Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες και θα καταθέσει πρόταση για αυτούς του 2040, όπως αποκάλυψε το ZDF, το δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας.

Αν και η αρχική ιδέα ήταν η φιλοξενία εκείνων του 2036, που συμπίπτουν με την εκατονταετηρίδα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξένησε το Βερολίνο, το γεγονός ότι ξυπνούν τη μνήμη της ναζιστικής Γερμανίας ώθησε τις πολιτικές αρχές της χώρας να ψάξουν «μια μεταγενέστερη ημερομηνία», τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το σχέδιο για το 2040 έχει την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης και του Γερμανικού Ολυμπιακού Αθλητικού Συλλόγου (DOSB). Περιοχές όπως το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, η Λειψία και το Μόναχο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία των Αγώνων. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις για να μειωθεί το κόστος και να προωθηθεί η βιωσιμότητα.

Ο DOSB έχει ξεκινήσει μια «πρωτοβουλία διαλόγου και πληροφόρησης» για να συλλέξει απόψεις από το κοινό και να εξασφαλίσει την αποδοχή της πρότασης. Προγραμματίζονται δημόσιες συζητήσεις σε πόλεις όπως η Λειψία, το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η υποψηφιότητα θα είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των πολιτών.

Η Γερμανία ελπίζει ότι η φιλοξενία των Αγώνων θα είναι μια ευκαιρία να δείξει τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας της και την ικανότητά της να φιλοξενεί διεθνή αθλητικά γεγονότα με επιτυχία και βιωσιμότητα.

Τι αναφέρει το ZDF

Το ZDF πρόσθεσε επίσης ότι στον επόμενο προϋπολογισμό θα διατεθούν 2,2 εκατ. ευρώ για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
«Σίγουρα το πρώτο εξάμηνο του 2025 θα εξηγήσουμε τι κάνουμε και πώς προχωράμε», δήλωσε ο πρόεδρος του DOSB, Τόμας Βάικερτ, στο δημόσιο κανάλι.

Ο Βάικερτ και ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Τόρστεν Μπέρμεστερ, συναντήθηκαν τον Απρίλιο με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ για να ζητήσουν πιθανή υποστήριξη από την κυβέρνηση, προφανώς με θετικό αποτέλεσμα.

Το ZDF επεσήμανε ότι το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Λειψία, το Μόναχο και η περιοχή του Ρήνου-Ρουρ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στη Γερμανία.

Οι ειδικοί λένε ότι η Γερμανία έχει ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει την υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2040, λαμβάνοντας υπόψη αρκετούς παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της, όπως ότι ηγερμανική κυβέρνηση και η Γερμανική Ολυμπιακή Αθλητική Συνομοσπονδία (DOSB) υποστηρίζουν πλήρως την υποψηφιότητα, προσφέροντας οικονομική και οργανωτική υποστήριξη. Έχει υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης με ενδιαφερόμενες περιοχές και πόλεις.

Επίσης, οι Αγώνες του 2040 θα σηματοδοτούν την 50ή επέτειο της επανένωσης της Γερμανίας, παρέχοντας ένα σημαντικό ιστορικό και συμβολικό πλαίσιο που μπορεί να αντηχήσει με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Η Γερμανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, μειώνοντας την ανάγκη για δαπανηρές νέες κατασκευές και προωθώντας τη βιωσιμότητα. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με την έμφαση της ΔΟΕ στη μείωση του περιβαλλοντικού και οικονομικού αντίκτυπου των Αγώνων.

Η Γερμανία έχει φιλοξενήσει με επιτυχία μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα πρόσφατα, όπως το Euro 2024 και τους Παγκόσμιους Αγώνες Ειδικών Ολυμπιακών του 2023.