Ο πρώην βοηθός σερίφη που κατηγορείται για φόνο για τον θανάσιμο πυροβολισμό της Σόνια Μάσεϊ, μιας 36χρονης μαύρης γυναίκας που σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της στο Ιλινόις, είχε απασχοληθεί σε έξι αστυνομικές υπηρεσίες από το 2020, σύμφωνα με τα αρχεία της πολιτειακής αστυνομίας.

Η καριέρα του Σον Γκρέισον περιλάμβανε σύντομες περιόδους ως αστυνομικός μερικής απασχόλησης σε τρία μικρά αστυνομικά τμήματα και πλήρη απασχόληση σε ένα τέταρτο τμήμα, καθώς και πλήρη απασχόληση σε δύο γραφεία σερίφη, όλα στο κεντρικό Ιλινόις. Ο 30χρονος Γκρέισον, δήλωσε αθώος για φόνο πρώτου βαθμού, βαριά σωματική βλάβη με πυροβόλο όπλο και κατηγορίες για υπηρεσιακό παράπτωμα στη δολοφονία της 6ης Ιουλίου. Απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάνγκαμον.

Οι αρχές δήλωσαν ότι η Μάσεϊ είχε καλέσει το 911 για να αναφέρει έναν ύποπτο για εισβολή. Δύο αστυνομικοί εμφανίστηκαν τελικά στο σπίτι της στο Σπρίνγκφιλντ, περίπου 320 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σικάγο. Το βίντεο από την κάμερα του σερίφη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα επιβεβαίωσε την προηγούμενη περιγραφή των εισαγγελέων για την τεταμένη στιγμή που ο Γκρέισον φώναξε στον πάγκο στη Μάσεϊ να αφήσει κάτω μια κατσαρόλα με ζεστό νερό.

Στη συνέχεια απείλησε να πυροβολήσει την άοπλη γυναίκα, η Μάσεϊ έσκυψε και σηκώθηκε για λίγο και ο Γκρέισον πυροβόλησε με το πιστόλι του εναντίον της. Η Μάσεϊ χτυπήθηκε τρεις φορές, με μια μοιραία βολή στο κεφάλι της. Στις ΗΠΑ είναι αρκετά συχνό οι αστυνομικοί να πυροβολούν πολίτες, κυρίως με θύματα που προέρχονται από τις κοινότητες των αφροαμερικανών.

Τι είπε ο συνήγορος της οικογένειας

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στο Σπρίνγκφιλντ, ο δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα Μπεν Κραμπ, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια της Μάσεϊ, υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό, «το οποίο είναι ευπρόσδεκτο, διότι υπήρξαν κάποιες ανησυχίες και αποκαλύψεις από την οικογένεια που πιστεύουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν». Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το εύρος της έρευνας.

Αλλά σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «γνωρίζει και αξιολογεί τις συνθήκες που περιβάλλουν τον τραγικό θάνατο» και δήλωσε ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ποινική υπόθεση». Ο Τζέιμς Γουίλμπερν, πατέρας του Μάσεϊ, ζήτησε την παραίτηση του σερίφη της κομητείας Σανγκαμόν, Τζακ Κάμπελ.

«Θέλω να σας πω ότι ο σερίφης εδώ είναι μια ντροπή», είπε ο Γουίλμπερν. «Αυτός ο άνθρωπος (Γκρέισον) δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει σήμα. Και δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει όπλο. Δεν θα έπρεπε ποτέ να του είχε δοθεί η ευκαιρία να σκοτώσει το παιδί μου». Ο Γουίλμπερνκαι η μητέρα της Σόνια Μάσεϊ, Ντόνα Μάσεϊ, συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ και την βοηθό κυβερνήτη Τζουλιάνα Στράτον σε μια εκκλησία Βαπτιστών το πρωί της Τρίτης.

«Κατάλαβαν ότι πολλές φορές οι Σόνια Μάσεϊ του κόσμου δεν έχουν τη νόμιμη διαδικασία του νόμου. Και ότι δεσμεύτηκαν να πουν ότι αυτή θα είναι μια δίκαιη και διαφανής έρευνα και διαδικασία σε κάθε επίπεδο», δήλωσε ο Κραμπ.