Η γερμανική κυβέρνηση έθεσε σήμερα εκτός νόμου την οργάνωση «Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου», ένωση μουσουλμάνων στην οποία ανήκει τζαμί στην γερμανική μεγαλούπολη και η οποία βρισκόταν επί μήνες στο στόχαστρο έρευνας για τη φερόμενη υποστήριξή της στο λιβανικό κόμμα Χεζμπολά, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως «απαγορεύει (…) το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου και συνδεδεμένες οργανώσεις σε όλη τη Γερμανία, καθώς πρόκειται για εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση, η οποία έχει αντισυνταγματικούς σκοπούς», με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. Πρόσθεσε πως έγιναν έφοδοι και έρευνες σε «53» ιδιοκτησίες που ανήκαν στο Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου (IZH) ή συνδέονται με αυτό σε όλη τη χώρα.

Τι ανέφεραν οι υπηρεσίες πληροφοριών

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως το IZH είναι «ελεγχόμενο» από το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου. Η απαγόρευση δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης σήμερα.

Δεκάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν και απέκλεισαν νωρίτερα χθες το σιιτικό Μπλε Τζαμί, σε ακριβή περιοχή του Αμβούργου. Παράλληλα, ρεπόρτερ του dpa έκανε λόγο για έφοδο σε σιιτική οργάνωση στη συνοικία Νοϊκέλν της πρωτεύουσας περίπου ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η υπηρεσία πληροφοριών του Αμβούργου είχε θέσει υπό παρακολούθηση την οργάνωση ήδη τα χρόνια του 1990, τη θεωρούσε σημαντικό μέρος του μηχανισμού «προπαγάνδας» της Τεχεράνης στην Ευρώπη.