Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο WEB Radio της ΕΟΚ παραχώρησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία της Εθνικής Ελλάδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Παράλληλα, ο έμπειρος τεχνικός στάθηκε και στην ομάδα που προπονεί, τον Ερυθρό Αστέρα, επισημαίνοντας ότι έχουν να γίνουν κι άλλες κινήσεις.

Oι δηλώσεις που έκανε ο Γιώργος Σφαιρόπουλος:

Για την Εθνική Ανδρών: «Τα δείγματα γραφής είναι πολύ θετικά. Θεωρώ ότι κάνουμε μια πολύ δυνατή προσπάθεια όλοι μαζί, τα παιδιά που παίζουν, το προπονητικό επιτελείο, η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Όλοι μαζί προσπαθούν να επαναφέρουν την Εθνική στις επιτυχίες. Όχι ότι δεν γινόταν πρωτύτερα, πάντα όλοι όσοι ασχολούνται, είναι ιερό καθήκον. Η αποτυχία με την επιτυχία απέχουν ελάχιστα, ιδίως σε τέτοια παιχνίδια που παίζουν στις διοργανώσεις Εθνικών ομάδων, όπου είναι σερί τα νοκ-άουτ, οπότε είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις μέχρι το τέλος. Παρ’ όλα αυτά, πάντα γίνεται προσπάθεια και πάντα όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν την Εθνική ομάδα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».

«Μόνο θετικά μπορείς να βγάλεις από ένα τέτοιο παιχνίδι»

Για το φιλικό με τη Σερβία και την βαριά ήττα: «Η Σερβία είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, με πάρα πολλούς NBAers και παίκτες που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωλίγκα κυρίως. Έχουν ένα γεμάτο ρόστερ, έπαιζαν στην έδρα τους. Είναι μια ομάδα που είναι φαβορί για τα μετάλλια, έτσι θεωρώ εγώ. Έχει ποιότητα μεγάλη. Αυτό το τεστ θα είναι πολύ χρήσιμο, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Χάσαμε, αλλά για μένα ήταν καλό που έγινε αυτό το παιχνίδι να δουν όλοι τι πρέπει να διορθώσει η ομάδα, πού πρέπει να επιμείνει σε κάποιες λεπτομέρειες του παιχνιδιού για να τις αλλάξει και σίγουρα κρατάει και κάποια θετικά που είδαν οι προπονητές, τα οποία πρέπει να τα κρατήσουν και να τα αναπτύξουν όπως μέχρι τώρα.

Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για εμένα, αφού δε σου κοστίζει ουσιαστικά σε θέματα επίσημων διοργανώσεων επόμενων. Μόνο θετικά μπορείς να βγάλεις από ένα τέτοιο παιχνίδι και είμαι βεβαίως ότι έτσι θα το εκλάβουν όλοι και οι παίκτες, οι οποίοι καταλαβαίνουν όταν έρθει η στιγμή να δώσουν το κάτι παραπάνω».

Για την τιμή που έχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Οπουδήποτε και να εκπροσωπείς τη χώρα σου είναι μεγάλη τιμή και περηφάνεια σε οποιαδήποτε διοργάνωση, πόσο μάλλον στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκίνησαν από την Αρχαία Ελλάδα. Για ‘μένα, είναι τιμή όποιος βρίσκεται εκεί και είμαι σίγουρος ότι έτσι αισθάνονται όλοι. Εύχομαι η συμμετοχή τους αυτή να ευοδώσει καρπούς και να φτάσουμε πολύ ψηλά. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε ένα συμπαγές σύνολο. Σίγουρα θα χρειαστεί στις κρίσιμες μέρες να αποδώσουμε το καλύτερό μας μπάσκετ, όμως νομίζω ότι τα παιδιά έχουν την εμπειρία και τη ποιότητα να τα καταφέρουν».

«Ομάδες που παραδοσιακά παλεύουν για τα μετάλλια»

Για τον δύσκολο όμιλο: «Είναι δύσκολος ο όμιλος. Είναι ομάδες που παραδοσιακά παλεύουν για τα μετάλλια. Και η Αυστραλία και ο Καναδάς και η Ισπανία έχουν παίκτες που είναι ή ήταν στο NBA. Οι Ισπανοί έχουν παίκτες που παίζουν στην Ευρωλίγκα, στο υψηλότερο επίπεδο ευρωπαϊκά. Θεωρώ ότι δεν είναι εύκολος ο όμιλος μας, αλλά έχουμε και εμείς να αντιπαρέλθουμε στις δυνατότητες των αντιπάλων μας στοιχεία που είναι ικανά να μας δώσουν τις νίκες που απαιτούνται για να προχωρήσουμε. Πέρα από την ικανότητα χρειάζεται λίγο και η συγκυρία να μας ευνοήσει. Είναι δύσκολο τουρνουά, γιατί όπως είπαμε είναι οι καλύτερες χώρες από όλες τις Ηπείρους, οπότε, για ‘μένα, είναι ένα τουρνουά που όλα τα παιχνίδια είναι κρίσιμα, ντέρμπι δηλαδή, δεν έχεις εύκολο παιχνίδι».

Για τις ΗΠΑ: «Είδαμε το ματς με το Νότιο Σουδάν, είδαμε το ματς με τη Γερμανία, δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν. Εγώ είπα σε κάποιους φίλους στην Αμερική “όταν ολόκληρη ομάδα των ΗΠΑ με τόσους αστέρες περιμένει τον ΛεΜπρόν που είναι 39 χρονών στα τελευταία 5 λεπτά να κερδίσει τα ματς, μου λέει κάτι αρνητικό”. Πιστεύω, όμως, ότι παίκτες με προσωπικότητα, όπως ο Κάρι και τόσα άλλα “αστέρια” που έχουν, όταν έρθει η στιγμή θα παίξουν καλά. Θεωρητικά είναι το φαβορί, αλλά και πρακτικά θα δούμε μια διαφορετική ομάδα απ’ ό,τι είδαμε με το Νότιο Σουδάν και τη Γερμανία».

«Θέλαμε παίκτες που να έχουν εμπειρία»

Για τον Ερυθρό Αστέρα και για το αν έχουν τελειώσει οι μεταγραφές: «Ίσως όχι. Καταρχάς, οι προσθήκες που κάναμε ήταν για να ενισχύσουμε το υπάρχον υλικό που είναι αρκετά αξιόλογο, αλλά θέλαμε παίκτες που να έχουν εμπειρία από play-offs και από Final-4 και σίγουρα να ενισχύσουμε το σέρβικο στοιχείο που μια σέρβικη ομάδα πρέπει να έχει όσο περισσότερο καλούς Σέρβους παίκτες μπορεί. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε. Έχουμε γεμάτο ρόστερ, έχουμε τρεις παίκτες σχεδόν σε κάθε θέση και θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας να πάμε πολύ καλύτερα στην Ευρώπη σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Η χρονιά πέρσι τελείωσε με πολύ ωραίο τρόπο, κερδίζοντας τρεις τίτλους, όμως εμείς θέλουμε να πάμε πολύ καλύτερα στην Ευρώπη, να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι. Δε μου αρέσει να κοιτάω το τέλος, πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι, πρέπει να ξεκινήσουμε αυτόν τον τρόπο».