Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Γαλλία: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα οριστεί πρωθυπουργός, λέει ο Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα οριστεί πρωθυπουργός, λέει ο Μακρόν

Σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας βρίσκεται η Γαλλία μετά τις εκλογές - Ο Μακρόν αρνήθηκε την πρόταση της Αριστεράς ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Μετά από αρκετές ημέρες από τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, ο συνδυασμός των αριστερών κομμάτων που τις κέρδισε,  συμφώνησε και πρότεινε για πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέ. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε την Τρίτη ότι δεν θα ορίσει νέο πρωθυπουργό, παρά μόνο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο France 2 ότι «Φυσικά πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στους Αγώνες μέχρι τα μέσα Αυγούστου» και πρόσθεσε ότι «Από τότε… θα είναι δική μου ευθύνη να ορίσω έναν πρωθυπουργό και να του αναθέσω το έργο του σχηματισμού κυβέρνησης, με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη».

«Τα κόμματα πρέπει να συμβιβαστούν»

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας, ο Μακρόν είναι υπεύθυνος για τον ορισμό του νέου πρωθυπουργού. Στο παρελθόν, όταν οι πρόεδροι έβλεπαν την αντιπολίτευση να λαμβάνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου, αποδέχθηκαν τους πρωθυπουργούς που πρότεινε η νέα πλειοψηφία.

Παρόλα αυτά οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν οριστεί θα πρέπει να μπορεί να επιβιώσει από την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή, διαφορετικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της άμεσης αποπομπής.

«Το ερώτημα είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από τη Συνέλευση, ώστε μια γαλλική κυβέρνηση να μπορέσει να περάσει μεταρρυθμίσεις, να ψηφίσει προϋπολογισμό και να προχωρήσει τη χώρα προς τα εμπρός». δήλωσε ο Μακρόν στο France 2.

Εναπόκειται στα κόμματα να «βγουν από τις ζώνες άνεσής τους και να συμβιβαστούν. Δεν είναι μια βρώμικη λέξη», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ και η κυβέρνηση του παραμένουν στη θέση τους ως υπηρεσιακοί.

Ο Μακρόν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο πριν οριστεί νέα κυβέρνηση

Η απάντηση της Αριστεράς στον Μακρόν

Κατόπιν της άρνησης ορισμού της Λουσί Καστέ ως πρωθυπουργού, οι ηγέτες της Αριστεράς έσπευσαν να καταγγείλουν τη θέση του Μακρόν. Ο πρόεδρος «θέλει να μας επιβάλει το ρεπουμπλικανικό του μέτωπο με τη βία», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ακόμη, ο Μελανσόν, έκανε μία ανασκόπηση στο παρελθόν, αναφερόμενος σε μια στρατηγική δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία τα κυρίαρχα κόμματα της Γαλλίας ενώνονται για να αποκλείσουν την ακροδεξιά. Συνέχισε λέγοντας ότι τα κόμματα έκαναν προσωρινές συμμαχίες για τον δεύτερο γύρο, εμποδίζοντας το RN από το να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Μακρόν με δημόσιες δηλώσεις του έβαλε στην ίδια κατηγορία, τόσο το LFI, όσο και το κόμμα της Λεπέν χαρακτηρίζοντας τα ως «ακραία». Ζήτησε δε μετά τις εκλογές έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό που θα απέκλειε ουσιαστικά και τα δύο.

Επίσης ο Μελανσόν βλέπει το κέντρο βάρους του κοινοβουλίου να μετακινείται πιο δεξιά και έχει ήδη κλείσει συμφωνίες με το μειωμένο συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων για θέσεις-κλειδιά στο κοινοβούλιο, όπως η έδρα του προέδρου.

Ο Μακρόν «επιχειρεί μια ντροπιαστική υπεξαίρεση» του εκλογικού αποτελέσματος, δήλωσε ο Ολιβιέ Φορέ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Όταν προκηρύσσεις εκλογές με κίνδυνο να προκαλέσεις χάος, σέβεσαι το αποτέλεσμα. Η άρνηση είναι η χειρότερη πολιτική που οδηγεί στο χειρότερο είδος πολιτικής», είπε.

Sports in

Πειθαρχικές διαδικασίες για Μοράτα και Ρόδρι από την UEFA

Πειθαρχικές διαδικασίες κίνησε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εναντίον τον Άλβαρο Μοράτα και Πέδρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024