Αντίστροφα μετράει το γαλάζιο στρατόπεδο για τη δεύτερη φάση των πρωθυπουργικών παρεμβάσεων στα υπουργεία, καθώς αναμένονται, ακόμα και εντός της ημέρας, οι επίσημες ανακοινώσεις για τις θέσεις των γενικών γραμματέων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του βιογραφικά προσώπων και εισηγήσεις και μένει να πατήσει το κουμπί των αλλαγών στα συνολικά 63 πόστα της ευρύτερης κυβερνητικής ομάδας.

Η τράπουλα ανακατεύεται ξανά, ύστερα από τον ανασχηματισμό στις υπουργικές και υφυπουργικές θέσεις, ο οποίος αφενός διέψευσε τις αρχικές προσδοκίες περί σαρωτικών αλλαγών αφετέρου δεν έχει αφήσει προσώρας ορατό στίγμα υψηλότερης ή ταχύτητες απόδοσης στην καθημερινότητα. Ο «ανασχηματισμός» των γραμματέων αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για ακόμη ένα πρωθυπουργικό σινιάλο εσωκομματικής νηνεμίας (που είναι βασικό μετεκλογικό ζητούμενο του Μεγάρου Μαξίμου) καθώς και για άλλη μία δέσμευση για τη βελτίωση στη συνεργασία κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Εξάλλου τα πρωθυπουργικά… αυτιά δείχνουν να είναι τεντωμένα πλέον στις γαλάζιες πιέσεις, επιφυλάξεις και γκρίνιες – το έδειξε άλλωστε αυτό η υπόθεση της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Κατερίνας Φουντεδάκη για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η ματαίωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και οι γενικοί γραμματείς έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές – συχνά δικαίως – τους βουλευτές της ΝΔ, που έχουν έρθει αντιμέτωποι με αγνόηση των αιτημάτων τους έως και των τηλεφωνικών κλήσεων.

Πότε ανακοινώνονται

«Είμαστε πολύ κοντά…» λένε ενημερωμένες πηγές σχετικά με τις επίσημες ανακοινώσεις. Η προεργασία έχει ολοκληρωθεί από τους στενούς συνεργάτες του Μητσοτάκη (Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Μυλωνάκης, Θανάσης Νέζης) και ο πρωθυπουργός έχει μελετήσει τους φακέλους.

Ο ίδιος θα βρίσκεται στο γραφείο του μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς το απόγευμα θα ταξιδέψει για το Παρίσι, προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει για τους ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό σημαίνει ότι το διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης είναι ιδανικό «παράθυρο» για τις ανακοινώσεις.

Στους γαλάζιους διαδρόμους άλλωστε ήδη συζητείται ότι κακώς σέρνεται η σεναριολογία και η ονοματολογία για τις αναμενόμενες καρατομήσεις, μετακινήσεις και νέες εισόδους, που έχει επίπτωση στην κυβερνητική καθημερινότητα, αφού οι γραμματείες είναι καθοριστικός κρίκος στην κρατική αλυσίδα. Είναι κοινό μυστικό ωστόσο ότι κάποιοι έχουν ήδη κατεβάσει τα μολύβια.

«Κόκκινο πανί»

Εφόσον ο Μητσοτάκης επιλέξει δραστικές παρεμβάσεις (όπως είχε κάνει και πέρυσι τέτοιες μέρες, αλλάζοντας σχεδόν τους μισούς γραμματείς), τότε αναμένεται να επηρεαστούν τουλάχιστον τα… μισά υπουργεία (διψήφιος αριθμός). Και σε πρώτο πλάνο προδιαγράφεται ότι θα έρθουν υπουργεία στα οποία το Μαξίμου θέλει να παρουσιάζει ότι δίνει μεγάλη έμφαση μετεκλογικά, όπως το Υγείας, το Προστασίας του Πολίτη, το Οικογένειας, το Ανάπτυξης.

Ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα ακούσει – όπως έκανε με την υπόθεση Φουντεδάκη για να αποφύγει μια ξαφνική θερινή εσωκομματική κρίση – τις επιφυλάξεις και τις επισημάνσεις των βουλευτών του. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα εξάλλου έχει γίνει σαφές προς το πρωθυπουργικό περιβάλλον ποιοι και γιατί λειτουργούν πλέον ως… κόκκινο πανί για τους ίδιους.

Οι εκτός

Στο πλαίσιο αυτό διαφαίνεται ως οριστική η αποχώρηση μεταξύ άλλων της Ζέφης Δημαδάμα (υπ. Οικογένειας), άλλοτε αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και στενής συνεργάτη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Όταν η Δημαδάμα έκανε αποδεκτή πέρυσι την πρόταση να αναλάβει τη γ.γ Ισότητας, η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε άμεσα με διαγραφή της τόσο από την κεντρική πολιτική επιτροπή όσο και από το κόμμα αλλά και δρομολόγησε την αντικατάστασή της στην ομάδα Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES WOMEN).

Αντίστοιχα τις νεοδημοκρατικές φωνές έχει απασχολήσει με αρνητικό πρόσημο η Δήμητρα Λυγούρα (υπ. Προστασίας του Πολίτη). Η σεναριολογία περί… εξόδων περιλαμβάνει επίσης – αλλά μένει να επιβεβαιωθεί στις οριστικές αποφάσεις – τον Αγγελο Δημοσθένους (υπ. Εσωτερικών), τη Μαρίνα Στέφου (υπ. Οικογένειας), τον Μανώλη Κουτουλάκη (υπ. Ναυτιλίας), τον Γιώργο Βούτσινο (υπ. Παιδείας), τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης), τον Κωνσταντίνο Μαγουλά (υπ. Υποδομών), τον Μάνο Λογοθέτη (υπ. Προστασίας Πολίτη) με πιθανή τη μετακίνηση στον τομέα της μετανάστευσης.

Οι εντός

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για μεγάλη αξιοποίηση προσώπων από τη γαλάζια δεξαμενή. Κι αυτό ενώ πέρυσι το… κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό. Τότε έχει κοπεί η… όρεξη σε πολιτευτές της ΝΔ και είχε ξεκαθαριστεί ότι οι επιλογές θα γίνονταν από τις δεξαμενές της δημόσιας διοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς.

Το πιθανότερο είναι ότι ούτε φέτος θα λείψουν τέτοιες επιλογές, αλλά θα είναι εμφανής η στροφή σε γαλάζια στελέχη. Στους νεοεισερχόμενους ακούγονται ενδεικτικά οι πρώην βουλευτές Σάββας Χιονίδης, Τάσος Γαϊτάνης, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Γιάννης Μελάς. Επίσης συζητείται ο πρώην περιφερειάρχης Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο πρώην πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου και ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Γιώργος Παπαδημητρίου.

Από τα προερχόμενα εκτός των νεοδημορκατικών τειχών πρόσωπα ακούγεται μόνο ο Σπύρος Καρανικόλας. Ο ίδιος έχει τρέξει ωστόσο με τη γαλάζια «σημαία», μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει υπάρξει υποψήφιος με τη ΝΔ τόσο στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όσο και στις τελευταίες ευρωεκλογές.