Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πλούτος: Το πλουσιότερο 1% αύξησε την περιουσία του κατά 42 τρισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία, λέει η Oxfam

Πλούτος: Το πλουσιότερο 1% αύξησε την περιουσία του κατά 42 τρισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία, λέει η Oxfam

Τι αποκαλύπτει η έρευνα της Oxfam εν όψει της συνόδου των G20 στη Βραζιλία

Το πλουσιότερο 1% του κόσμου αύξησε την περιουσία του κατά 42 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά την τελευταία δεκαετία, ανακοίνωσε σήμερα η Oxfam ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Βραζιλία όπου στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρίσκεται η φορολόγηση των πολυεκατομμυριούχων.

Η κοινωνική ανισότητα στον κόσμο μεγαλώνει αντί να μειώνεται

Όπως προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση, η φορολόγηση των πλουσίων έχει μειωθεί κατακόρυφα φθάνοντας σε «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα. Η οργάνωση προειδοποιεί για «απαράδεκτα επίπεδα» ανισότητας με τον υπόλοιπο κόσμο να έχει εγκαταλειφθεί «προσπαθώντας να ζήσει με ψίχουλα».

Ο στόχος της Βραζιλίας

Η Βραζιλία έχει θέσει ως προτεραιότητα της προεδρίας της στην G20 – της ομάδας των χωρών που εκπροσωπούν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ – τη διεθνή συνεργασία για τη φορολόγηση των υπερβολικά πλουσίων.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της συνόδου της G20 στη Βραζιλία.

Κατά τη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 αναμένεται να σημειώσουν πρόοδο ως προς τους τρόπους για την αύξηση των φόρων στους υπερβολικά πλούσιους. Θα συζητήσουν επίσης με ποιους τρόπους δεν θα καθίσταται δυνατό πλέον να φοροδιαφεύγουν οι δισεκατομμυριούχοι.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καθοριστεί η μεθοδολογία για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων και εκείνων που έχουν υψηλά εισοδήματα.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να προσελκύσει έντονες αντιδράσεις σήμερα και αύριο στη σύνοδο με τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία και την Αφρικανική Ένωση να είναι υπέρ της πρωτοβουλίας και τις ΗΠΑ σθεναρά αντίθετες.

Η Oxfam την χαρακτήρισε «λυδία λίθο για τις κυβερνήσεις της G20» και τις κάλεσε να επιβάλουν σε ετήσια βάση έναν φόρο τουλάχιστον 8% επί του «ακραίου πλούτου» των δισεκατομμυριούχων.

Σύμφωνα με την Oxfam, το ποσό των 42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σχεδόν 36 φορές μεγαλύτερο από τον πλούτο που συγκεντρώνεται από το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μολαταύτα, οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο «καταβάλλουν ένα ποσοστό φόρων που αναλογεί σε λιγότερο από το 0,5% της περιουσίας τους», καταλήγει η μκο και προσθέτει ότι σχεδόν 4 στους 5 δισεκατομμυριούχους προέρχονται από χώρα που ανήκει στην G20.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μόνο τα δάνεια έμειναν από τη Μεταπολίτευση

Κι αν το 1974 δεν ήταν ρήξη με αυτό που προηγήθηκε, αλλά η συνέχισή του;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024