Ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο: Το «κερασάκι στην τούρτα» στους διχασμένους Αμερικανούς
Πολλά έδρανα του Κογκρέσου θα είναι άδεια την Τετάρτη της 24ης Ιουλίου.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Ποτέ ξένος ηγέτης δεν έχει μιλήσει τόσες φορές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, και ταυτόχρονα έχει διχάσει την αμερικανική κοινωνία, όσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η σημερινή ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για το κόμμα του Ρούσβελτ και Κένεντι.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε προσκαλέσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον.
Την τελευταία φορά που οι Δημοκρατικοί σνόμπαραν τον Νετανιάχουνμε την απουσία τους σε ομιλία του στο Κογκρέσο ήταν το 2015. Την περίοδο εκείνη, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προωθούσε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία όμως σταμποτάριζε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Από εκείνη την ομιλία του στο Κογκρέσο, μετά από πρόσκληση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής Τζον Μπένερ, έλειπαν 58 Δημοκρατικοί.
Διχαστική ομιλία
Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς Νετανιάχου επισκέπτεται τις ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά άβολη στιγμή για τους Δημοκρατικούς που ψάχνουν υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές -μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν- είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική για τον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα.
Την ίδια στιγμή το ίδιο το κόμμα είναι διχασμένο ως προς τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, αντίθετα, έχουν αγκαλιάσει τον Νετανιάχου – επιδιώκοντας να παρουσιάσουν τον ακροδεξιό ηγέτη ως έναν αγαπημένο σύμμαχο, προδομένο και υπονομευμένο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς στην πιο κρίσιμη ώρα ανάγκης του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου μπορεί να λέει ότι περιμένει τη στήριξη και από τα δύο κόμματα, αλλά έχει δηλώσει προ πολλού την υποστήριξή του στους Ρεπουμπλικάνους. «Θα επιδιώξω να συσφίξω τη δικομματική υποστήριξη που είναι τόσο σημαντική για το Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
«Είναι μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία μας, όταν οι συνάδελφοί μου θα χαμογελάσουν για μια φωτογραφία με έναν άνθρωπο που διαπράττει ενεργά γενοκτονία».
Στην πραγματικότητα, η επίσκεψή του θα υπογραμμίσει τα ρήγματα στο Κογκρέσο, ιδιαίτερα μεταξύ των Δημοκρατικών, σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σε μια στιγμή που το κόμμα επιδιώκει να ενωθεί γύρω από την Καμίλα Χάρις, το φαβορί για την προεδρική υποψηφιότητα.
Έτσι, δεκάδες Δημοκρατικοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών Εβραίων μελών του Κογκρέσου και γερουσιαστές σχεδιάζουν να απουσιάζουν από την ομιλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία της κυβέρνησής του στη Γάζα, η οποία έχει σκοτώσει περίπου 39.000 Παλαιστίνιους
Ακροβασίες Κάμιλα Χάρις
Ανάμεσά τους είναι οι κορυφές του κόμματος των Δημοκρατικών, Κάμιλα Χάρις και γερουσιαστής Πάτι Μάρεϊ -η προσωρινή πρόεδρος της Γερουσίας- απορρίπτοντας αμφότερες τα αιτήματα να προεδρεύσουν της κοινής συνεδρίασης και δηλώνοντας ότι δεν θα παραστούν στην ομιλία λόγω βεβαρυμένου προγράμματος.
Η Χάρις, μπορεί να μην απέκλινε δημόσια από την ένθερμη υποστήριξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ, ωστόσο, αμφισβήτησε τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο στη Χαμάς.
Μπορεί οι Μπάιντεν και Χάρις να συναντήσουν τον Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα, αλλά αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπάθησαν κατ’ ιδίαν να αποστασιοποιηθούν από την επίσκεψη.
Στην Ουάσιγκτον, ο Νετανιάχου ενσαρκώνει την απογοήτευση της κυβέρνησης Μπάιντεν με έναν σύμμαχο που ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι εκμεταλλεύτηκε την υποστήριξη της Αμερικής για να επιβάλει υπερβολικές τιμωρίες στους αμάχους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Οι Δημοκρατικοί που μποϊκοτάρουν
Βουλή των Αντιπροσώπων
Η βουλευτής Πραμίλα Τζαγιαπάλ, η οποία ηγείται της Προοδευτικής Ομάδας του Κογκρέσου, σχεδιάζει να μιλήσει σε μια αντισυγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νετανιάχου.
Η βουλευτής Ντέλια Ραμίρεζ είπε ότι κάλεσε αξιωματικό Χάρισον Μαν, που παραιτήθηκε λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, για να μποϊκοτάρουν την ομιλία μαζί.
Η βουλευτής Ρασίντα Τάιμπ, η μόνη Παλαιστίνια Αμερικανή στο Κογκρέσο, κατηγόρησε τον Νετανιάχου για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων. «Είναι εντελώς ντροπιαστικό που ηγέτες και από τα δύο κόμματα τον προσκάλεσαν να μιλήσει στο Κογκρέσο», είπε σε δήλωσή της. «Θα πρέπει να συλληφθεί και να σταλεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Και πρόσθεσε: «Είναι μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία μας, όταν οι συνάδελφοί μου θα χαμογελάσουν για μια φωτογραφία με έναν άνθρωπο που διαπράττει ενεργά γενοκτονία».
Η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, είπε ότι δεν θα παρευρεθεί στην ομιλία για τον απλό λόγο ότι πιστεύει ότι ο Νετανιάχου είναι «εγκληματίας πολέμου» για τις τακτικές του στον πόλεμο, που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Γάζα και προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή.
Η βουλευτής Ιλχάν Ομάρ, που έχει καταδικάσει τον χειρισμό του πολέμου από το Ισραήλ, είπε ότι δεν θα ήταν παρούσα και θα έδινε το εισιτήριό της για τους καλεσμένους της στα μέλη της οικογένειας των ομήρων.
«Σιχαίνομαι αυτό που κάνει ο Νετανιάχου και μισώ την ηγεσία του», δήλωσε ο βουλευτής Μάξγουελ Αλεχάντρο Φροστ, που θα λείψει επίσης από την ομιλία.
Η βουλευτής Λάουρεν Άντεργουντ, κοίταξε αμφίβολα μια δημοσιογράφο την Τρίτη όταν των πίεσαν να δηλώσει εάν θα παραβρεθεί, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση.
Γερουσιαστές
Τουλάχιστον εννέα γερουσιαστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να λείψουν.
Ανάμεσά τους είναι ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν και η Πάτι Μούρεϊ, δύο βασικά στελέχη του κόμματος. «Θα σταθώ στο πλευρό του Ισραήλ, αλλά δεν θα σταθώ και θα επευφημήσω τον σημερινό πρωθυπουργό του», είπε ο Ντάρμπιν την Τρίτη.
Οι γερουσιαστές Τζεφ Μέρκλεϊ και -ο ανεξάρτητος- Μπέρνι Σάντερς, σχεδίαζαν επίσης να απόσχουν. «Δεν πρόκειται να ακούσω τον Νετανιάχου», είπε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς την περασμένη εβδομάδα στο MSNBC. «Νομίζω ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχε προσκληθεί».
Σε συνέντευξή του, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, είπε ότι δεν θα είναι παρόν υπογραμμίζοντας για τον Νετανιάχου: «Δεν θέλω να είμαι μέρος ενός πολιτικού στηρίγματος σε αυτήν την πράξη εξαπάτησης, γιατί δεν είναι ο μεγάλος θεματοφύλακας της σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ».
Εξάλλου, ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσαρλς Σούμερ είχα αποκαλέσει Μάρτιο τον Ισραηλινό ηγέτη ένα από τα τέσσερα κύρια εμπόδια για την ειρήνη και προέτρεψε τους Ισραηλινούς να ψηφίσουν για να παραιτηθεί.
Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπέρ των πιέσεων στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, ψήφισαν στις αρχές του έτους αποστολή βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.
Φιλοϊσραηλινοί Δημοκρατικοί
Ωστόσο, αναμένονται να είναι παρόντες και πολλοί Δημοκρατικοί. Ορισμένοι επέκριναν τους συναδέλφους τους για τη διαμαρτυρία τους, επαναλαμβάνοντας τους Ρεπουμπλικάνους στο επιχείρημά τους ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν σταθερή δέσμευση στο εβραϊκό κράτος, ανεξάρτητα από την πολιτική.
«Το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους μας και είναι ένα έθνος στη μέση ενός υπαρξιακού πολέμου με τρεις τρομοκρατικούς στρατούς που υποστηρίζονται από το Ιράν», δήλωσε ο βουλευτής Γκρεγκ Λάντσμαν. «Ενθαρρύνω τους συναδέλφους μου να εκτιμήσουν την ανάγκη για δικομματισμό αυτή τη στιγμή και να δείξουν την αποφασιστικότητά μας για ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».
Ακόμη, όμως και οι Δημοκρατικοί που δήλωσαν ότι θα παρευρεθούν στην ομιλία κατέστησαν σαφή την αποστροφή τους για τον Νετανιάχου.
«Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ο χειρότερος ηγέτης στην εβραϊκή ιστορία από τον βασιλιά των Μακκαβαίων που κάλεσε τους Ρωμαίους στην Ιερουσαλήμ πριν από περισσότερα από 2100 χρόνια», δήλωσε ο βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, χαρακτηρίζοντας την ομιλία Νετανιάχου «ένα κυνικό κόλπο με στόχο τη δική του απελπισμένη πολιτική θέση στην πατρίδα και ανακατεύοντας στην εγχώρια αμερικανική πολιτική, λίγους μόνο μήνες πριν τις επικείμενες εκλογές».
Ωστόσο, ο αυτοαποκαλούμενος «ισόβιος Σιωνιστής» είπε ότι σχεδίαζε να παραστεί στην ομιλία ούτως ή άλλως, λόγω του σεβασμού του για το εβραϊκό κράτος και της δέσμευσής του για μια ενδεχόμενη λύση δύο κρατών. «Αισθάνομαι ότι η φωνή μου είναι πιο επιδραστική στην αίθουσα, καθιστώντας τον πρωθυπουργό υπόλογο», είπε ο Νάντλερ.
Με πληροφορίες από The Washington Post και New York Times
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις