Ο Ρούπερτ Μέρντοχ έχει εμπλακεί τον τελευταίο καιρό σε μια μυστική νομική μάχη εναντίον τριών από τα παιδιά του.

Ο λόγος; Θέλει να αφήσει τον έλεγχο στον μεγαλύτερο γιο του Λάχλαν.

Ο δισεκατομμυριούχος υπερήλικας Ρούπερτ Μέρντοχ και η οικογένεια του, έχουν περιουσία ύψους 20 δισ. δολαρίων. Στο χαρτοφυλάκιό τους εντάσσονται μέσα όπως η Wall Street Journal, το Fox News και το Sky News καθώς και δεκάδες άλλα μικρότερα κανάλια και εφημερίδες εντός και εκτός ΗΠΑ.

Ο Μέρντοχ, 93 ετών, που τον Ιούνιο που πέρασε παντρεύτηκε για πέμπτη φορά, θέλει να διασφαλίσει ότι ο μεγαλύτερος γιος του και επιλεγμένος διάδοχός του, ο Λάχλαν, θα παραμείνει επικεφαλής της τεράστιας συλλογής τηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων.

Το παραπάνω προκύπτει, σύμφωνα με ένα σφραγισμένο δικαστικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή των New York Times.

Τι ακριβώς ζητά νομικά ο Ρούπερτ Μέρντοχ

Ο 93χρονος προσπαθεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο της οικογενειακής αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης από τον Λάχλαν Μέρντοχ, αλλάζοντας τους όρους ενός οικογενειακού καταπιστεύματος που θα έδινε επίσης στον μικρότερο αδελφό Τζέιμς, την αδελφή του Ελίζαμπεθ και την ετεροθαλή αδελφή Προύντενς,  δικαίωμα λόγου στον τρόπο διοίκησης της εταιρείας.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ με τον μεγαλύτερο γιο του Λάχλαν. Πηγή φωτό: latimes.com

Επί του παρόντος, το καταπίστευμα θα παρέδιδε τον έλεγχο της εκτεταμένης αυτοκρατορίας του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του όταν πεθάνει. Αλλά σύμφωνα με τα σφραγισμένα δικαστικά έγγραφα που απέκτησαν οι New York Times, ο Μέρντοχ υποστηρίζει ότι ο Λάχλαν θα πρέπει να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των επενδύσεων της οικογένειας στο Fox News, την Wall Street Journal, την New York Post, την Australian και άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων της Sun και των Times στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί θέλει να αφήσει τον έλεγχο στον Λάχλαν

Ο Λάχλαν Μέρντοχ θεωρείται το πιο συντηρητικό από τα παιδιά του Μέρντοχ και ο πατέρας του υποστηρίζει ότι οι πολιτικές του πεποιθήσεις είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της αξίας της δεξιόστροφης εταιρείας μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους Times, ένας επίτροπος διαθήκης της Νεβάδα διαπίστωσε τον περασμένο μήνα ότι το αμετάκλητο καταπίστευμα της οικογένειας μπορεί να επαναδιατυπωθεί εάν ο Ρούπερτ Μέρντοχ μπορεί να αποδείξει ότι ενεργεί με καλή πίστη για να προστατεύσει την αξία των συμμετοχών του καταπιστεύματος.

Σε αυτή του την προσπάθειά έχει λόγο ο Ουίλιαμ Μπαρ, πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ επί των κυβερνήσεων Μπους και Τραμπ, σύμφωνα με τους Times.