Χωρίς να βγάλει πικρία προς τους Δημοκρατικούς που τον πίεσαν να παραιτηθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν πήρε την απόφαση της απόσυρσης από την κούρσα πάνω του και ανέφερε πως ήταν η ώρα να δώσει την σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε με παρρησία στο έργο του ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ανακοίνωσε πως στους έξι μήνες που του απομένουν ως εν ενεργεία πρόεδρος, θα παλέψει να διορθώσει όλα αυτά τα οποία δεν μπόρεσε να φτιάξει τα προηγούμενα χρόνια. Προτίμησε να διατηρήσει ένα ενωτικό προφίλ και ταυτόχρονα να επιτεθεί στον πρόεδρο Τραμπ ως διχαστικό και στην ουσία αντιαμερικανό, όπως τουλάχιστον περιέγραψε τα καθήκοντα των πολιτών. Είναι μια καλή στρατηγική η οποία σε συνδυασμό με την επόμενη δίνει το στίγμα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο πως χτυπάει τα μεγάλα συμφέροντα, την ακρίβεια, την ανεργία, τις μεγάλες φαρμακευτικές (Big Pharma) που κοστολογούν υψηλά τα φάρμακα εις βάρος των πολιτών, μίλησε για το νομοσχέδιο για το περιβάλλον και το νομοσχέδιο ενάντια στην οπλοκατοχή. Ακριβώς δηλαδή αυτά που οι προοδευτικοί πολίτες φοβούνται από τον Τραμπ.

Και κυρίως την «πιθανότητα εμφυλίου πολέμου». Ο Μπάιντεν τόνισε στο πρόσωπο του Τραμπ τις φοβίες των προοδευτικών πολιτών με τον ίδιο τρόπο που ο Τραμπ παίζει με τις φοβίες των συντηρητικών.

Η Χάρις και ο Βασιλιάς ή Δικτάτορας Τραμπ

Ο πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της αντιπροέδρου του, λέγοντας πως είναι σκληρή. έμπειρη και ικανή και μίλησε για τα «Υψηλά Ιδανικά» τα οποία μόνο οι Δημοκρατικοί μπορούν να προστατέψουν. Ήταν μια συναισθηματική ομιλία, δεν έκανε επίκληση στη λογική, ενώ παρουσίασε τον Ντόναλντ Τραμπ ως έναν δικτάτορα εν τη γενέσει.

Κάτι στο οποίο «πάτησε» στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο με δύο μέλη διορισμένα από τον Τραμπ, αποφάσισε την πλήρη ασυλία του για οτιδήποτε έχει πράξει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αυτό δηλαδή που η αντιπολίτευση αποκάλεσε «ελέω Θεού Βασιλιά» ή «Δικτάτορα». Ταυτόχρονα έκανε χώρο για τις φρέσκες και «ναι, νεότερες φωνές», δέιχνοντας ως λόγο της παραίτησής του και την ηλικία του. Όμως ο κύριος λόγος της παραίτησης που έθεσε ήταν η διαφύλαξη της ενότητας των Δημοκρατικών, κάτι που δεν ειπώθηκε ως καρφί, αλλά ως γεγονός.

Ο Μπάιντεν μπορεί να νιώθει αυτή την στιγμή ως ο πολιτικός που δεν έχει κάτι να χάσει και να πάρει ρίσκα, όμως κανένας πρόεδρος στην τελική του θητεία δεν έφερε ποτέ ουσιαστικές αλλαγές τους τελευταίους μήνες.

Παρακολουθήστε ζωντανά

Τι λέει στο διάγγελμα του ο Τζο Μπάιντεν

03:55 «Οι βασιλιάδες και οι δικτάτορες δεν κυβερνούν. Ο λαός κυβερνά» λέει ο Μπάιντεν ως μπηχτή στον Τραμπ

Το σπουδαίο πράγμα με την Αμερική είναι αυτό, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, «πως οι βασιλιάδες και οι δικτάτορες δεν κυβερνούν. Ο λαός κυβερνά. Η ιστορία είναι στα χέρια σας, η δύναμη είναι στα χέρια σας, η ιδέα της Αμερικής είναι στα χέρια σας. Αρκεί να θυμάστε ποιοι είμαστε. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τίποτα δεν είναι πέρα από τις δυνατότητές μας. Αρκεί να το κάνουμε μαζί. Ας το κάνουμε μαζί. Να διατηρήσουμε την Δημοκρατία μας».

03:41 Όλοι γεννηθήκαμε ίσοι αλλά ποτέ δεν ζήσαμε να το δούμε

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κάνει λόγο πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, αλλά ποτέ δεν ζήσαμε να το δούμε να συμβαίνει. «Ούτε παρατήσαμε αυτό το όνειρο ποτέ. Πιστεύω πως ο αμερικανικός λαός δεν θα το παρατήσει αυτό το όνειρο τώρα. Μέσα σε λίγους μήνες ο αμερικανικός λαός θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του. Εγώ τις έχω πάρει τις αποφάσεις μου, τις κάνω γνωστές, θέλω να ευχαριστήσω την σπουδαία αντιπρόεδρό μου την Κάμαλα Χάρις. Είναι έμπειρη, είναι σκληρή, είναι ικανή, έχει υπάρξει μια σπουδαία συνοδοιπόρος για μένα και κορυφαία ηγέτιδα για τη χώρα. Τώρα η επιλογή είναι δική σας, του αμερικανικού λαού».

Ήταν το προνόμιο της ζωής μου να υπηρετώ τη χώρα για 50 χρόνια, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Κανείς δεν περίμενε ένα παιδί με τραύλισμα, έναν άνθρωπο ταπεινής καταγωγής από την Πενσιλβάνια, από το Ντελαγουέρ μια μέρα να κάθεται στο Οβάλ Γραφείο ως πρόεδρος της Αμερικής. Αλλά εδώ είμαστε. Είμαστε ένα έθνος υποσχέσεων και  δυνατοτήτων. Ονειροπόλων και ατόμων που κάνουν πράγματα πράξη. Συνηθισμένων αμερικανών που κάνουν ασυνήθιστα πράγματα. Έδωσα την καρδιά μου και την ψυχή μου στην χώρα, όπως τόσοι άλλοι, έχω νιώσει την ευλογία 1.000.000 φορές περισσότερο να μου επιστρέφεται η αγάπη του αμερικανικού λαού. Ελπίζω να έχετε μια ιδέα πόσο πολύ ευγώμων είμαι σε όλους σας».

03:39 Απολογισμός της προεδρίας του

Ξέρετε, έχουμε φτάσει πολύ μακριά από την ορκομωσία μου (έως τώρα). Αντιμετωπίσαμε την χειρότερη πανδημία του αιώνα, την χειρότερη οικονομική κρίση από την Μεγάλη Ύφεση (σ.σ. το Κραχ του 1928), την μεγαλύτερη επίθεση στη Δημοκρατία μας από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Τα καταφέραμε ως Αμερικάνοι. Οι μισθοί αυξήθηκαν, ο πληθωρισμός μειώθηκε, το φυλετικό μισθολογικό χάσμα είναι το χαμηλότερο τα τελευταία 20 χρόνια, επιστρέφουν οι βιομηχανίες και κατασκευάζουμε τσιπ, κερδίσαμε τις μεγάλες φαρμακευτικές να ρίξουν τα κόστη των φαρμάκων για τους ηλικιωμένους. Ενώ θα ρίξω τα φαρμακευτικά κόστη για όλους όχι μόνο τους ηλικιωμένους. Έχουμε τον πιο σημαντικό κανονισμό για το περιβάλλον και το πιο σημαντικό νομοσχέδιο κατά της οπλοκατοχής των τελευταίων 30 ετών. Τα βίαια εγκλήματα είναι σε χαμηλό 50 ετών. Έχουμε ασφαλίσει τα σύνορα. Έχω μια κυβέρνηση που μοιάζει με την Αμερική (πως περιέχει μειονότητες και δεν είναι όλα τα κυβερνητικά στελέχη λευκοί).

03:29 Στάθηκε στον πόλεμο ενάντια στον Πούτιν

Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ενάντια στον Πούτιν να μην πάρει την Ουκρανία, να κάνουμε το ΝΑΤΟ δυνατότερο και πιο ενωμένο από ποτέ, θα κάνω το ίδιο για τους συμμάχους μας στον Ειρηνικό. Όταν ανέλαβα κανείς δεν πίστευε πως θα μας περάσει η Κίνα. Τώρα δεν είναι αυτή η υπόθεση. Θέλω να τερματίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα, να πάνε σπίτι τους όλοι οι όμηροι. Να φέρω ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Επίσης εργαζόμαστε να φέρουμε πίσω αμερικανούς που κρατούνται σε όλο τον κόσμο.

03:26 Κανείς χώρος για μίσος και εξτρεμισμό

Θα συνεχίσω να καταφέρομαι εναντίον του μίσους και του εξτρεμισμού (μομφή προς τον πρόεδρο Τραμπ).  Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για πολιτική βία ή οποιαδήποτε βία. Θα συνεχίσω να μιλάω απέναντι στη βία των όπλων και την κλιματική αλλαγή. Θα προσπαθήσω να τελειώσουμε τον καρκίνο όπως τον γνωρίζουμε και θα δουλέψω για μια μεταρρύθμιση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

03:21 Έτσι επέλεξα να δώσω την σκυτάλη στη νέα γενιά

Ο καλύτερος δρόμος για να πάμε μπροστά είπε ο Μπάιντεν πως είναι να δώσει την σκυτάλη στη νέα γενιά. Πως «υπάρχει η κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο μέρος για νέες φωνές, φρέσκες φωνές και ναι, νεότερες φωνές». Τους επόμενους έχει μήνες θα συγκεντρωθεί στο να κάνει την δουλειά του ως πρόεδρος. Θα επιμείνει στο να μειώσει το κόστος διαβίωσης για τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες, να αναπτύξει την οικονομία, τις προσωπικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα από το δικαίωμα στην ψήφο μέχρι στο δικαίωμα στην επιλογή.

03:16 Όταν ανέλαβα το πόστο αυτό σας υποσχέθηκα να σας πω την αλήθεια

Ο Τζο Μπάιντεν λέει πως η αλήθεια είναι πως αυτή η χώρα και η Δημοκρατία είναι πάνω από όλους και πως στις εβδομάδες που πέρασαν αποφάσισε να ενώσει το κόμμα του σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Πιστεύει στην ηγεσία του, στο όραμά του για το μέλλον της χώρας και του κόσμου. Όμως μπροστά στην διάσωση της Δημοκρατίας που είναι σε κίνδυνο δεν μπορεί να μπει τίποτα. Ούτε η προσωπική φιλοδοξία.

03:10 Πρέπει να αποφασίσουμε για την μοίρα της χώρας μας

Ο Τζο Μπάιντεν θέτει το δίλημμα στον αμερικανικό λαό: «Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κινηθούμε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, να επιλέξουμε ανάμεσα στην ελπίδα και το μίσος, στην ενότητα και την διχόνοια». Μιλάει για τα υψηλά ιδανικά, αν πιστεύουν στην ειλικρίνεια, τον σεβασμό, την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την Δημοκρατία και ζητά να αποφασίσουν ή να διαφωνήσουν όχι ως εχθροί αλλά ως αμερικάνοι. Η σημασία στην δημόσια ζωή έχει ακόμα αξία όπως λέει, γιατί είμαστε ένα καλό έθνος επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι.

03:04 Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει τον χώρο του Οβάλ Γραφείου ως ιερό

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρει πως η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο και πως έχει το ιερό καθήκον να αμυνθεί για την ένωση της χώρας. Όχι για τον εαυτό του αλλά για τους πολίτες, τις οικογένειές τους και το μέλλον τους ως πολίτες. Αναφέρει πως δεν πρέπει να το ξεχνάμε και πως ο ίδιος δεν το έχει ξεχάσει. Λέει πως οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα, θα απηχούν στις δεκαετίες που θα έρθουν.