Φάμελλος: Να απαντήσει η κυβέρνηση στις αποκάλυψεις ΣΥΡΙΖΑ για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας
Ο Σωκράτης Φάμελλος τυόνισε πως ενδιαφέρει την κοινωνία η αποκάλυψη που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης ότι, με αυτή τη συμφωνία δηλαδή, το Δημόσιο ζημιώνεται
Επίθεση στην κυβέρνηση για την «απαράδεκτη» διαδικασία νομοθέτησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά νομοσχέδια, με αποτέλεσμα να «υποβαθμίζει τη νομοθετική διαδικασία» και την ίδια τη Βουλή.
«Γιατί η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν μπόρεσε να βρει μια λύση πιο ωφέλιμη για το Δημόσιο;»
Πριν αναφερθεί στο θέμα της συζήτησης, ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά και στην «εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα», απευθύνοντας σειρά ερωτημάτων στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων το τι συνέβη στην Κάσο, χαρακτηρίζοντας το «θετικό κλίμα» της Διακήρυξης των Αθηνών «ξεκάθαρα ψευδεπίγραφο».
«Με αυτή τη συμφωνία το Δημόσιο ζημιώνεται»
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο 5ος πυλώνας είναι σημαντικός και για τον «πλουραλισμό» στην τραπεζική αγορά, καθώς επηρεάζει τη «διαθεσιμότητα δανεισμού» και την εξυπηρέτηση της περιφέρειας, αλλά και γιατί πρόκειται για λεφτά που έχουν βάλει οι πολίτες με πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ενδιαφέρει την κοινωνία η αποκάλυψη που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Στέφανος Κασσελάκης ότι, με αυτή τη συμφωνία δηλαδή το Δημόσιο ζημιώνεται, καθώς ενώ θα δώσει περισσότερα κεφάλαια, θα έχει τελικά μικρότερο ποσοστό από τους ιδιώτες. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να απαντήσει με «στρεψοδικίες», κάνοντας λόγο για «εκβιαστικά διλήμματα» που βάζει μπροστά η κυβέρνηση, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση πέραν της καταστροφής».
Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν μπόρεσε να βρει μια λύση πιο ωφέλιμη για το Δημόσιο, ενώ ζήτησε και «βεβαίωση βιωσιμότητας για το νέο σχήμα». Επίσης, τόνισε πως εάν το Δημόσιο είχε μεγαλύτερο ποσοστό, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση των επιτοκίων προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των δανειοληπτών συνολικά.
«Γιατί συστημικά ΜΜΕ επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ;»
Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί επιτίθενται συστημικά ΜΜΕ στον ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύει το θέμα, καθώς και να απαντήσει «για τις αθλιότητες του κ. Βορίδη στη σημερινή του επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που απαγορεύει με λάσπη το δικαίωμα της άποψης».
Εξάλλου, σχετικά με τον πέμπτο πυλώνα, ο Σωκράτης Φάμελλος τάχθηκε υπέρ «πολλών, περισσότερων, πυλώνων», τονίζοντας πως όπως είναι σήμερα τα πράγματα η αγορά είναι «ολιγοπωλιακή» με ευθύνη της κυβέρνησης και επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, έχει μιλήσει για «ολιγοπώλιο στον τραπεζικό τομέα και για έλλειψη ανταγωνισμού». Ωστόσο, επέκρινε τη συγκεκριμένη σύμβαση πως είναι μακριά από αυτό το στόχο.
Τέλος, αναφέρθηκε και στα υπερκέρδη των τραπεζών, στη βάση της έκθεσης του Διοικητή ΤτΕ, στην οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων των τραπεζών από τόκους (+51,5% σε σχέση με το 2022), καθώς και αύξηση εσόδων από προμήθειες (+8,3%).
- «Φως στο Τούνελ»: Η ώρα της αποκάλυψης
- Σε αυτό το εστιατόριο οι εργαζόμενοι έχουν άνοια και οι πελάτες χαίρονται με την… κακή εξυπηρέτηση
- Ηράκλειο: Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε στο λιμάνι – Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
- Στο Αυτόφωρο η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Και τώρα τι θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος; Ο παράγοντας Τραμπ
- 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Ποιες ταινίες και αφιέρωματα θα δούμε μέχρι τις 27/11