«Η αμερικανική πολιτική ακολουθεί ένα σενάριο που ακόμη και ο πιο πετυχημένος συγγραφέας πολιτικών θρίλερ δεν θα μπορούσε να φανταστεί» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Έντι Ζεμενίδης εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), για τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Εκτιμά δε μιλώντας στο in πως «πρόκειται να ζήσουμε μια ιστορική εκλογική αναμέτρηση – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ο Ζεμενίδης θεωρεί ότι η υποψηφιότητα της Χάρις κατάφερε να ενώσει τους Δημοκρατικούς σε ένα ενιαίο μέτωπο ενώ απορρίπτει τα σχόλια περί «ιδανικής υποψηφιότητας».
Υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η παραίτηση Μπάιντεν και η έλευση Χάρις έφερε ξανά στο επίκεντρο τα πολιτικά θέματα και όχι την εικόνα του προέδρου και αυτό ήταν κάτι που ήθελαν οι Δημοκρατικοί.

Θα ήθελα το σχόλιο σας για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ ενόψει και των εκλογών. Ξεκινώντας από την πρόσφατη παραίτηση Μπάιντεν από τη διεκδίκηση της προεδρίας. Τι σημαίνει για τους Δημοκρατικούς αυτή η ανακοίνωση;

«Έχει σαφώς αναζωογονήσει το κόμμα. Η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι οι εξαιρετικοί αριθμοί συγκέντρωσης χρηματοδότησης – όχι μόνο για την εκστρατεία της Χάρις, αλλά για όλους τους Δημοκρατικούς – από την ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν. 28.000 νέοι εθελοντές υπέγραψαν για να εργαστούν για την προεδρική εκστρατεία.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον επίσης μετατραπεί από ένα πικρά διχασμένο κόμμα τις τελευταίες εβδομάδες σε ένα ενιαίο μέτωπο. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό πόσες αντιπροσωπείες, πόσα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ, πόσοι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία – δεσμεύτηκαν αμέσως υπέρ της Καμάλα Χάρις.

Επιτέλους, μπορούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση πίσω στα θέματα. Δυστυχώς, ό,τι κι αν είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, η έμφαση δόθηκε στο ΠΩΣ το είπε, ΠΩΣ εκείνος φαινόταν. Τα πολιτικά θέματα θα είναι και πάλι μπροστά και στο επίκεντρο, και εκεί τα θέλουν να είναι οι Δημοκρατικοί.»

Είναι η Καμάλα Χάρις η ιδανική υποψήφια για τους Δημοκρατικούς; Μπορεί να τους ενώσει και να διεκδικήσει την προεδρία με αξιώσεις και να την κερδίσει;

«Οι περισσότερες αναλύσεις που έχω διαβάσει ή ακούσει χρησιμοποιώντας τη λέξη «ιδανική» είναι νοητικά ανέντιμες. Αυτό δεν είναι μια ακαδημαϊκή άσκηση ή ένα βιβλίο που διαλέγετε τη δική σας περιπέτεια. Δεν πρόκειται για μια τετραετή διαδικασία επιλογής προέδρου. Δεν πρόκειται για μια εκστρατεία Tik Tok. Απομένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, η πρόωρη ψηφοφορία αρχίζει τον Σεπτέμβριο και μένουν περίπου 100 ημέρες μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος ήταν ο καταλληλότερος για να διεξάγει (και να κερδίσει) μια εθνική εκστρατεία υπό τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το Δημοκρατικό Κόμμα. Η απάντηση είναι -ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να πιστεύει κανείς ότι είναι ο υποψήφιος των ονείρων του- ξεκάθαρα η Καμάλα Χάρις.

Μόνο ΕΝΑΣ υποψήφιος θα μπορούσε να κληρονομήσει το σημαντικό κονδύλι της εκστρατείας του Μπάιντεν. Μόνο ΜΙΑ υποψήφια θα μπορούσε να αναλάβει την υποδομή της εθνικής εκστρατείας με απλές αλλαγές στη γραφειοκρατία. Μόνο ΜΙΑ υποψήφια έχει λειτουργήσει ως η κύρια φωνή της προεκλογικής εκστρατείας στα πιο καυτά θέματα για τη βάση – τις αμβλώσεις και άλλες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.»

Αν οποιοσδήποτε θέλει να κάνει εικασίες σχετικά με το τι σημαίνει «ιδανικό», πιστεύει ότι θα ήταν ιδανικό για τους Δημοκρατικούς να ξοδέψουν 200 εκατομμύρια δολάρια ο ένας εναντίον του άλλου αντί εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ; Θα ήταν ιδανικό να διαλύσουν μια υποδομή εθνικής εκστρατείας μόνο και μόνο για να προσπαθήσουν να την ανασυστήσουν μετά τις 22 Αυγούστου;

Ο Έντι Ζεμενίδης μιλά για τις αμερικανικές εκλογές

Τίποτα από όλα αυτά δεν σημαίνει ότι η Καμάλα θα κερδίσει, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σε καλύτερη θέση να κερδίσει μια εκστρατεία που θα διεξαχθεί σε ένα ιστορικά πρωτοφανές χρονοδιάγραμμα από οποιονδήποτε άλλον. Το περιστατικό του πυροβολισμού και τραυματισμού πόσο πιο κοντά τον έφερε στη νίκη;

«Έδωσε στον πρόεδρο Τραμπ ένα τεράστιο πλεονέκτημα ενόψει του συνεδρίου. Ευτυχώς επέζησε και η άμεση επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητάς του ενίσχυσε σίγουρα την αντίληψη ότι είναι δυνατός και σθεναρός, ενώ ο Μπάιντεν ήταν αδύναμος και φθίνων.

Τον βοήθησε επίσης, καθώς ανάγκασε τους Δημοκρατικούς να μετριάσουν τη ρητορική τους – ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούσαν να παραμένουν στην επίθεση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τους. Η απόπειρα δολοφονίας ήταν σίγουρα μια στιγμή που άλλαξε το παιχνίδι. Και τώρα, έχουμε φτάσει σε μια άλλη στιγμή αλλαγής του παιχνιδιού.»

Η καταπληκτική φωτογραφία του Τραμπ θα δείχνει το ίδιο σθεναρή και θα προβάλλει τον ίδιο τύπο δύναμης όταν πρέπει να κατέβει απέναντι σε έναν πολύ πιο σθεναρό υποψήφιο; Θα αναβιώσει η ρητορική των Ρεπουμπλικανών της άρνησης των εκλογών και η δήλωση του JD Vance ότι δεν θα ακολουθούσε το παράδειγμα του Μάικ Πενς και δεν θα πιστοποιούσε τις εκλογές, ώστε να αναβιώσει η 6η Ιανουαρίου 2021 ως εκλογικό ζήτημα μεταξύ ανεξάρτητων ψηφοφόρων;

«Τώρα που οι Δημοκρατικοί έχουν ενωθεί με τους Ρεπουμπλικάνους στην κατακεραύνωση της Μυστικής Υπηρεσίας – και πέτυχαν την παραίτηση της Διευθύντριας της Μυστικής Υπηρεσίας Kimberly Cheatle – θα δοθεί εκ νέου έμφαση στη βία των όπλων και στην εύκολη πρόσβαση σε όπλα επίθεσης;

Η αμερικανική πολιτική ακολουθεί ένα σενάριο που ακόμη και ο πιο πετυχημένος συγγραφέας πολιτικών θρίλερ δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Πρόκειται να ζήσουμε μια ιστορική εκλογική αναμέτρηση – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.»