Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο τελικός του Μουντιάλ με τους Γάλλους. Η νίκη στο Copa America 2021 μέσα στο «Μαρακανά». Το finalissima 2022 στο «Γουέμπλει» με τους Ιταλούς. Ακόμη και η πρόσφατη επικράτηση επί της Κολομβίας του Χάμες για το Copa America 2024. Όσα τρόπαια δεν πανηγύρισε στη νιότη του με το εθνόσημο ο Λιονέλ Μέσι τα πήρε μαζεμένα σε μια εξέλιξη που την λες και αποκατάσταση μιας ποδοσφαιρικής αδικίας.

Όχι, όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι εκείνος το θέμα. Ο άλλοτε «Διόσκουρος» του Χαβιέρ Μασεράνο είναι. Ο «Χεφεσίτο» που σαν προπονητής της U-23 της Αργεντινής από τον Φλεβάρη στο εξωτικό Καράκας άναψε τη σπίθα για κάτι δίχως προηγούμενο. Να γίνουν οι «Γκαούτσος» το πρώτο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που θα βρεθούν ταυτόχρονα με: Μουντιάλ (2022), Copa America (2021, 2024), Διηπειρωτικό (2022) και Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πήρε σαν ποδοσφαιριστής δύο φορές το Χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες ο Μασεράνο: Το 2004 στην Αθήνα παρέα με τον Καρλίτος Τέβες και το 2008 μαζί με τον Λιονέλ Μέσι και τον Ρομάν Ρικέλμε στο Πεκίνο.  Μπορεί να τριτώσει τη συλλογή του στη Γαλλία από τη στιγμή που τον Φλεβάρη φρόντισε να αναγκάσει την Βραζιλία να δει το τουρνουά από την τηλεόραση. Δύο στη σειρά είχε η Σελεσάο (Ρίο 2016, Τόκιο 2020): Το τελευταίο της οχυρό σε μια περίοδο που δεν συνάδει με το ταλέντο και τα κυβικά της. Ήταν το φαβορί για να ταξιδέψει εκείνη στο Παρίσι. Αλλά την πάτησε τη μπανανόφλουδα…

Ήθελε μόνο νίκη η Αργεντινή στις 11/2. Την βρήκε με μια κεφαλιά του Λουτσιάνο Γκοντού στο 78’ –και δικαιωματικά κέρδισε μια θέση στο ρόστερ το αστεράκι της Αρχεντίνος-.  Και η μισή δουλειά έγινε. Η υπόλοιπη; Ξεκινά το μεσημέρι (16:00) στο   Geoffroy Guichard με αντίπαλο το Μαρόκο. Είναι και το Ιράκ με την Ουκρανία στο (Β΄) γκρουπ: Όλοι τους θεωρητικά ένα καλό ζέσταμα για ότι ακολουθήσει. Η οικοδέσποινα Γαλλία του «Τιτί» Ανρί και η Ισπανία είναι οι δύο που υπολογίζονται ως «αντίπαλοι» στη μάχη για το χρυσό.

Σε αυτή που ο Ολυμπιακός θα δει να προσπαθεί και ένα δικό του παιδί: Ο Σαντιάγκο Έσε. Βασικός αναμένεται. Στην πρώτη γραμμή της μάχης ο 22χρονος που 29 Μαϊου πανηγύρισε την κατάκτηση του Conference League.

Θα έχει στο πλάι του τον εμβληματικό Νίκολας Οταμέντι που μετά το Copa America των ΗΠΑ έτρεξε για το Παρίσι δίνοντας την εντύπωση πως εκεί θα κλείσει την διεθνή καριέρα του. Θα έχει τον Χουλιάν Αλβάρες που από τον Δεκέμβρη του 2022 έχει πάρει τα πάντα με την Αργεντινή και τη Μάντσεστερ Σίτι. Τον Λούκας Μπελτράν της Φιορεντίνα. Τον Κλαούντιο Ετσεβέρι που δεν είναι τίποτα λιγότερο από το επόμενο wonder boy. Κυρίως όμως θα έχει ένα… έθνος να περιμένει την εκπλήρωση της προφητείας. Αυτό που η Βραζιλία και –εσχάτως και- οι Γάλλοι δεν το μπόρεσαν ποτέ…