«Νομίζω θα είναι μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη». Ο Ουσέιν Μπολτ γνωρίζοντας το τελετουργικό έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (Παρασκευή 26/7, 20:30). «Φανταστείτε όλο τον κόσμο έξω. Στις γέφυρες να ζητωκραυγάζουν. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό», πρόσθεσε ο πιο γρήγορος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν…

Για όσους δε το γνωρίζετε για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η τελετή έναρξης ΔΕΝ θα γίνει σε κάποιο στάδιο! Η ιδέα ήρθε στους Γάλλους όπως το λαμπάκι πάνω από το κεφάλι του Κύρου Γρανάζη.  Εξι χρόνια πριν, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν ταξιδέψει στο Μπουένος Αϊρες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων με την τελετή να γίνεται στον Οβελίσκο της πόλης. Από εκείνη την στιγμή άρχιζε να διαμορφώνεται η ιδέα για κάτι ανάλογο και στο Παρίσι.

«Επρεπε να συγχρονιστούν πολλοί πλανήτες…»

Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως στην κλίμακα των Ολυμπιακών Αγώνων και στη κλίμα του Παρισιού θα έπρεπε να «συγχρονιστούν πολλοί πλανήτες την ίδια στιγμή», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, εκτελεστικός διευθυντής σχεδιασμού και συντονισμού των Αγώνων στο Παρίσι, στο Yahoo Sports. «Χρειαζόμασταν την κυβέρνηση. Χρειαζόμασταν την πόλη. Χρειαζόμασταν όλες τις Αρχές. Μας πήρε τρία χρόνια για να αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση και να βγούμε δημόσια να πούμε “Πάμε να το κάνουμε”. Ηταν το 2021», θυμάται ο Κωνσταντινίδης.

Μιλάμε για ένα σπριντ 3 ετών το οποίο θα καταλήξει σε μια φαντασμαγορική παρέλαση στον Σηκουάνα! Και οργανωτική επιτροπή θα έπρεπε να απαντήσει και να λύσει μια σειρά από δύσκολα ερωτήματα αλλά και προβλήματα. Τι θα γίνει με την ασφάλεια. Πως ακριβώς θα «βολέψουν» 10.000 αθλητές σε καράβια;

Λίγες ώρες πριν την επίσημη τελετή έναρξης και μετά από αρκετές πρόβες (μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης οι Γάλλοι δοκίμαζαν τα πάντα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Σελίν Ντιόν η οποία γύρισε στο ξενοδοχείο της 1.30 το βράδυ εξαντλημένη αλλά και συγκινημένη με τα όσα βίωσε στην πρόβα) το show είναι έτοιμο!

Περισσότεροι από 300.000 θεατές!

Πόσο κόσμο να χωρέσει ένα γήπεδο; Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες με κόσμο (θυμίζω πως σε αυτούς του Τόκιο ζούσαμε μέρες Covid), στο Ριο της Βραζιλίας με την τελετή έναρξης να γίνεται στο ιστορικό Μαρακανά, βρέθηκαν στο γήπεδο λίγο λιγότεροι από 80.000. Ε, στην τελετή Εναρξης στο Παρίσι θα βρεθούν 320.000 θεατές!

Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις ήθελαν 600.000 θεατές, αλλά για λόγους ασφαλείας ο αριθμός μειώθηκε στους 320.000. Για αρκετό κόσμο, με όχι και την καλύτερη θέα βεβαίως βεβαίως, το θέαμα θα είναι ελεύθερο. Όμως θα υπάρχουν θέσεις και πιο χαμηλά και σε γέφυρες αλλά και VIP εισιτήρια. Το έυρος των τιμών; Από 90 ευρώ και έφταναν μέχρι τις 2.700 και 3.000 ευρώ!

Και επειδή θα μιλάμε για μια τελετή έναρξης και μια παρέλαση αθλητών μέσα στο Σηκουάνα, άρα δεν θα μπορούν να την δουν όλοι από την αρχή μέχρι το τέλος, θα τοποθετηθούν και 300 γιγαντοοθόνες σε αυτήν την πορεία των 6 χιλιομέτρων.

Η Ελλάδα πρώτη

Οι 205 χώρες θα μοιραστούν σε 90 ποταμόπλοια. Πρώτη φυσικά η Ελλάδα. Με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι οι σημαιοφόροι. Μετά οι υπόλοιπες χώρες θα εμφανιστούν με αλφαβητική σειρά όπως ορίζει το πρωτόκολλο και τελευταία η Γαλλία ως οικοδέσποινα.

Η παρέλαση θα ολοκληρώνεται στον Πύργο του Αϊφελ. Εκεί θα αποβιβάζονται οι αθλητές και θα πάνε μέχρι το Τροκαντερό για να ολοκληρωθεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρόβες, πρόβες και πρόβες

Όπως γράψαμε, κι επειδή μιλάμε για την πρώτη τελετή έναρξης που δεν θα γίνει σε κάποιο στάδιο, οι Γάλλοι και οι άνθρωποι της Οργάνωσης δεν έχουν σταματήσει τις πρόβες. Και την Τρίτη, αλλά κυρίως την Τετάρτη μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης γινόντουσαν αρκετές πρόβες στην πόλη.


Από τα ποταμόπλοια με τις σημαίες να ανεβοκατεβαίνουν τον Σηκούανα, μέχρι τους (πολλούς) αστέρες που θα εμφανιστούν στην πιο glamorous τελετή που θα έχει γίνει στην ιστορία των Αγώνων.

«Είχα δύο επιλογές. Η να προπονηθώ σαν αθλήτρια και να δουλέψω πολύ σκληρά ή να κλείσω τον διακόπτη και να πω αυτό ήταν. Αποφάσισα να δουλέψει σκληρά. Τόσο το κορμί όσο και τη ψυχή μου. Ο στόχος μου ήταν να δω τον Πύργο του Αϊφελ ξανά».

Η Σελίν Ντιόν μετά από εξαντλητικές πρόβες, την Τετάρτη γύρισε στο ξενοδοχείο μετά την 1.30 το βράδυ εκεί όπου την περίμεναν αρκετοί fan της για να την συγκινήσουν περισσότερο.

Και μπορεί να γίνονται αρκετά ονόματα που θα δώσουν το παρών ή θα συμμετέχουν με κάποιο τρόπο στην τελετή έναρξης, εντούτοις οι Γάλλοι προσπαθούν να κρατήσουν μερικές εκπλήξεις για όλους.

Υπομονή λοιπόν μέχρι την Παρασκευή το βράδυ…