Αρχισε ο πόλεμος…

Ο «πόλεμος» του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη με του γιατρούς – όπως αντιλαμβάνεστε – μόλις άρχισε. Σταμάτησαν την συνταγογράφηση που αφορά στον ΕΟΠΠΥ από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει την λύση της σύμβασης του ΕΟΠΠΥ με τους γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ. Και βεβαίως τους καλύπτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Δεν νομίζω ότι η αντιπαράθεση αυτή θα έχει καλή έκβαση. Να μου το θυμηθείτε! Και φυσικά θα την πληρώσουν και πάλι οι έχοντες ανάγκη – δηλαδή ο κοσμάκης….

Σενάρια

Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να «ξορκίζει» την οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας – μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 έχουν ακόμη δρόμο… – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι διάφοροι πολιτικοί κύκλοι δεν σεναριολογούν. Ασυστόλως, θα έλεγα!

Βενιζέλος vs Τασούλα

Κατ΄ αρχήν δίπλα στο όνομα του προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, που «φιγουράρει» ως κατάλληλο για το κορυφαίο αξίωμα της χώρας, έπεσε τελευταία και το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Οσοι το έριξαν στην πολιτική αγορά το όνομα του κ. Βενιζέλου προσπαθούν να επιτύχουν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι είθισται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την «διπλανή» παράταξη του κυβερνώντος κόμματος – επ΄ αυτού μάλιστα αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη του. Δεύτερον, να «δελεάσουν» το σαμαρικό μπλοκ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένης της γνωστής φιλικής σχέσης μεταξύ των κκ Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά – δηλαδή να μην … «κάνουν φασαρία»!

Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου

Όμως επειδή τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά, ένα όνομα που κατά καιρούς βρέθηκε στο προσκήνιο – γιατί όχι και τώρα… – είναι της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου. Και φυσικά στο «τραπέζι» βρίσκεται και το όνομα του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμένου. Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά όμως έχει αρχίσει πλέον και προεξοφλείται ότι η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν προβλέπεται να έχει δεύτερη θητεία. Ως εκ τούτου η αναφορά της στην προχθεσινή συνέντευξη της στην ΕΡΤ πως αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων θεσμικών οργάνων, ακούστηκε σαν παράπονο….

Αβερωφικός

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές μου έλεγαν πως η επιλογή του κ. Τασούλα, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιεί τα ως τώρα «ήθη» – για την εκλογή μη παραταξιακής προσωπικότητας – ωστόσο θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, «γέννημα θρέμμα του παλιού «αβερωφικού συστήματος», τον φρόντισε και τον προστάτεψε, κατά το παρελθόν. Και θεωρούν πως ίσως να έχει το προβάδισμα. Όμως είναι ακόμη νωρίς. Δεν έχει ακόμη αρχίσει να γυρίζει η ρουλέτα!

Από το 1992

Πάντως μου έλεγαν ότι ο κ. Τασούλας άρχισε την σταδιοδρομία από το γραφείο Ευάγγελου Αβέρωφ – ως γραμματέας του – ενώ η πρώτη δημόσια θέση την οποία έλαβε ήταν πρόεδρος στον τότε Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, που τον τοποθέτησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου κ. Σωτήρης Χατζηγάκης το 1992. Κι ως εκ τούτου η ομάδα του κ. Σαμαρά θα ήταν παράδοξο να μην τον στηρίξει. Εκτός κι αν έχουν υπάρξει άλλου είδους συμφωνίες.

Ο τετραγωνισμός του κύκλου

Κι όπως μου εξηγούσαν η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην του προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις και παράλληλα να μην του αμφισβητήσει το κεντρώο άνοιγμα. Επαναλαμβάνω ότι με την τροποποίηση του συντάγματος δεν υπάρχει κίνδυνος εκλογών – όπως συνέβη το 2015 – αλλά το βασικό του μέλημα είναι να μην υπάρχουν εσωκομματικές αναταράξεις. Βέβαια απομένουν περίπου οκτώ μήνες ακόμη και είναι βέβαιο ότι η δημόσια συζήτηση θα «εμπλουτιστεί» με αρκετούς προβληματισμούς και δεν αποκλείεται να ακούσουμε κι άλλα πλέον των προαναφερομένων ονομάτων. Ζωή νάχουμε….

Τα μητρώα

Εν τω μεταξύ στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν μπλέξει με το μητρώο των μελών, αν το έχουν ή δεν το έχουν ή πόσο γρήγορα θα το αποκτήσουν οι υποψήφιοι για να μαζέψουν πρώτον, τις 5.000 υπογραφές και να διεκδικήσουν την ανακήρυξη τους και δεύτερον, να κάνουν την καμπάνια τους. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης που επί δεκαετίες εγκαταβιούσε στον κομματικό μηχανισμό, παίζει μπάλα στο γήπεδο του, αλλά οι άλλοι έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν στα κάγκελα….

Να τον γνωρίσουν

Προς το παρόν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας περιοδεύει ανά την Ελλάδα για να τον γνωρίσει το εκλογικό σώμα. Πως θα τον ψηφίσει; Αλλά τόσο ο κ. Μιχάλης Κατρίνης όσο και στελέχη που στηρίζουν τον κ. Δούκα «βάλλουν κατά ριπάς» κατά της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. Τώρα που θα πέσει κι η θερμοκρασία θα αυξηθεί και η κινητικότητα των υποψηφίων προέδρων! Μου έλεγαν πάντως ότι οι σχέσεις μεταξύ της κυρίας Διαμαντοπούλου με τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου καλές. Και οι ίδιες πηγές που επεσήμαναν πως αν χρειαστεί στο μέλλον συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν θα προβλέπει πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Ναι αλλά μέχρι το 2027 έχουμε ακόμη περίπου τρία χρόνια. Χρόνος πολύς στην πολιτική για να επουλώσει ο πανδαμάτωρ χρόνος τα τραύματα του παρελθόντος….

Λακκούβες

Είναι προφανές πως ο δρόμος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα είναι σπαρμένος με … άνθη! Αντιθέτως θα έχει αρκετά «τζαρτζαρίσματα», συγκρούσεις, έντονες συζητήσεις και αρκετά «πίσω – μπρος». Ετσι μετά από την προχθεσινή εκρηκτική – ευτυχώς ήταν … διαδικτυακή – συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ, η οποία «έκλεισε» με χαρωπές φωτογραφίες, σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτικής Ομάδα του κόμματος και κυκλοφορεί από ορισμένους ότι ίσως ορισμένοι εκ των βουλευτών «πουν και δυο κουβέντες παραπάνω». Όχι κάτι σπουδαίο όμως, λένε. Και την Παρασκευή συνεχίζει την συνεδρίαση της η Γραμματεία της ΚΟΕΣ που έκλεισε άδοξα την Τρίτη. Και εκεί σχετικά ομαλά προβλέπεται να εξελιχθούν τα πράγματα. Το φιλοθεάμον κοινό θα είναι στην αναμονή για το επόμενο επεισόδιο, που είναι άγνωστο πότε θα συμβεί. Είναι βέβαιο όμως ότι θα συμβεί!