Πολλοί ήταν οι Δημοκρατικοί, βουλευτές και γερουσιαστές, που δεν παρευρέθηκαν στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, ανάμεσά τους και η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια για το χρίσμα του κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η Κάμαλα Χάρις έχει ξεκινήσει την εκστρατεία της αμέσως μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν

Τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ ασχολήθηκαν με αυτή την επιλογή της Χάρις. Το thehill.com εκτιμά ότι αυτή η απουσία τής δίνει τη δυνατότητα να κρατήσει αποστάσεις από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη σχέση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ωστόσο η Washington Post σημειώνει ότι σύμβουλος της δήλωσε ότι η Χάρις θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Ιντιανάπολις, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αλλαγή στη θέση της αναφορικά με το Ισραήλ.

Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, η Χάρις θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Νετανιάχου την Πέμπτη, όπως και ο Τζο Μπάιντεν.

Η σημασία του ταξιδιού στην Ιντιανάπολις

Το Associated Press γράφει για την επίσκεψή της στην Ιντιανάπολις. Οι ψηφοφόροι στην Ιντιάνα δεν έχουν υποστηρίξει προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών εδώ και σχεδόν 16 χρόνια, υπενθυμίζει το γνωστό μέσο.

«Αλλά όταν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα μεταβεί στην πολιτεία που είναι σταθερά ρεπουμπλικανική την Τετάρτη, θα μιλήσει σε μια εκλογική δεξαμενή που ελπίζει ότι θα την υποστηρίξει μαζικά τον Νοέμβριο: τις μαύρες γυναίκες», τονίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις τρεις ημέρες μετά που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν, η Χάρις θα μιλήσει στη συγκέντρωση της ιστορικής μαύρης αδελφότητας Zeta Phi Beta στην Ιντιανάπολις.

Σύμφωνα με το AP, είναι μια σημαντική στιγμή για τη Χάρις, που έχει μαύρη και νοτιοασιάτικη καταγωγή, αφού θα μιλήσει σε ένα ακροατήριο που είναι ενθουσιασμένο με την υποψηφιότητά της, ενώ οι υπεύθυνοι της εκστρατείας της ελπίζουν ότι μπορεί να διευρύνει τον συνασπισμό της.

Σε σχετικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η επικεφαλής της εκστρατείας της Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον επισήμανε την υποστήριξη μεταξύ των γυναικών, των μη λευκών και των νεότερων ψηφοφόρων ως κρίσιμη για την επιτυχία της Χάρις.

«Όπου πηγαίνει η αντιπρόεδρος Χάρις, ακολουθεί ο ενθουσιασμός της βάσης», έγραψε η O’ Μάλεϊ Ντίλον. «Αυτή η εκστρατεία θα είναι δύσκολη, θα δοθεί σκληρή μάχη, αλλά η αντιπρόεδρος Χάρις βρίσκεται σε θέση ισχύος – και θα κερδίσει».

Η Κάμαλα Χάρις στην Ιντιανάπολις.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τις εκλογές του 2020

Ενώ η προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις θα συνεχίσει να δίνει έμφαση σε αυτό που αποκαλεί «γαλάζιο τείχος», δηλαδή στις πολιτείες Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια, προκειμένου να συγκεντρώσει τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που απαιτούνται, η Χάρις ελπίζει να είναι ανταγωνιστική στη Βόρεια Καρολίνα, τη Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Ο Τραμπ έχει γενικά μεγαλύτερη απήχηση στους λευκούς ψηφοφόρους που δεν έχουν πτυχίο κολεγίου. Το AP VoteCast, που ερευνά τις τάσεις για τους ψηφοφόρους και τους μη ψηφοφόρους, διαπίστωσε ότι αυτή η ομάδα αποτελούσε το 43% του συνόλου των ψηφοφόρων το 2020 και ο Τραμπ τους κέρδισε με διαφορά 62% έναντι 37%, παρόλο που συνολικά έχασε τις εκλογές.

Για τους Δημοκρατικούς, οι μαύρες γυναίκες πιθανότατα θα κάνουν ουσιαστική διαφορά τον Νοέμβριο και η Χάρις έχει ήδη δείξει σημάδια ότι μπορεί να τις κινητοποιήσει για να την υποστηρίξουν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση.

Στις εκλογές του 2020, το AP VoteCast διαπίστωσε ότι οι μαύρες γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 7% του εκλογικού σώματος. Όμως το 93% από αυτές ψήφισε τον Μπάιντεν, βοηθώντας τον να πάρει οριακές νίκες σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και η Τζόρτζια.

Αφού η Χάρις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, περίπου 90.000 μαύρες γυναίκες συνδέθηκαν σε μια τηλεδιάσκεψη την Κυριακή το βράδυ για την εκστρατεία της – μια ξαφνική εκδήλωση υποστήριξης για μια απόφοιτη του Πανεπιστημίου Χάουαρντ και μέλος της αδελφότητας Alpha Kappa Alpha, η οποία έχει κάνει το τραγούδι «Freedom» της Beyonce τη μουσική της σε εκδηλώσεις, γράφει χαρακτηριστικά το AP.

Μετά το ταξίδι της στην Ιντιάνα, η Χάρις θα μεταβεί στο Χιούστον για να μιλήσει την Πέμπτη στο εθνικό συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, η οποία έχει υποστηρίξει την υποψηφιότητά της.

Ρεπουμπλικανοί: Μείνετε μακριά από ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις στην Κάμαλα Χάρις

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών προειδοποιούν τα μέλη του κόμματος να μη χρησιμοποιούν ανοιχτά ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις εναντίον της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, καθώς οι ίδιοι και η εκστρατεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα ενός νέου αντιπάλου των Δημοκρατικών λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών, όπως τονίζει σε άλλο ρεπορτάζ του το Associated Press.

Σε μια κλειστή συνεδρίαση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου Ρίτσαρντ Χάντσον προέτρεψε τους βουλευτές να επιμείνουν στην κριτική της Χάρις για τον ρόλο της στις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν – Χάρις.

«Αυτές οι εκλογές θα αφορούν πολιτικές και όχι προσωπικότητες», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

«Αυτό δεν είναι προσωπικό σε σχέση με την Κάμαλα Χάρις», πρόσθεσε, «και η εθνικότητά της ή το φύλο της δεν έχουν καμία σχέση με αυτό».

Αυτή η οδηγία δόθηκε αφού παρατηρήθηκε ότι από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της Χάρις υπάρχει εκστρατεία «λάσπης» και fake news εναντίον της από λογαριασμούς στα social media που συνδέονται με τους Ρεπουμπλικανούς.