Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o

Τυφώνας Γκέμι: Βυθίστηκαν τάνκερ και φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Ταϊβάν

Ο τυφώνας Γκέμι πλήττει την Ταϊβάν από την Τετάρτη - Θάνατοι, τραυματισμοί και ζημιές έχουν προκληθεί

Ένα δεξαμενόπλοιο και ένα φορτηγό πλοίο βυθίστηκαν και τρία άλλα σκάφη προσάραξαν καθώς ο τυφώνας Γκέμι διέσχισε την Ταϊβάν. Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις μαστίγωσαν το νησί με ανέμους που προκάλεσαν σημαντικές πλημμύρες και άφησαν τρεις ανθρώπους νεκρούς.

Οι αρχές των Φιλιππίνων προσπαθούν να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα μετά την ανατροπή δεξαμενόπλοιου που μετέφερε 1,4 εκατ. λίτρα πετρελαίου στον κόλπο της Μανίλα. Το MT Terra Nova κατευθυνόταν προς την πόλη Iloilo όταν βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Άνθρωποι στη θάλασσα

Επιπλέον, ένας από το 17μελές πλήρωμα αγνοείται. Αν διαρρεύσει όλο το πετρέλαιο, θα είναι η μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία των Φιλιππίνων και θα απειλήσει την ακτογραμμή της πρωτεύουσας Μανίλα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Οι αρχές δεν είχαν συνδέσει άμεσα την ανατροπή με τον τυφώνα, ο οποίος πέρασε από την περιοχή την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, χτυπήθηκε από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, με αποτέλεσμα 9 μέλη του πληρώματος να βρεθούν στη θάλασσα. Το σήμα κινδύνου εστάλη γύρω στις 6.30 το πρωί της Πέμπτης, λέγοντας ότι το πλοίο βυθίζεται.

Οι κακές καιρικές συνθήκες κατέστησαν το έργο των διασωστών ιδιαίτερα δύσκολο.

Προσάραξαν τρία ακόμη πλοία

Τρία άλλα πλοία είχαν επίσης προσαράξει κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Ένα πλοίο με σημαία Ινδονησίας με το όνομα Iriana προσάραξε στο Pingtung λίγο αφότου σήκωσε άγκυρα μετά από επισκευές στο πηδάλιό του.

Οι αρχές δήλωσαν ότι και τα 20 μέλη του πληρώματος ήταν ασφαλή και δεν υπήρχε κίνδυνος διαρροής πετρελαίου. Ένα πλοίο με σημαία Πορτογαλίας, το Sopfia, προσάραξε στα ανοικτά των ακτών της Tainan και το Basia με σημαία Μογγολίας προσάραξε, επίσης στο Pingtung. Τα πληρώματα ήταν ασφαλή ή περίμεναν να διασωθούν, δήλωσαν οι αρχές της Ταϊβάν.

Θάνατοι και καταστροφές

Ο Γκέμι έπληξε την ανατολική κομητεία Γιλάν της Ταϊβάν ως σούπερ τυφώνας, αφού έκανε κύκλους γύρω από τις ακτές τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν.

Είχε προκαλέσει βροχοπτώσεις και ισχυρές ριπές σε όλη την Ταϊβάν πριν από την άφιξή του, σκοτώνοντας έναν αναβάτη σκούτερ που καταπλακώθηκε από πτώση δέντρου, μια γυναίκα που πέθανε όταν τοίχος έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, και έναν άντρα που οδηγούσε εκσκαφέα που ανατράπηκε, δήλωσαν οι αρχές.

τυφώνας γκέμι

Περισσότεροι από 270 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ενώ περισσότερα από 290.000 σπίτια βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δήλωσαν αξιωματούχοι για τις καταστροφές.

Σχεδόν 170 περιστατικά πλημμυρών είχαν επίσης αναφερθεί, με τα νερά να μην έχουν ακόμη υποχωρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις. «Ο άνεμος και η βροχή συνεχίζουν να εντείνονται, αποτελώντας απειλή για διάφορα μέρη της Ταϊβάν, [και τα απομακρυσμένα νησιά της] Πένγκου, Κίνμεν και Μάτσου … [το κοινό θα πρέπει] να βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή».

Sports in

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Το Παρίσι είναι έτοιμο να μαγέψει» - Πρόβες μέχρι τα ξημερώματα

Από την… παρέλαση στον Σηκουάνα και τον «χορό» των λέιζερ στον Πύργο του Αϊφελ μέχρι και την Σελίν Ντιόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι έτοιμοι να μαγέψουν τον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024