Η σχέση μας με την περίοδο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με τις γυναίκες να μιλάνε λίγο πιο ανοιχτά για αυτή και ακόμη και τις διαφημίσεις για προϊόντα περιόδου να απεικονίζουν το αίμα ως κόκκινο και όχι ως μπλε (αλήθεια πως ξεκίνησε καν αυτό;). Ωστόσο η περίοδος εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού, αφού δεν έχουμε απελευθερωθεί πλήρως για να μπορούμε να συζητάμε με άνεση τα προβλήματα μας γύρω από αυτή.

Πολλές φορές η περίοδος μας είναι κάπως περίεργη, ακανόνιστη, βαριά και επώδυνη, σημάδια που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν, αλλά τις περισσότερες φορές από τη στιγμή που έρχεται, σταματάμε να δίνουμε σημασία στις περίεργες ενδείξεις.

Καθώς όμως η περίοδος είναι ένα ζωτικό σημείο για την υγεία μας, πρέπει να της δίνουμε προσοχή καθώς μπορεί να μας προειδοποιήσει για ζητήματα που ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί. Ας εξετάσουμε καλύτερα έξι προβλήματα υγείας που μπορεί να αποκαλύψει μια απούσα, ακανόνιστη ή εξαιρετικά βαριά ή επώδυνη περίοδος.

Τι μπορεί να φανερώνει η περίοδος σου…

1. Έχεις πολύ άγχος

Ενώ σχεδόν καμία γυναίκα δεν έχει απόλυτα σταθερή περίοδο, ένα υγιές άτομο θα έχει περίοδο για δύο με επτά ημέρες ανά 21 με 35 ημέρες. Ωστόσο, κάποιες έρευνες σε γυναίκες σε θέσεις εργασίας με υψηλό στρες αναφέρουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη, μερικές φορές μεγαλύτερη ή εντελώς απούσα έμμηνο ρύση.

2. Κάνεις έντονη γυμναστική

Όπως το άγχος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την περίοδο σου, η σωματική ένταση μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, ειδικά αν καταναλώνεις πολύ λίγες θερμίδες, κάνεις πολύ έντονη γυμναστική ή έχεις χάσει πολύ βάρος απότομα. Στις περιπτώσεις αυτές το σώμα σου είναι πιθανό να υπολειτουργεί και ως εκ τούτου να εμφανιστούν προβλήματα με την περίοδο. Μερικές έρευνες που έγιναν σε αθλήτριες, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με την έμμηνο ρύση.

3. Έχεις ορμονικά προβλήματα

Όλοι έχουμε μια φίλη, μια συγγενή, ή μπορεί να είμαστε και εμείς εκείνη που έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια ορμονική διαταραχή που συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων.

Κάποιες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν ωορρηξία κάθε 35 με 40 ημέρες ενώ άλλες καθόλου. Ενώ δεν είναι απειλητικό για την ζωή, προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κυστικής ακμής και της αύξησης του βάρους.

4. Έχεις κάποιο υποκείμενο πρόβλημα της μήτρας

Μια άλλη διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την περίοδο, ιδιαίτερα τον πόνο που την συνοδεύει, είναι η  ενδομητρίωση, μια επώδυνη πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με την εσωτερική επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, αφόρητο πόνο και αιμορραγία. Οι επώδυνες περίοδοι είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα και καθώς η ενδομητρίωση εξελίσσεται, μπορεί να έχεις πυελική δυσφορία όχι μόνο όταν πρόκειται να σου έρθει περίοδος, αλλά και πριν αρχίσει.

5. Έχεις κάποιον τραυματισμό ή πάθηση

Αν εμφανίζεται αίμα σε απροσδόκητες στιγμές, ιδιαίτερα μετά το σεξ, μπορεί να υπάρχει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Αν έχεις διεισδυτική επαφή και αιμορραγείς τότε είναι σημαντικό να δεις τον γυναικολόγο σου για να διερευνήσει την υποκείμενη αιτία.

6. Μπαίνεις σε μια καινούργια περίοδο της ζωής σου

Αν είσαι κοντά στα 40 και οι περίοδοι σου έρχονται πιο σπάνια (σε μερικές περιπτώσεις και πιο συχνά) τότε μάλλον βρίσκεσαι στην προεμμηνόπαυση.

Φυσικά, οι περίεργες περίοδοι μπορούν να αποδοθούν σε διάφορα πράγματα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι σημαίνει ότι κάτι επηρεάζει το σώμα σου και καλό θα ήταν να δώσεις την δέουσα προσοχή. Και όσο πιο γρήγορα μπορείς να το επισημάνεις στον γιατρό σου, τόσο το καλύτερο. Για να μπορέσεις να το παρατηρήσεις βέβαια είναι απαραίτητο να ελέγχεις την περίοδο σου, κρατώντας ημερολόγιο, ή μια εφαρμογή!

Πηγή: VITA