Δεκατέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον βρίσκεται το μικροσκοπικό ινδικό χωριό Thulasendhrapuram. Στο κέντρο του δεσπόζει ένα τεράστιο πανό με το πρόσωπο των ημερών, που δεν είναι άλλο από την Κάμαλα Χάρις.

Η 59χρονη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είναι πλέον επίσημα υποψήφια για την προεδρία της χώρας έπειτα από την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την εκλογική κούρσα.

Το πανό με το πρόσωπο της Χάρις στο κέντρο του Thulasendhrapuram δεν βρίσκεται τυχαία εκεί. Σύμφωνα με τους ντόπιους πρόκειται για την πατρίδα της και συγκεκριμένα για τον τόπο καταγωγής των παππούδων της.

Το BBC βρέθηκε στο μικρο χωριό στη Νότια Ινδία ανακαλύπτοντας περισσότερα για τη ζωή της Χάρις.

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι γι’ αυτήν»

Μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές που θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου, οι ντόπιοι θα προσεύχονται στην τοπική θεότητα για την επιτυχία της Χάρις και θα μοιράζουν γλυκά.

Οι ντόπιοι του χωριού μοιράζουν γλυκά

«Δεν είναι εύκολο κατόρθωμα να φτάσει κανείς εκεί που έφτασε στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου», λέει ο Krishnamurthi, συνταξιούχος διευθυντής τράπεζας.

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι γι’ αυτήν. Κάποτε οι Ινδοί κυβερνούνταν από ξένους, τώρα οι Ινδοί ηγούνται ισχυρών εθνών», συμπληρώνει.

Σύμβολο για τις γυναίκες

Υπάρχει επίσης ένα αίσθημα υπερηφάνειας, ιδίως μεταξύ των γυναικών. Βλέπουν την Χάρις ως μια σαν αυτές, ένα σύμβολο του τι είναι εφικτό για τις γυναίκες παντού. «Όλοι την γνωρίζουν, ακόμη και τα παιδιά. ‘Η αδελφή μου, η μητέρα μου’ – έτσι την αποκαλούν», δήλωσε η Arulmozhi Sudhakar, εκπρόσωπος του τοπικού σώματος του χωριού.

«Είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα. Κάτι τέτοιο αναμενόταν εδώ και πολλά χρόνια»

«Είμαστε ευτυχείς που δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες της και εκφράζουμε τη χαρά μας», προσθέτει.

Ο ενθουσιασμός και το θέαμα θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι του χωριού βγήκαν στους δρόμους με πυροτεχνήματα και πανό όταν η Κάμαλα Χάρις έγινε αντιπρόεδρος.

Υπήρξε ένα γλέντι όπου εκατοντάδες άνθρωποι απόλαυσαν παραδοσιακά πιάτα όπως το sambar και το idli, τα οποία σύμφωνα με έναν από τους συγγενείς της Χάρις, είναι από τα αγαπημένα της φαγητά.

Ινδικές ρίζες

Η Κάμαλα Χάρις είναι κόρη της Shyamala Gopalan, η οποία καταγόταν από τη νότια πολιτεία Ταμίλ Ναντού, πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ το 1958. Οι γονείς της μητέρας της κατάγονταν από το Thulasendhrapuram.

«Η μητέρα μου, η Shyamala, ήρθε στις ΗΠΑ από την Ινδία μόνη της στα 19 της χρόνια. Ήταν δύναμη – επιστήμονας, ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα και εμφύσησε το αίσθημα της υπερηφάνειας στις δύο κόρες της», ανέφερε η Χάρις πέρυσι.

Από αριστερά: Η Κάμαλα Χάρις, η μικρή αδερφή της Μάγια και η μητέρα τους

Η Χάρις επισκέφθηκε την Τσενάι με την αδελφή της Μάγια μετά το θάνατο της μητέρας τους και βύθισαν τις στάχτες της στη θάλασσα σύμφωνα με τις ινδουιστικές παραδόσεις.

«Κάτι τέτοιο αναμενόταν εδώ και πολλά χρόνια»

«Αυτή (η Καμάλα) είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα. Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Κάτι τέτοιο αναμενόταν εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο R Rajaraman, συμφοιτητής της μητέρας της Χάρις.

Ο καθηγητής Rajaraman λέει ότι έχασε την επαφή με τη Shyamala, αλλά τη συνάντησε ξανά στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ταξίδεψε στις ΗΠΑ.

«Η Shyamala ήταν εκεί. Μου έδωσε ένα φλιτζάνι τσάι. Αυτά τα δύο παιδιά (η Kamala και η αδελφή της Maya) ήταν εκεί. Δεν έδωσαν καμία σημασία», θυμάται.

Η μικρότερη αδερφή της μητέρας της Κάμαλα Χάρις επισκέπτεται τακτικά τον ναό της τοπικής θεότητας. Ο ιερέας του ναού δήλωσε στο BBC πως το 2014 δώρισε 5.000 ρουπίες (60 δολάρια, 46 λίρες) για λογαριασμό της Χάρις.

Οι χωρικοί λένε ότι μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ΗΠΑ, αλλά νιώθουν συνδεδεμένοι με το ταξίδι της. Ελπίζουν ότι θα τους επισκεφθεί κάποια μέρα ή ότι θα αναφέρει το χωριό στην ομιλία της.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: BBC/Janarthanan