικό και τι γινόταν όταν ανέλαβα, που ήταν δύο τεράστιοι λόφοι 8 και 10 μέτρων με σκουπίδια, για να καταλάβετε τι παραλάβαμε. Όχι απλώς δεν είχε προχωρήσει το έργο αλλά η περιοχή εκείνη, που υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμη για να μπουν τα τσιμέντα και να ξεκινήσουν οι εργολάβοι, οι ανάδοχοι, να φτιάχνουν το γήπεδο, ήταν γεμάτη σκουπίδια από όλη την υπόλοιπη Αττική. Είχαν δημιουργηθεί λόφοι από σκουπίδια, ο ένας μάλιστα, ακριβώς στο σημείο που θα έπρεπε να υπάρχει το σκάμμα και να είναι έτοιμο για το γήπεδο».