Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κάμαλα Χάρις: Ζητείται άνδρας, λευκός και μετριοπαθής για εκλογικό «ταίρι»

Κάμαλα Χάρις: Ζητείται άνδρας, λευκός και μετριοπαθής για εκλογικό «ταίρι»

Με την Κάμαλα Χάρις να έχει επί της ουσίας ήδη εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, αναζητείται ο υποψήφιος αντιπρόεδρος που θα κερδίσει την εργατική λευκή ψήφο στις κρίσιμες πολιτείες

Με την πλήρη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, πλειάδας στελεχών των Δημοκρατικών, δωρητών, αλλά και της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων στο επερχόμενο Εθνικό Συνέδριο του κόμματος, στις 19-22 Αυγούστου, στο Σικάγο, η Κάμαλα Χάρις έχει πλέον ριχτεί στην προεκλογική εκστρατεία της ενόψει της κάλπης του Νοεμβρίου.

Στόχος της πια είναι να σπάσει ακόμη μια «γυάλινη οροφή» και, ως προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, να γίνει η πρώτη γυναίκα -και δη Αφροαμερικανή- που θα εκλεγεί στον Λευκό Οίκο.

Μπροστά της έχει έναν αγώνα δρόμου μόλις 104 ημερών, σε μια από τις πιο πιεστικές και κρίσιμες προεκλογικές εκστρατείες, γεμάτη με προκλήσεις.

Μια από αυτές, που βρίσκονται τώρα στην κορυφή της λίστας της ίδιας και του κόμματος, είναι η επιλογή αντιπροέδρου.

Με το συνέδριο να αρχίζει σε λιγότερο από ένα μήνα, το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα είναι κομβικό για το βασικό διακύβευμα: τη διασφάλιση της κομματική ενότητας και της εκλογικής νίκης.

Ιστορική, η προεδρική υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις αναμένεται να προσελκύσει τις ψήφους γυναικών, νέων, μειονοτήτων.

Θα πρέπει ωστόσο να κερδηθούν επίσης πολιτείες-κλειδιά, ανεξάρτητοι ψηφοφόροι, καθώς και η ψήφος των λευκών εργατών στην αποβιομηχανοποιημένη «Ζώνη της Σκουριάς».

Και δη στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που θεωρούνται κομβικές στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της κάλπης.

Όχι τυχαία, εκεί έχει τις «ρίζες» του ο υποψήφιος αντιπρόεδρος που επέλεξε ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ.

Aπό εκεί πιθανολογείται ότι θα προέρχεται και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, που αναμένεται να είναι λευκός, κεντρώος και άντρας.

Ζητούμενο είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην υποψηφιότητα της 59χρονης Κάμαλα Χάρις, σε μια χώρα όπου παραμένει αβέβαιο εάν το εκλογικό σώμα είναι πλέον έτοιμο για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στα χρονικά των ΗΠΑ.

Τούτων λεχθέντων, λέγεται ότι έχει περιοριστεί στους τέσσερις η λίστα των επικρατέστερων να γίνουν το Νο2 στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

Η Κάμαλα Χάρις με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο (REUTERS/Kevin Mohatt/File Photo)

Τζος Σαπίρο, ο κομβικός

Δις εκλεγμένος Γενικός Εισαγγελέας της Πενσιλαβάνια μέχρι πρότινος, ο 51χρονος Τζος Σαπίρο είναι σήμερα στα μισά της θητείας του ως κυβερνήτης της αμφίρροπης πολιτείας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Εξελέγη στο αξίωμα το 2022 νικώντας κατά κράτος τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντάγκλας Μαστριάνο: έναν ακροδεξιό πρώην στρατιωτικό και τοπικό γερουσιαστή, που είχε τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου -ως Γενικός Εισαγγελέας ο Σαπίρο αντέκρουσε τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει στην Πενσιλβάνια το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020- η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην πολιτεία αποτέλεσε για τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της ένα κρίσιμο τεστ.

Απέσπασε επαίνους για τους σωστούς χειρισμούς του ακόμη και από Ρεπουμπλικανούς, επιβεβαιώνοντας στα μάτια ακόμη περισσότερων τον ρόλο του ως ανερχόμενος πολιτικός «αστέρας» από τις τάξεις των κεντρώων Δημοκρατικών.

Ένθερμος υποστηρικτής του Τζο Μπάιντεν, ο Τζος Σαπίρο έχει αναφερθεί ως πιθανός μελλοντικός προεδρικός υποψήφιος.

Τώρα το όνομά του παίζει δυνατά για υποψήφιος αντιπρόεδρος, στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις.

Η ίδια τον χαρακτήρισε προ ημερών «εξαιρετικό συνεργάτη». Πολλώ μάλλον σε μια εκλογικά αμφίρροπη πολιτεία, όπως η Πενσιλαβάνια, όπου ο Σαπίρο τονίζει την ανάγκη για διακομματισμό.

Αν και ορισμένες θέσεις του ταυτίζονται με αυτές της εκστρατείας Χάρις -όπως στην υποστήριξη των αμβλώσεων- σε άλλες διαφοροποιείται.

Βρίσκεται για παράδειγμα κάπου στη μέση όσον αφορά στα ορυκτά καύσιμα -η Πενσιλβάνια είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Ων δε ο τρίτος εβραίος κυβερνήτης της πολιτείας, κατηγόρησε τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας για αντισημιτισμό.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ (REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo)

Ρόι Κούπερ, ο «αήττητος»

Επίσης πρώην Γενικός Εισαγγελέας στην πολιτεία του επί 16 χρόνια και έπειτα, από το 2017, κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, ο μετριοπαθής Ρόι Κούπερ είναι ακόμη ένα στέλεχος των Δημοκρατικών που βρίσκεται εκ θέσεως -πολιτικής και γεωγραφικής- σε ένα από τα βασικά πεδία της εκλογικής μάχης του Νοεμβρίου.

Η Βόρεια Καρολίνα είναι μια από τις επτά κρίσιμες πολιτείες, μαζί με την Αριζόνα, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια.

Και ο 67χρονος κυβερνήτης της είναι ένας πολιτικός που έχει δώσει πολλές νικηφόρες μάχες, σε μια εκλογικά ασταθή «γωνιά» της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν συνήθως το προβάδισμα, αλλά ο Τζο Μπάιντεν έχασε από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 με διαφορά μόλις μία ποσοστιαία μονάδα.

Ο ίδιος ο Ρόι Κούπερ μετρά εν τω μεταξύ 38 χρόνια πολιτικής καριέρας στην Βόρεια Καρολίνα, έχοντας περάσει πρώτα -σε πολιτειακό πάντα επίπεδο- από την τοπική Βουλή και τη Γερουσία.

Υπέρμαχος της δημόσιας εκπαίδευσης και των αμβλώσεων, αλλά και της επέκτασης του ομοσπονδιακού προγράμματος φαρμακευτικής κάλυψης Medicare στην πολιτεία του -μια προσωπική του νίκη- ο Κούπερ μοιράζεται με τα ρεπουμπλικανικού ελέγχου πολιτειακά νομοθετικά σώματα τα εύσημα για την ακμάζουσα τοπική οικονομία.

Με ένα σερί εκλογικών νικών σε διάφορα πόστα από το 1986, είναι γνωστός ως ο πολιτικός που δεν έχει χάσει ποτέ στις κάλπες.

Αν και αυτό αφορά σε πολιτειακό επίπεδο, ο Ρόι θεωρείται ότι θα μπορούσε να κερδίσει ανεξάρτητους ψηφοφόρους, ωθώντας σε ανοδικές «πτήσεις» τα ποσοστά των Δημοκρατικών και ενός κοινού ψηφοδελτίου με την Κάμαλα Χάρις.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αριζόνα, Μαρκ Κέλι (REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades/File Photo)

Μαρκ Κέλι, ο πρώην αστροναύτης

Πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, με θητεία στον Πόλεμο του Κόλπου, μετέπειτα αστροναύτης της NASA και από το 2020 ομοσπονδιακός γερουσιαστής της Αριζόνα, ο μετριοπαθής Μαρκ Κέλι είναι άλλος ένας πολιτικός των Δημοκρατικών με κομβικό ρόλο σε μια εκλογική αμφίρροπη πολιτεία: τη νοτιοδυτική Αριζόνα.

Εκεί ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε οριακά το 2020 έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, με τη μικρότερη διαφορά ψήφων.

Όμως σε μια πολιτεία που υποστήριζε για καιρό τους Ρεπουμπλικανούς, ο 60χρονος Κέλι έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο πολιτικό των Δημοκρατικών.

Έχει στο επίκεντρο της πολιτικής καριέρας του τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, έχοντας βιώσει προσωπικά τον εφιάλτη.

Σε ένα ένοπλο επεισόδιο που σόκαρε τις ΗΠΑ, η σύζυγός του και τότε βουλευτής των Δημοκρατικών, Γκάμπριελ Γκίφορντς, δέχθηκε πυρά στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια συνάντησης με ψηφοφόρους της στο Τούσον της Αριζόνα.

Η Γκίφορντς επέζησε, σκοτώθηκαν ωστόσο έξι πολίτες.

Η ωμή πολιτική βία ώθησε τον Κέλι στην ίδρυση ομάδας υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής και η εκστρατεία του στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Σήμερα είναι ένας από τους πιθανούς για τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών, υπό την Κάμαλα Χάρις.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσίρ (REUTERS/Bryan Woolston/File Photo)

Άντι Μπεσίρ, ο ανθεκτικός

Σε ένα εκλογικό προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, όπως είναι το Κεντάκι, ο 46χρονος Δημοκρατικός πολιτειακός πρώην Γενικός εισαγγελέας Άντι Μπεσίρ έχει προκαλέσει αίσθηση, καταφέρνοντας να εκλεγεί δύο φορές από το 2019 κυβερνήτης της ανατολικής πολιτείας των ΗΠΑ.

Ένθερμος υποστηρικτής των αμβλώσεων, επανεξελέγη πέρυσι στο αξίωμα επικρατώντας έναντι ενός υποστηριζόμενου από τον Τραμπ Ρεπουμπλικανού αντιπάλου.

Κέρδισε έτσι και αυτός τη φήμη ενός ανερχόμενου αστέρα των Δημοκρατικών.

Είχε ήδη δώσει διαπιστευτήρια χρηστής διακυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και φυσικών καταστροφών, αλλά και πολιτικής ανθεκτικότητας μέσα από τις διαρκείς μετωπικές συγκρούσεις του με τα ρεπουμπλικανικού ελέγχου πολιτειακά νομοθετικά σώματα (τοπική Βουλή και Γερουσία).

Αν και το Κεντάκι δεν ανήκει στις αμφίρροπες πολιτείες -στις εκλογές του 2020 ο Τραμπ είχε επικρατήσει με ποσοστό 62%- ο μετριοπαθής Μπεσίρ θεωρείται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς, ως υποψήφιος αντιπρόεδρος, να κερδίσουν πόντους σε άλλες πολιτείες, όπου η ψήφος των λευκών θα είναι καθοριστική.

Ο ίδιος δηλώνει ήδη σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις πρόθυμος να γίνει το Νο2 στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

Sports in

Το «κόλπο» του Ολυμπιακού με Βεζένκοφ και Ντόρσει δικαιώθηκε: Με 6+1 ξένους και του χρόνου η Basket League

Ο Ολυμπιακός φρόντισε να γεμίσει το «ελληνικό» ρόστερ του. Και δικαιώθηκε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024