Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ήθελε «ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά την οικονομική πρόοδο αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας»
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σημαντικό ρόλο στην επόμενη Κομισιόν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σύμφωνα με το Politico.
«Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μια την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» είπε ο πρωθυπουργός στο διαδικτυακό περιοδικό.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα εποφθαλμιά τη θέση του νεοαναγγελθέντα Επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτό το ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο.
Υποθέτω ότι τελικά τη θέση θα καταλάβει εκπρόσωπος χώρας της Μεσογείου. Δεν δηλώνω προτίμηση γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ. Τελικά είναι μια απόφαση που θα λάβει η πρόεδρος της Κομισιόν».
Ερωτηθείς, για τις φήμες περί του ίδιου ως εναλλακτική σε περίπτωση που η Φον ντερ Λάιεν δεν εξασφάλιζε την επανεκλογή της και αν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε πέντε χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «πέντε χρόνια είναι πάνω από αιώνας στην πολιτική»
Ποιος θα είναι ο Έλληνας επίτροπος
Στη συνέχεια, το Politico στέκεται στο θέμα του Έλληνα επιτρόπου, αναφέροντας τα ονόματα των Απόστολου Τζιτζικώστα (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας) και Νίκης Κεραμέως (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), όπως προέκυψαν από ρεπορτάζ, αλλά και φιλοξενώντας τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή» στην ενδεχόμενη παραμονή εκείνου στο αξίωμα.
«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβει υπόψη την ισορροπία των φύλων (σ.σ. ένας άνδρας και μία γυναίκα θα είναι υποψήφιοι από κάθε κράτος – μέλος), την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων αλλά και τη γεωπολιτική κατά τη διαίρεση των χαρτοφυλακίων», επισημαίνεται ακόμη.
Υπενθυμίζοντας, δε, ότι η επανεκλογή φον ντερ Λάιεν ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το Politico επισημαίνει ότι «δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Σολτς, είναι σε πιο αδύναμη θέση και στελέχη όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, και ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κροο έχουν αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τοποθετήσει τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή (leader of leaders στο πρωτότυπο)».
«Δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι»
Στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει οτι η Ελλάδα «δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» προσθέτοντας ότι «είναι στο χέρι των συναδέλφων μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει».
Ο ίδιος υπερασπίστηκε την προσέγγισή του στον χειρισμό του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη. «Αλλά νομίζω ότι συνολικά, η θετικότητα βγαίνει από την Ελλάδα και υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα όποια λάθη έγιναν».
Ερωτηθείς, για τις φήμες περί του ίδιου ως εναλλακτική για την φον ντερ Λάιεν σε περίπτωση που εκείνη δεν εξασφάλιζε την επανεκλογή της και αν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε πέντε χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «πέντε χρόνια είναι πάνω από αιώνας στην πολιτική».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις