Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών με χρήση του παράνομου λογισμικού predator και τη διερεύνηση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ κλήθηκαν να απαντήσουν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα και ο Επιτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έγινε με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης και των συστάσεων της Επιτροπής για την κατάσταση με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη.

Ειδικότερα, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιγράφων για το πώς βλέπει η Επιτροπή τη διερεύνηση της υπόθεση με τις υποκλοπές και τη χρήση του predator, το πώς σχολιάζει τη διερεύνηση της δολοφονίας Καραϊβάζ, ιδίως και μετά τη χτεσινή αποκάλυψη ότι καταστράφηκε cd που αφορούσε στοιχεία από τις επικοινωνίες του δολοφονημένου δημοσιογράφου με υψηλόβαθμούς αξιωματούχους όπως ο πρωήν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης ή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Ρωτήθηκαν ακόμη γιατί η έκθεση θεωρεί ότι έχει γίνει πρόοδος ως προς τη συμμετοχή των δικαστικών στην επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης, την ώρα που οι ίδιοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται ότι η απόφαση είναι κατά βάση της κυβέρνησης.

Τι ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα για Predator και δολοφονία Καραϊβάζ

Στην απάντηση της, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην έκθεση με τις επικοινωνίες της Κομισιόν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ανέφερε, συγκεκριμένα, «Αν ανατρέξετε στην σελίδα 34 της έκθεσης, υπάρχει ένα κεφάλαιο για τους εθνικούς ελέγχους που έχουν γίνει για την χρήση του παρεμβατικού λογισμικού παρακολούθησης. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μία αναφορά για την Ελλάδα. Στην χώρα, διεξάγονται ήδη δικαστικές έρευνες σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού. Έτσι, υπάρχει αναφορά στη χώρα σε σχέση με τη χρήση του predator.

Μπορεί να θυμάστε ότι είχα μια εκτεταμένη συζήτηση, στην πραγματικότητα, δύο συζητήσεις με τον πρωθυπουργό για την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις στην εθνική νομοθεσίαπου θα εγγυάται ότι τέτοιο παρεμβατικό κατασκοπευτικό λογισμικό δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους. Επομένως, η συζήτηση συνεχίζεται.

Αλλά υπάρχουν και οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Το ίδιο, ισχύει και για την έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του κ. Καραϊβάζ. Το παρακολουθούμε αυτό. Φυσικά, μπορείτε να περιμένετε από εμένα ότι θα πω ότι δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στις επιμέρους έρευνες. Είναι μια παρόμοια περίπτωση όπως αυτή που είδαμε στην υπόθεση της Μάλτας, τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia, όταν πρώτα πιάστηκαν οι δολοφόνοι και στη συνέχεια έκαναν περαιτέρω έρευνες για να βρουν τους εγκέφαλους. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στη Σλοβακία όσον αφορά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ. Χρειάζεται λοιπόν χρόνος. Παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλά κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει ή να επικρίνει το έργο των αρχών επιβολής του νόμου. Ποτέ δεν το κάνουμε αυτό.»

Τι ανέφερε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς

Με την σειρά του, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, ανέφερε: «Στην έκθεση για το κράτος δικαίου έχουν διατυπωθεί κάποια σχόλια για την παρακολούθηση της υπόθεσης που αφορά το κατασκοπευτικο λογισμικό. Άλλωστε έχουμε πει από καιρό ότι προσπαθούμε να διαμορφώσουμε οδηγίες για το ζήτημα αυτό. Έτσι θα τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό το επόμενο διάστημα, αλλά θα πρέπει να περιμένετε για να δούμε εάν η Κομισιόν πρέπει να τοποθετηθεί για μια τέτοια εξέλιξη. Όμως, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.

Όμως, όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημά σας σχετικά με τον διορισμό της δικαιοσύνης, θα το δείτε στις συστάσεις. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό που έχουμε πει. Υπάρχει πλήρης εφαρμογή, της σύστασης που έχουμε απευθύνει σχετικά με την ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στο διορισμό του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και το Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ανοικτά πρότυπα που έχουν διαμορφωθεί σε ότι αφορά τους δικαστικούς διορισμούς.

Έτσι, όπως και σε άλλα κράτη μέλη, η απόφαση του διορισμού θα λαμβάνεται από την κυβέρνηση, αλλά με συμμετοχή του δικαστικού σώματος στη διαδικασία και θα είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση ακολουθεί ή όχι. Οι συστάσεις για την πρόταση του δικαστικού σώματος αφορούν μια διαβουλευτική διαδικασία, όμως όπως και με τα άλλα κράτη-μέλη δεν είπα ότι τον διορισμό θα τον κάνει το δικαστικό σώμα. Είπαμε ότι θέλουμε  να έχουμε μια συμμετοχή του δικαστικού σώματος  και υπάρχει μια πλήρης εφαρμογή αυτού στην Ελλάδα. Πάνω σε αυτό το δημείο θα δείτε ότι έχουμε και άλλες παρατηρήσεις στις συστάσεις για το δικαστικό σώμα».