Η Χαμάς δηλώνοντας πως παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού Νετανιάχου ενώπιον του Κογκρέσου. Ετοίμασε μια θέση δέκα σημείων με την οποία απάντησε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι θέσεις αυτές απαντούν σε σημεία-κλειδιά της ομιλίας Νετανιάχου, ενώ κάνει λόγο για εθνοκάθαρση και γενοκτονία, ενώ κατονομάζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ως «εγκληματία πολέμου».

Η Χαμάς στέκεται στο συναισθηματικό λόγο που επέλεξε να μιλήσει ο Νετανιάχου, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί τις IDF για μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Η Βουλευτής των Δημοκρατικών, Παλαιστινιοαμερικανίδα, Ρασίντα Τλάιμπ, δεν μποϋκόταρε την ομιλία, αλλά διαμαρτυρήθηκε σιωπηλά.

«Ο Νετανιάχου πρέπει να συλληφθεί ως εγκληματίας πολέμου»

Αρχικά η Χαμάς αναφέρει πως «Ο Νετανιάχου έπρεπε να συλληφθεί ως εγκληματίας πολέμου και να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» κάνοντας λόγο πως η ομιλία του ήταν καλωπισμός της εικόνας του με ταυχρόνη «συγκάλυψη των μαζικών δολοφονιών και της εθνοκάθαρσης στη Λωρίδα της Γάζας». Στην συνέχει έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών νόμων και ανθρωπιστικών συνθηκών που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των αμάχων», ενώ τον εγκαλεί για χρήση fake news (υποννοώντας τα καμμένα μωρά και άλλες αναφορές).

Κατηγόρησε τον Νετανιάχου πως «προωθεί φανταστικές νίκες με την απελευθέρωση ενός αριθμού αιχμαλώτων, ξεχνώντας τις φρικτές σφαγές που διέπραξε κατά των αμάχων στη Ράφα και το Νουσεϊράτ κατά την απελευθέρωσή τους». Κατηγορεί τον Νετανιάχου πως ενώ μιλά για εντατικές προσπάθειες επιστροφής των ομήρων «ήταν αυτός που ματαίωσε όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου και την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων παρά τις προσπάθειες των μεσολαβητών από την Αίγυπτο και το Κατάρ».

Η ανακοίνωση συνεχίζεται αναφέροντας πως υπάρχουν εκθέσεις διεθνών οργανισμών που κατηγορούν το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο «σκοτώνοντας πολλούς εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις». Στη συνέχεια κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για την πολιτική και στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ και την παραχώρηση βήματος στο Κογκρέσο «για να νίπτει τα χέρια των φασιστών εγκληματιών πολέμου από το αίμα αθώων παιδιών», κάνοντας λόγο για «πλήρη σύμπραξη σε γενοκτονία».

Η Σάρα Νετανιάχου χαιρετάει την μητέρα ομήρου.

Μόνο ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να καθορίσει την τύχη του

Η Χαμάς αναφέρει πως τα «οράματα του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας είναι απλές αυταπάτες και φαντασιώσεις που προσπαθεί να εμπορευτεί. Ο Παλαιστινιακός λαός και μόνο έχει το δικαίωμα να καθορίσει την τύχη του και να αποφασίσει ποιος τον κυβερνά». Αναλύει την λεκτική επίθεση εναντίον του «Άξονα της Αντίστασης» ως κρίση ασφαλείας και στρατιωτική κρίση.

Λίγο πριν τον επίλογο η Χαμάς κάλεσε «τα Ηνωμένα Έθνη, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας να δηλώσουν τη στάση τους απορρίπτοντας την κατοχή και να εργαστούν για τον τερματισμό της με κάθε μέσο, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του παλαιστινιακού λαού μας και την αντίστασή του μέχρι ο λαός μας να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα της επιστροφής και της αυτοδιάθεσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η ανακοίνωση τελειώνει με την Χαμάς να εξαίρει τον «υπομονετικό και σταθερό Παλαιστινιακό λαό και τη ηρωική γενναία αντίστασή του, που αντιμετωπίζει έναν βάρβαρο πόλεμο που αποτελεί το αποκορύφωμα των αποτυχημένων προσπαθειών της κατοχής να τον εξοντώσει για περισσότερα από 76 χρόνια»