Μιχάλης Κακογιάννης και Τζάκι Κένεντι – «Τι θα γινόταν αν εσύ κι εγώ βρισκόμασταν μαζί;»
Μια βιογραφία του 2023 αποκαλύπτει αθέατες λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής της Τζάκι, όπως τη σχέση της με τον αρχιτέκτονα Jack Warnecke, τον μίνι έρωτά της με τον Έλληνα σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη, αλλά και τα συναισθήματά της για την περιπέτεια της Madonna με τον γιο της, JFK Jr.
Υπάρχουν άνθρωποι που η ιστορία τους περνάει στις επόμενες γενιές πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους φωτίζοντας σκοτεινές λεπτομέρειες, μυστικά και ψέματα. Η Ζακλίν Κένεντι Ωνάση ήταν πάντα κάτι περισσότερο από τη ζωή που ζούσε δημοσίως. Σύμφωνα με μια βιογραφία, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2023, με τίτλο «Jackie: Public, Private, Secret» του J. Randy Taraborrelli, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορεί να ανακαλύψει όποιος ενδιαφέρεται.
Στο βιβλίο, ο Taraborrelli μοιράζεται νέες λεπτομέρειες από την ιδιωτική ζωή της Τζάκι, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης της με τον πρώην εραστή της, τον αρχιτέκτονα Jack Warnecke, και πώς πραγματικά ένιωθε για εκείνο το «σύντομο νταραβέρι» μεταξύ του γιου της, John F. Kennedy Jr., και της Madonna.
Παρακάτω, ο Taraborrelli αποκαλύπτει μερικές από τις μεγαλύτερες «βόμβες» από το βιβλίο του:
Η μαμά της Τζάκι αρχικά ήθελε ο JFK να παντρευτεί τη νεότερη κόρη της, τη Λι
Αν και η Τζάκι ήταν εκείνη που θα παντρευόταν τον John F. Kennedy το 1953, η μαμά της, Τζάνετ Μπουβιέ (Janet Bouvier), αρχικά πίστευε ότι η μικρότερη κόρη της, Λι, θα ταίριαζε καλύτερα στον μελλοντικό πρόεδρο.
Ο Τζον ήταν νεαρός γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη και η Ζακλίν Μπουβιέ «κορίτσι της κάμερας» και δημοσιογράφος της Washington Times-Herald, όταν εκείνη – και η αδελφή της, Λι – γνώρισαν τον JFK σε ένα πάρτι στο κτήμα των Κένεντι στο Παλμ Μπιτς.
«Ο JFK και η Λι στην πραγματικότητα τα πήγαιναν καλύτερα από ό,τι η Τζάκι και ο JFK», λέει ο Taraborrelli στο People. «Και η Τζάνετ ένιωθε ότι η Τζάκι, που ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη από τη Λι, έπρεπε να τακτοποιηθεί. Η Λι δεν χρειαζόταν να τακτοποιηθεί ακόμα».
Η τακτοποίηση
Τελικά, ο γάμος της Τζάκι με τον JFK ήταν μια απόφαση που δεν βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε μια ερωτική σχέση, αλλά, όπως το θέτει ο Taraborrelli, στο «Ποιος έπρεπε να τακτοποιηθεί;».
«Και όταν το σκέφτεσαι, είναι εντυπωσιακό ότι εκείνη τη στιγμή η Τζάνετ αποφάσισε ότι επρόκειτο να
να είναι η Τζάκι. Και αυτή η απόφαση άλλαξε τα πάντα για αυτά τα δύο κορίτσια», λέει.
Ο JFK και η Τζάκι ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους στις 24 Ιουνίου 1953 και ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ τον Σεπτέμβριο του 1953.
Ο δεύτερος σύζυγος της Τζάκι ήταν στον Λευκό Οίκο τη νύχτα της κηδείας του JFK
Ενώ έχει ήδη αναφερθεί ότι τη νύχτα της κηδείας του JFK, ο Αριστοτέλης Ωνάσης πέρασε τη νύχτα στον Λευκό Οίκο, ο Taraborrelli γράφει ότι ο μεγιστάνας της ναυτιλίας επισκέφθηκε επίσης τη Τζάκι στο ιδιωτικό της διαμέρισμα εκείνο το βράδυ.
Εκείνη την εποχή, ο Ωνάσης έβγαινε με την αδελφή της Τζάκι, τη Λι. Αλλά σύμφωνα με τον Taraborrelli, μετά τη δολοφονία, «τηλεφώνησε στην Τζάκι και είπε ότι βρισκόταν στην πόλη για την κηδεία και έμενε σε ένα ξενοδοχείο. Και ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον καλέσει στον Λευκό Οίκο».
Τελικά, ο Ωνάσης έμεινε στη σπαρτιάτικη κατοικία ενός μέλους του προσωπικού του Λευκού Οίκου – μια λεπτομέρεια που άφησε τη Λι «ταραγμένη», λέει ο Taraborrelli: «Ένιωθε ότι ο Άρη θα αναστατωνόταν πολύ. Αλλά ο Ωνάσης ήταν το είδος του ανθρώπου που μπορούσε πραγματικά να πάρει το καλύτερο από σχεδόν κάθε κατάσταση».
Δείτε το βίντεο από τον γάμο της Τζάκι και του Ωνάση
Ο Ωνάσης εθεάθη να χτυπά την πόρτα της Τζάκι
Ο Ωνάσης δεν παρέστη στην κηδεία. Αντ’ αυτού, έμεινε σε έναν άδειο Λευκό Οίκο, όπου ακόμη και οι υπηρέτες είχαν φύγει για να παρακολουθήσουν την τελετή.
Εκείνο το βράδυ, μετά την τελετή, ο Taraborrelli γράφει ότι, σύμφωνα με δύο πηγές, ο Ωνάσης «εθεάθη να χτυπά την πόρτα της Τζάκι». Όμως, έφυγε από το δωμάτιο μέσα σε μια ώρα και, όπως λέει ο Taraborrelli, «δεν μπορώ να φανταστώ τη θλίψη που περνούσε η Τζάκι. Δεν νομίζω ότι συνέβη κάτι μεταξύ τους εκείνη τη στιγμή».
«Όταν ο Ωνάσης βρισκόταν στο νεκροκρέβατο, η Τζάκι ήθελε ο Μιχάλης και ο Άρη να συμφιλιωθούν», λέει η Taraborrelli. «Έτσι ζήτησε από τον Μιχάλη να πάει στον Ωνάση, στο νεκροκρέβατό του, και να συμφιλιωθεί μαζί του. Και έτσι έγινε»
Η Τζάκι έβγαινε με Έλληνα σκηνοθέτη μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της
Η Τζάκι δέθηκε για δεύτερη φορά με τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση τον Οκτώβριο του 1968, ένας γάμος που έληξε όταν ο Ωνάσης πέθανε τον Μάρτιο του 1975 από αναπνευστική ανεπάρκεια.
Μετά το θάνατό του, η Τζάκι έβγαινε με τον Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ένα σύντομο ειδύλλιο που έληξε όταν ο σκηνοθέτης του «Ζορμπά» της είπε ότι ήθελε να σταματήσει να εργάζεται.
Αρχικά, ο Κακογιάννης είχε φιλική σχέση με τον Ωνάση, αν και οι δυο τους ήρθαν σε σύγκρουση, μέχρι που η Τζάκι προσπάθησε να διορθώσει τη σχέση τους.
«Όταν ο Ωνάσης βρισκόταν στο νεκροκρέβατο, η Τζάκι ήθελε ο Μιχάλης και ο Άρη να συμφιλιωθούν», λέει η Taraborrelli. «Έτσι ζήτησε από τον Μιχάλη να πάει στον Ωνάση, στο νεκροκρέβατό του, και να συμφιλιωθεί μαζί του. Και έτσι έγινε».
Μετά το θάνατο του Ωνάση, η Τζάκι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Κακογιάννη, ρωτώντας: «Τι θα γινόταν αν εσύ κι εγώ βρισκόμασταν μαζί;».
Της θύμιζε τον Ωνάση
«Σύμφωνα με τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε, είχε μια κλίση προς τον Μιχάλη, επειδή της θύμιζε τον Ωνάση» λέει ο Taraborrelli. «Ήταν Έλληνας, είχε την ίδια ευαισθησία- της έλειπε ο Ωνάσης … έτσι κατέληξαν να έχουν σχέση».
Στη συνέχεια, η Τζάκι έλαβε μια πρόταση να εργαστεί στον εκδοτικό οίκο Viking Press, όπου θα έβγαζε 200 δολάρια την εβδομάδα. Ο Μιχάλης – σοκαρισμένος που θα δεχόταν μια τόσο πενιχρή προσφορά, ενώ είχε κληρονομήσει εκατομμύρια από τον Ωνάση – της είπε: «Οι Ελληνίδες δεν δουλεύουν και δεν θέλω να δουλέψεις. Πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτή τη δουλειά και σε μένα».
Σύμφωνα με τον Taraborrelli, η Τζάκι εκμυστηρεύτηκε στην αδελφή του Ωνάση, την Άρτεμις, ότι η επιλογή, για εκείνη, ήταν εύκολη. «Όταν ένας άντρας σε βάζει να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτόν και σε κάτι άλλο και εσύ επιλέγεις αυτόν, έχεις πρόβλημα», είπε.
Η Τζάκι παρακολούθησε ένα από τα θεατρικά έργα της Μαντόνα μεταμφιεσμένη
Όπως περιγράφει λεπτομερώς ο Taraborrelli, η Τζάκι δεν χάρηκε καθόλου όταν ανακάλυψε ότι ο γιος της είχε μια περιπέτεια με τη μεγαθήριο της ποπ, τη Madonna, τη δεκαετία του 1980. Και ενώ φημολογείται ότι το κύριο πρόβλημα της Τζάκι με την ποπ σταρ ήταν η ομοιότητά της με τη Μέριλιν Μονρόε (μια φημολογούμενη ερωμένη του εκλιπόντος συζύγου της), το πραγματικό ζήτημα ήταν πολύ λιγότερο επιφανειακό.
«Το πρόβλημα της Τζάκι με τη Madonna ήταν ότι ήταν παντρεμένη» λέει η Taraborrelli στο People, προσθέτοντας ότι η Τζάκι ήταν επίσης «μπερδεμένη από την τάση της Madonna για προσοχή. Η Τζάκι είχε περάσει όλη της τη ζωή ως διασημότητα αποφεύγοντας τους παπαράτσι, ενώ η Madonna φλέρταρε τους παπαράτσι. Και η Τζάκι απλά δεν μπορούσε να καταλάβει τίποτα από όλα αυτά».
Παρά τις επιφυλάξεις της μητέρας του, ο JFK Jr. ζήτησε κάποια στιγμή από τη μητέρα του να παρακολουθήσει ένα από τα θεατρικά έργα της Madonna – και εκείνη συμμορφώθηκε, αν και μεταμφιεσμένη.
«Πήρα συνέντευξη από κάποια που δούλευε με την Τζάκι στο Doubleday, η οποία είπε ότι πήγε με την Τζάκι στην παράσταση- ότι η Τζάκι φορούσε κόκκινη περούκα για να μην την αναγνωρίσουν» λέει ο Taraborrelli. «Φόρεσε την περούκα και ρώτησε αυτή τη γυναίκα, ‘Πώς φαίνομαι;’. Και η γυναίκα είπε: «Μοιάζεις ακριβώς με την Τζάκι Ωνάση με κόκκινη περούκα»».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Τζάκι τράβηξε τη γραμμή, ωστόσο, στη συνάντηση με τη μουσικό στα παρασκήνια: «Πίστευε ότι η Madonna ήταν καλή στην παράσταση. Αλλά επίσης δεν ήθελε να επικυρώσει τη σχέση που είχε ο Τζον με τη Madonna με το να φωτογραφηθεί μαζί της».
Η Τζάκι είχε μια ερωτική – και πολυετή – σχέση με τον αρχιτέκτονα John Warnecke
Ενώ έχει γραφτεί ότι η Τζάκι άρχισε να βγαίνει με τον αρχιτέκτονα Jack Warnecke, τον οποίο είχε προσλάβει για να σχεδιάσει το μνημείο της αιώνιας φλόγας του εκλιπόντος συζύγου της στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, το 1964, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι δυο τους είχαν τόσο βαθιά σχέση.
«Ήταν μαζί για τέσσερα χρόνια και ήταν πραγματικά πολύ σημαντικοί ο ένας για τον άλλον» λέει ο Taraborrelli. «Και εκείνη τον αγαπούσε πραγματικά και εκείνος ήταν πραγματικά τρελός γι’ αυτήν».
Ο Warnecke μοιράστηκε μερικές από τις αναμνήσεις του με τον Taraborrelli σε μια συνέντευξη του 1998, αλλά με μια επιφύλαξη. Από αφοσίωση στην ιδιωτικότητα της Τζάκι, ο αρχιτέκτονας ζήτησε να παραμείνουν όλα κρυφά μέχρι και μια δεκαετία μετά το θάνατό του. Πέθανε το 2010, όταν ήταν 91 ετών.
Όπως γράφει ο Taraborrelli στο βιβλίο του, ο αρχιτέκτονας σχεδίαζε να κάνει πρόταση γάμου στη Τζάκι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Χαβάη το 1966, αλλά όλα πήραν άλλη τροπή όταν ο Warnecke παραδέχτηκε ότι είχε βαθιά χρέη.
Δείτε το βίντεο σχετικά με τη βιογραφία «Jackie: Public, Private, Secret» του J. Randy Taraborrelli
Παρόλα αυτά, οι δυο τους παρέμειναν κοντά
Χρόνια αργότερα, τους τελευταίους μήνες της ζωής της, η Τζάκι θα λάβει ένα σημείωμα του Αγίου Βαλεντίνου από τον πρώην εραστή της. Το σημείωμα οδήγησε σε μια συνάντηση στο διαμέρισμά της αρκετούς μήνες πριν από το θάνατό της στις 19 Μαΐου 1994, από λέμφωμα non-Hodgkin σε ηλικία 64 ετών.
Από το βιβλίο: «Στη συνέντευξη μας το 1998, ο αριχτέκτονας είπε: «Καθώς έπαιρνα τη θέση μου, η Τζάκι μου έδωσε μια στοίβα από φακέλους δεμένους με νήμα. Η παρουσία μου εκείνο το βράδυ ήταν μέρος ενός τελετουργικού. Κάθε βράδυ εκείνης της εβδομάδας, προσκαλούσε έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας στο σπίτι της για να λάβει μέρος σε αυτό.
»Η Τζάκι έλυσε το νήμα και πήρε ένα γράμμα από τη στοίβα. Το διάβασε πριν το βάλει στη φωτιά. Θυμήθηκε: «Υπήρχαν γράμματα από τα παιδιά της Τζάκι, τον Τζον και την Καρολίν… Υπήρχαν επίσης γράμματα από τον Τζακ Κένεντι, τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον πατέρα της, τον Τζακ Μπουβιέ και ακόμη και μερικά από μένα». Κρατούσε μια από τις φωτογραφίες και την κοίταζε επίμονα. Ήταν εκείνη και ο Τζακ Κένεντι την ημέρα της ορκωμοσίας του. ‘Κράτα το αυτό για μένα, εντάξει;’ του είπε».
Σύμφωνα με την κόρη του Warnecke, Margo Warnecke, υπάρχουν ακόμη περισσότερα να ανακαλύψουμε. «Ο πατέρας μου άφησε πίσω του ένα αδημοσίευτο βιβλίο: “Ο αρχιτέκτονας του Κάμελοτ,: Η ζωή, η σύγχρονη αρχιτεκτονική και οι Κένεντι»», σημειώνει.
«Είναι εν μέρει απομνημονεύματα, εν μέρει ερωτική ιστορία. Τα απομνημονεύματα καταγράφουν τη ζωή του από την πρώτη του συνάντηση με τον JFK ως γερουσιαστή το 1956, μέχρι τη βοήθειά του να διατηρήσει και να επανασχεδιάσει την πλατεία Λαφαγιέτ, τη μαγική κοινωνική ζωή και το να είναι οικείος του προέδρου και της αυλής του, τη δολοφονία του JFK και το σχεδιασμό του τάφου του, τη μακρά ρομαντική σχέση του με την Τζάκι και όλες τις συναρπαστικές στιγμές, τις ίντριγκες και τις προσωπικότητες που μεσολάβησαν».
- Ο Μιχάλης Κακογιάννης πέθανε στις 25 Ιουλίου του 2011, η Τζάκι Κένεντι έφυγε από τη ζωή στις 19 Μαΐου 1994.
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο people.com | Αρχική φωτό: Wikimedia Commons
- Τασούλας για εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι στενάχωρο, πρώτη φορά δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος
- Πλατεία Εξαρχείων: Ξηλώνονται οι παράνομες λαμαρίνες του Μετρό μετά από δικαστική απόφαση
- Τα κοστούμια της ταινίας «Wicked» – Το νέο υλικό των παραμυθιών
- Παναθηναϊκός: Στην τελική ευθεία για Παναιτωλικό – Επέστρεψαν οι διεθνείς εκτός του Πελίστρι
- Νεκρός 30χρονος από ρίψη ρουκέτας στην πόλη Ναχαρίγια του Ισραήλ
- Άντρας κάλεσε την Άμεση Δράση για διάρρηξη στο σπίτι του στο Λας Βέγκας και τον σκότωσε αστυνομικός