Μέσω της απόφασης για διαγραφή του Παύλου Πολάκη «μίλησε» ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ξεκίνησε τις διεργασίες της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δίχως καμία αναφορά στον άρτι διαγραφέντα βουλευτή, ούτε στο περιστατικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε πρόσωπα και συμπεριφορές, έστειλε όμως πολλαπλά μηνύματα για την εικόνα του κόμματος υπό τη σκιά των διαφωνιών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να σταθούν «ασπίδα προστασίας της κοινωνίας ώστε η καταρρέουσα κυβέρνηση να μην εκμηδενίσει κανέναν πολίτη» και εμμέσως σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις, με τις νέες διαφωνίες στη ΚΟΕΣ να δημιουργούν κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες».

Πριν ξεκινήσει, πάντως, η ομιλία του προέδρου προηγήθηκε αναστάτωση με τον Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς – παρά τη διαγραφή του-, μπήκε στην αίθουσα για να συμμετέχει στη συνεδρίαση. Η κίνηση του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς όταν έγινε αντιληπτός από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, ο τελευταίος του ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα. Όπως του ανέφερε, δεν είναι πλέον μέλος της ΚΟ του κόμματος, συνεπώς δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία. Η απάντηση του Παύλου Πολάκη ήταν άμεση. «Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε, ενώ για το περιστατικό που προηγήθηκε τόνισε ότι «κοιτάτε το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι».

Στους διαδρόμους της βουλής το περιστατικό μονοπώλησε τις συζητήσεις και μεταξύ των σχολίων ήταν πως πρώτη φορά κάποιος μπαίνει σε θεσμικό όργανο από το οποίο έχει διαγραφεί.

Κοινοβουλευτική ομάδα ΣΎΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολακης με τον Σωκράτη Φάμελλο.

Κάλεσμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σταθούν «ασπίδα προστασίας της κοινωνίας»

Υπό αυτό το κλίμα, το οποίο ήταν ήδη βαρύ μετά τις διαφωνίες στην συνεδρίαση ΚΟΕΣ την Τρίτη, ο κ. Κασσελάκης έστειλε μήνυμα για ενότητα και απηύθυνε κάλεσμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σταθούν «ασπίδα προστασίας της κοινωνίας ώστε η καταρρέουσα κυβέρνηση να μην εκμηδενίσει κανέναν πολίτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος «να πάψουμε να ασχολούμαστε με τα μικρά γιατί τα επουσιώδη διαιρούν και αφαιρούν. Και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια και το δικαίωμα να ξεχάσουμε την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό».

Όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, «δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες. Υπάρχουν εκεί έξω 10.000.000 ζευγάρια μάτια που μας παρακολουθούν και μας κρίνουν καθημερινά. Και ανάμεσά μας δεν υπάρχει κάποιος αλάνθαστος, αλλά είμαι βέβαιος, αλλιώς δεν θα ήμουν πρόεδρος σε αυτό το κόμμα, ότι δεν υπάρχει και κανένας δόλιος. Ελάτε να αναδείξουμε την συλλογική μας ποιότητα. Και όχι τις ατομικές μας μικροδιαφωνίες».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσπαση

«Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ελπίδα για μια μεγάλη δημοκρατική κυβέρνηση παραμένει ζωντανή. Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η βεβαιότητα επαναφοράς του λαού στην εξουσία παραμένει υπαρκτή. Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκεί έξω ολοένα και περισσότεροι θα περπατούν με το κεφάλι ψηλά. Αξιοπρέπεια, σεβασμός, δικαιοσύνης, ευημερία, ασφάλεια. Αυτά υποσχόμαστε για αυτά δεσμευόμαστε και αυτά έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για το κόμμα μας»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για το κόμμα μας αλλά και για τις κοινοβουλευτικές μας ομάδες. Όμως σε αυτή τη συγκυρία παρόλο από μία άδικη διάσπαση μείναμε πολύ λιγότεροι, έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε σαν 156. Και αυτό να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι η κοινωνία θα μας το ξεπληρώσει. Θα μας ανταμείψει για αυτό με το μόνο νόμισμα που εμείς αναγνωρίζουμε: την ηθική δικαίωση».

Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και για Attica

Άσκησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η καταρρέουσα επιτελική κυβέρνηση πέφτοντας απειλεί να σκεπάσει κάθε δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης συμπεριλαμβανομένης της ελευθεροτυπίας, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων υποδομών που για χατίρι πέντε μεγαλοεργολάβων που κατασκευάζουν αυτοκινητοδρόμους μας έχουν κάνει την μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς σιδηρόδρομο.

Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα είπε στη Βουλή κατά την επετειακή συνεδρίαση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Χθες για τα 50 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε μια ομιλία ιστορικού αναθεωρητισμού που φαίνεται ότι αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη του αφηγήματος του, μιας και με την αληθινή ιστορία αυτό είναι προφανώς ασύμβατο. Δεν στέκομαι τόσο στην ανάγνωση που υποβαθμίζει την μεγαλειώδη αντίσταση της τότε νεολαίας κι υπερτονίζει την σύνεση και την σοφία όσων πολιτικών ανέλαβαν την μετάβαση στην ομαλότητα, με σειρά συμβιβασμών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταψηφίσει τη συμφωνία Attica Bank – Παγκρήτιας και σημείωσε ότι «προτιμώ να με μισούν οι δολοπλόκοι παρά να με κατηγορούν για συνένοχο τα θύματα της διαπλοκής. Και την ίδια τιμή θα επιφυλάξει η ιστορία και για εσάς που θα καταψηφίσετε την απώλεια της τελευταίας ευκαιρίας να υπάρχει δημόσιος τραπεζικός πυλώνας σε αυτήν εδώ την χώρα».

Για τη διαφθορά

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για κατάρρευση του Κράτους Δικαίου. Είπε πως η γενικευμένη επιτάχυνση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας σε καθεστώς ατιμωρησίας εξελίσσεται σε μόνιμη απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και στο πολίτευμα.

Έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα καταστροφής αποδεικτικού υλικού στην υπόθεση Καραϊβάζ, τονίζοντας με νόημα ότι μόνο ένα μεγάλο site, το in, ανέδειξε το θέμα και τη σοβαρότητά του.

«Μόλις χθες στα ‘’ψιλά’’ των χειραγωγημένων μέσων ενημέρωσης, με μόνο ένα μεγάλο site (σσ αναφορά στο in) να το αναδεικνύει, πέρασε η καταστροφή του αποδεικτικού υλικού ενοχοποίησης του κ. Δημητριάδη για την υπόθεση Καραϊβάζ», πρόσθεσε.

Εξωτερική πολιτική και ΕΣΥ

Σχετικά με το ΕΣΥ είπε ότι είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δίνει την μάχη για να σταματήσει η αιμορραγία που προκαλεί το κύμα παραιτήσεων των γιατρών μας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. “Την οποία η καταρρέουσα κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με πολιτική επιστράτευση και εκβιασμό απώλειας επαγγελματικής ιδιότητας ιδιωτών γιατρών που έχουν αποκοπεί επί πάρα πολλά χρόνια από τις κλινικές. Και σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους συναδέλφους τους που ασκούν ενδο-νοσοκομειακή ιατρική”, σημείωσε.

Για την εξωτερική πολιτική είπε ότι εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την αδιαφανή, Ι.Χ. εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, υπό το δόγμα του “δεδομένου συμμάχου” η οποία βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας, όπως προκύπτει άλλωστε από την παραδοχή Μητσοτάκη ότι δημιουργήθηκε “κενό” στις αμυντικές ικανότητες της χώρας λόγω της αποστολής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις μας».

Τόνισε ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, εμείς, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει επιτέλους μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αρχή, μέση και τέλος, για την αντιμετώπιση του αναθεωρητικού νεό-οθωμανικού τουρκικού αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και την δέσμευση της Τουρκίας σε διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου.