Ποιο είναι το κατ’ εξοχήν άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων; Αυτό που προκαλεί ίσως και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού; Ας είμαστε ειλικρινείς, εδώ: δεν πρόκειται για το ποδόσφαιρο. Ορισμένοι θα πουν για την κολύμβηση και το πόλο, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το μπάσκετ κρατά τους πάντες σε εγρήγορση, μολονότι κάποιες στιγμές η σύγκριση των επαγγελματιών αθλητών των ΗΠΑ με τους …κοινούς θνητούς των παρκέ, μοιάζει άνιση.

Πέρα από τα ανωτέρω, το μπάσκετ προσφέρει δημοφιλία και οι σταρ του είναι αναγνωρίσιμοι από τους πάντες. Κάπως έτσι, δυνατές ομάδες που κατεβαίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες επέλεξαν μπασκετμπολίστες και μάλιστα στελέχη ομάδων των ΝΒΑ.

Η Ελλάδα αρχικά, κατέληξε στην αυτονόητη για τους περισσότερους, επιλογή: Γιάννης Αντετοκούνμπο! Ο αθλητής που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι σημαιοφόρος. Με όσα έχει κάνει στη ζωή του, την όλη του διαδρομή, το πόσο αγαπάει τα μέρη μας, τη σεμνότητά του. Δικαίως. Ο «καπετάνιος» των Μπακς θα μπει πρώτος στην τελετή της Παρασκευής και δίπλα του θα έχει την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (βάδην).

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το μπάσκετ

Οι ΗΠΑ, επίσης κινήθηκαν με γνώμονα τη λογική. Σε μια χώρα που βρίθει ηχηρών ονομάτων, το όνομα Λεμπρόν Τζέιμς μάλλον έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Σημαιοφόρος ο Βασιλιάς στους τέταρτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του (2004, 2008 και 2012 οι άλλες διοργανώσεις που μετείχε), ένας άνθρωπος που ηγείται σε όποια ομάδα κι αν υπηρέτησε ή υπηρετεί στο ΝΒΑ, ο κατά πολλούς κορυφαίος όλων των εποχών. Μπορούσε, αλήθεια, ο Λεμπρόν να ακολουθούσε άλλον στην παρέλαση; Μια σύμπτωση επίσης, οι ΗΠΑ επέλεξαν να έχουν και γυναίκα στην τελετή, την (τενίστρια) Κόκο Γκοφ.

Υπάρχει και η Γερμανία. Θυμάστε πριν από περίπου έναν χρόνο τι «πράγματα και θαύματα» έκανε ο Ντένις Σρέντερ στο Μουντομπάσκετ και με τι εκκωφαντικό τρόπο οδήγησε μια ομάδα δίχως σοβαρή παράδοση στο άθλημα στην κορυφή του κόσμου; Ε, ο γκαρντ των Τορόντο, κατευθείαν από το ΝΒΑ σημαιοφόρος των Γερμανός. Ο πρώτος μαύρος στην ιστορία της χώρας και ο πρώτος μπασκετμπολίστας μετά τον αξεπέραστο Ντιρκ Νοβίτσκι (2008). Αλλά και οι Γερμανοί επέλεξαν να δώσουν σημαία και σε γυναίκα: την τζουντόκα Αννα – Μαρία Βάγκνερ.

Τρεις ιστορίες με πολλά κοινά σημεία. Συμπτώσεις αρκετές. Με κοινή συνισταμένη το μπάσκετ. Το άθλημα με την υψηλή δημοτικότητα και που ένεκα του ΝΒΑ έχει αποκτήσει αυτό που συνήθως λέμε «άλλη διάσταση». Από τα παρκέ στον …Σηκουάνα!