Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Οδεύει σε ολοκλήρωση» η διαπραγμάτευση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εκτιμούν οι ΗΠΑ

Ισραήλ: «Οδεύει σε ολοκλήρωση» η διαπραγμάτευση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εκτιμούν οι ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να γεφυρώσει κάποια «τελικά χάσματα» όταν θα υποδεχθεί τον κ. Νετανιάχου σήμερα, αναφέρει αμερικανός αξιωματούχος για τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι «οδεύουν σε ολοκλήρωση», διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, την παραμονή της προγραμματισμένης συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (στη φωτογραφία του Reuters/Mohammed Salem, επάνω, η φρίκη της μεταφοράς ενός ακόμη πτώματος Παλαιστινίου που σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα).

«Θεωρούμε πως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και ότι μπορεί να συναφθεί συμφωνία»

Ο κ. Μπάιντεν θα προσπαθήσει να γεφυρώσει κάποια «τελικά χάσματα» όταν θα υποδεχθεί τον κ. Νετανιάχου αργότερα σήμερα Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, πάντως στοιχεία-κλειδιά της συμφωνίας, ιδιαίτερα η τύχη των ομήρων, εκκρεμεί να γίνουν αποδεκτά από τη Χαμάς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Θεωρούμε πως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και ότι μπορεί να συναφθεί συμφωνία», επέμεινε. Θα υπάρξει «πολλή δραστηριότητα την εβδομάδα που έρχεται» για να οριστικοποιηθεί, συνέχισε. Εκρινε ακόμη πως η συμφωνία είναι «όχι μόνο εφικτή, αλλά απαραίτητη».

Ο αξιωματούχος προσπάθησε να υποβαθμίσει την ομιλία που εκφώνησε στο αμερικανικό Κογκρέσο χθες ο κ. Νετανιάχου, υποσχόμενος «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς, επιμένοντας στο ότι κατά τη συνάντηση στην αμερικανική προεδρία η έμφαση θα δοθεί στο κλείσιμο συμφωνίας.

«Στοιχεία-κλειδιά»

Η ενδεχόμενη ανακωχή εξαρτάται πλέον από ορισμένα ζητήματα όπως ο τρόπος που θα εφαρμοστεί, αφού η Χαμάς δεν απαιτεί πλέον a priori οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τον αμερικανικό αξιωματούχο.

«Δεν αναμένω ότι σε αυτή τη συνάντηση (Μπάιντεν – Νετανιάχου) το ζήτημα θα είναι να πει ναι ή όχι, θα πρόκειται περισσότερο για το ‘πώς θα γεφυρώσουμε αυτά τα τελευταία χάσματα;’ Υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειαζόμαστε από πλευράς των Ισραηλινών, χωρίς αμφιβολία», είπε.

«Υπάρχουν, όμως, στοιχεία-κλειδιά που βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια της Χαμάς, διότι οι όμηροι είναι στα χέρια της Χαμάς», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Το Παρίσι είναι έτοιμο να μαγέψει» - Πρόβες μέχρι τα ξημερώματα

Από την… παρέλαση στον Σηκουάνα και τον «χορό» των λέιζερ στον Πύργο του Αϊφελ μέχρι και την Σελίν Ντιόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι έτοιμοι να μαγέψουν τον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024