Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Συνελήφθη Ρώσος σεφ που σχεδίαζε να τους «αποσταθεροποιήσει» - Τι βρέθηκε στο σπίτι του

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συνελήφθη Ρώσος σεφ που σχεδίαζε να τους «αποσταθεροποιήσει» – Τι βρέθηκε στο σπίτι του

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία ξεκινούν επίσημα την Παρασκευή με την τελετή έναρξης - Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται επί ποδός λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο 40χρονος άνδρας συνελήφθη χθες Τρίτη έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του ύστερα από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα σε ανακοίνωσή του.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν στο σπίτι του εγείρουν «φόβους για την πρόθεσή του να οργανώσει κάτι που θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», όπως αναφέρεται.

Ο Guardian σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι πρόκειται για Ρώσο σεφ που ζει στη Γαλλία εδώ και 14 χρόνια.

«Ο 40χρονος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής στο διαμέρισμά του στο κεντρικό Παρίσι την Κυριακή, όπου φέρεται να βρέθηκε ένα έγγραφο που συνδέεται με μια επίλεκτη ρωσική μονάδα ειδικών δυνάμεων που λειτουργεί υπό τη διοίκηση της FSB, κληρονόμου της KGB», αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα στη Γαλλία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο συλληφθείς έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση και αντιμετωπίζει έως και 30 χρόνια ποινή κάθειρξης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση περί προσωρινής κράτησης.

Επιδεινωμένες οι σχέσεις ανάμεσα σε Γαλλία και Ρωσία

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και στη Ρωσία επιδεινώνονται εδώ και μήνες καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι σφοδρός επικριτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης του Κιέβου.

Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως επισημάνει τις ύποπτες εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα έχει συλλάβει έναν Γάλλο ερευνητή στη χώρα με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν την Παρασκευή με την τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα.

Η Γαλλία έχει θέσει σε εφαρμογή τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στα χρονικά της χώρας για την περιφρούρηση των Αγώνων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη σκιά δύο πολέμων–στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Τι δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είπε ότι ο Ρώσος θεωρείται ύποπτος ότι σχεδίαζε «αποσταθεροποίηση», η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή παραπληροφόρησης ή άλλου είδους επίθεσης.

Η εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη αρκετές ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, έγραψε ότι οι αρχές βρήκαν μια ταυτότητα που έφερε ο Ρώσος, η οποία υποδήλωνε ότι είχε εργαστεί για μια μονάδα υπό την διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB).

Τον περασμένο μήνα η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν 26χρονο Ουκρανορώσο ο οποίος ανατίναξε τα εκρηκτικά που έφερε σε δωμάτιο ξενοδοχείου βόρεια του Παρισιού.

Ο άνθρωπος αυτός ανακρινόταν από την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γαλλίας ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικό σχέδιο βομβιστικής επίθεσης.

Επίσης τον Ιούνιο η Ρωσία συνέλαβε τον Γάλλο ερευνητή Λοράν Βινατιέ επειδή δεν είχε εγγραφεί ως ξένος πράκτορας ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό.

Αυτός ο άνθρωπος εντάσσεται στην διευρυνόμενη λίστα ξένων υπηκόων που έχουν συλληφθεί στη Ρωσία την περίοδο αυτή της κρίσης στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Sports in

Τρέλα με Βεζένκοφ στο λιμάνι

Μετράνε τις ώρες για την επισημοποίηση της μεγάλης επιστροφής – Γιατί τον περιμένει και ο Πίτερς, τι συμβαίνει με Πετρούσεφ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024