Η ζέστη, ένας «σιωπηλός δολοφόνος»: Οι τρεις πιο ζεστές μέρες ήταν όλες σε μια εβδομάδα
Οι ειδικοί εξηγούν γιατί έχει σημασία που έσπασαν τα ρεκόρ θερμότητας αυτή την εβδομάδα ο διαρκής καύσωνας
Η Δευτέρα σηματοδότησε την πιο ζεστή μέρα στη Γη. Ο καύσωνας και τα ρεκόρ θερμότητας δεν έχουν υποχωρήσει ποτέ με τέτοια ταχύτητα στο παρελθόν και θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για τους ανθρώπους παντού, ειδικά την Ευρώπη που είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στη Γη.
Η κλιματική υπηρεσία της ΕΕ Copernicus υπολόγισε ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τη Δευτέρα ήταν 17,16 Κελσίου, ξεπερνώντας οριακά το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις μια μέρα πριν, όταν ήταν 17,09C. Η Τρίτη ήταν τότε 17,15C.
Όλες αυτές οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν το ρεκόρ που σημειώθηκε μόλις πέρυσι στις 6 Ιουλίου κατά 0,01°C. Όλα αυτά εξαλείφουν το προηγούμενο ρεκόρ των 16,8°C, το οποίο ήταν μόλις λίγα χρόνια πριν, που είχε σημειωθεί το 2016, σύμφωνα με το Euronews.
«Η ζέστη ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» για κάποιο λόγο»
Η Γη δεν θα θερμαινόταν τόσο γρήγορα εάν τα ορυκτά καύσιμα δεν καίγονταν με τέτοιο ρυθμό, οδηγώντας σε υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο.
«Η ζέστη είναι δολοφόνος»
«Η σταθερή τυμπανοκρουσία των πιο καυτών δίσκων όλων των εποχών και των σχεδόν ρεκόρ είναι ανησυχητική για τρεις βασικούς λόγους. Το πρώτο είναι ότι η ζέστη είναι δολοφόνος.
Το δεύτερο είναι ότι οι επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα στην υγεία γίνονται πολύ πιο σοβαρές όταν τα γεγονότα επιμένουν.
Το τρίτο είναι ότι τα ρεκόρ των θερμότερων ημερών φέτος αποτελούν έκπληξη», λέει ο κλιματολόγος Κρις Φιλντ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ο Φιλντ είπε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια των ετών Ελ Νίνιο – μια φυσική υπερθέρμανση του ισημερινού Ειρηνικού που προκαλεί ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη την υδρόγειο – αλλά το τελευταίο Ελ Νίνιο έληξε τον Απρίλιο.
Ο Φιλντ είπε ότι αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες «υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης ».
«Αυτό ήταν, εννοώ, πιθανότατα το πιο βραχύβιο ρεκόρ ποτέ», είπε ο διευθυντής του Copernicus Carlo Buontempo την Τετάρτη, αφού το πρακτορείο του υπολόγισε ότι η Δευτέρα είχε ξεπεράσει το σημάδι της Κυριακής. Και προέβλεψε ότι το σημάδι θα έπεφτε επίσης γρήγορα. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή».
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταρριφθεί 59 φορές σε 13 μήνες
Πριν από τις 3 Ιουλίου 2023, η θερμότερη ημέρα που μετρήθηκε από τον Copernicus ήταν 16,8 C στις 13 Αυγούστου 2016. Τους τελευταίους 13 μήνες αυτό το σημάδι έχει πλέον νικηθεί 59 φορές, σύμφωνα με το Copernicus.
Η ανθρωπότητα τώρα «λειτουργεί σε έναν κόσμο που είναι ήδη πολύ πιο ζεστός από ό,τι ήταν πριν», είπε ο Buontempo.
«Δυστυχώς άνθρωποι θα πεθάνουν και αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε η Kristie Ebi, καθηγήτρια δημόσιας υγείας και κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Η ζέστη ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» για κάποιο λόγο. Οι άνθρωποι συχνά δεν ξέρουν ότι έχουν πρόβλημα με τη ζέστη μέχρι να είναι πολύ αργά».
Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω θερμότητας σε περισσότερα από 80 χρόνια
Σε προηγούμενους καύσωνες, συμπεριλαμβανομένου του 2021 στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, οι θάνατοι λόγω ζέστης δεν άρχισαν να συσσωρεύονται μέχρι τη δεύτερη ημέρα, είπε ο Έμπι.
«Κάποια στιγμή, η συσσωρευμένη θερμότητα εσωτερικά γίνεται υπερβολική, τότε τα κύτταρα και τα όργανά σας αρχίζουν να ζεσταίνονται», είπε ο Έμπι.
Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους λόγω θερμότητας σε περισσότερα από 80 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα πιστοποιητικά θανάτου περισσότερων από 2.300 ανθρώπων ανέφεραν υπερβολική ζέστη.
Νωρίτερα φέτος, η Ινδία γνώρισε παρατεταμένους καύσωνες που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων. Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι οι θάνατοι λόγω θερμότητας είναι πιθανό να υπομετρηθούν στην Ινδία και ενδεχομένως σε άλλες χώρες.
Ο «μεγάλος μοχλός» της τρέχουσας ζέστης είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε ο Buontempo. Αυτά τα αέρια βοηθούν στην παγίδευση της θερμότητας, αλλάζοντας την ενεργειακή ισορροπία μεταξύ της θερμότητας που έρχεται από τον ήλιο και αυτής που διαφεύγει από τη Γη, που σημαίνει ότι ο πλανήτης διατηρεί περισσότερη θερμική ενέργεια από πριν, είπε.
Άλλοι παράγοντες που περιλαμβάνουν τη θέρμανση του Ειρηνικού από τον Ελ Νίνο: ο ήλιος φτάνει στο αποκορύφωμα του κύκλου δραστηριότητάς του, μια υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου και αέρας με λιγότερα σωματίδια που αντανακλούν τη θερμότητα.
Όλοι οι τελευταίοι 13 μήνες έχουν σημειώσει ρεκόρ θερμότητας. Οι ωκεανοί του κόσμου έσπασαν ρεκόρ θερμότητας για 15 συνεχόμενους μήνες και ότι η θερμότητα του νερού, μαζί με μια ασυνήθιστα ζεστή Ανταρκτική , συμβάλλουν στην ώθηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα ρεκόρ, είπε ο Buontempo.
«Δεν θα εκπλαγώ να δω την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο να σημειώνουν επίσης νέα ρεκόρ θερμότερης ημέρας», δήλωσε ο κλιματολόγος Andrew Weaver στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά, το οποίο «βράζει» από τη ζέστη.
- Η κληρονομιά του πατέρα της ήταν 10.000 δίσκοι – Τους ανεβάζει στο διαδίκτυο, τον θρηνεί και τον γνωρίζει
- Τρινκιέρι: «Δεν έχει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός»
- Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
- Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε το κοινοβούλιο – Υπουργός πιάστηκε στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης
- Λίβανος: Ξεσπά η μητέρα της ποδοσφαιρίστριας που έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ