Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: «Καίνε» οι τιμές ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών

Έρευνα: «Καίνε» οι τιμές ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών

Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας σε σχέση με πέρυσι

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι τιμές ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών, με τους γονείς να είναι σε αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και να υπολογίζουν τι θα τους κοστίσουν οι σπουδές των παιδιών τους σε άλλες πόλεις.

Παρά τη γενική αύξηση στην προσφορά φέτος, οι διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες στις μεγάλες φοιτητουπόλεις είναι λιγότερες

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του SPI, του δείκτη τιμών του Spitogatos, σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας σε σχέση με πέρυσι καθώς στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης ξεπερνά σε πολλές περιοχές το 10%.

Την ίδια ώρα αύξηση κατά 5% παρατηρείται στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών στο σύνολο της χώρας, με τις διαθέσιμες όμως φοιτητικές κατοικίες να είναι είναι λιγότερες σε μεγάλες φοιτητουπόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.

Η Αθήνα

Στην Αττική οι τιμές κυμαίνονται από 8,5 έως 15,5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φοιτητικού σπιτιού εντοπίζεται στην περιοχή της Νίκαιας, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών και στην Κυψέλη, ενώ η υψηλότερη τιμή παρατηρείται στην περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός και στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει στην Αθήνα η περιοχή Μετς κατά 21,6% σε σχέση με πέρυσι και να ακολουθεί το κέντρο της Αθήνας με 19,1%, το Παγκράτι με 17% και η Κυψέλη με 16,2%.

Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα κάτω από 65 τ.μ. στην περιοχή του Ζωγράφου, μία από τις δημοφιλέστερες φοιτητικές συνοικίες, στοιχίζει κατά μέσο όρο 516 ευρώ, ενώ στα 400 ευρώ ανέρχεται η τιμή ενός στούντιο στη Νίκαια, που αποτελεί μια από τις οικονομικότερες περιοχές της Αττικής.

Η Θεσσαλονίκη

Κατά 9,4% αυξήθηκαν οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών και στη Θεσσαλονίκη. Η τιμή του φοιτητικού σπιτιού σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης και των προαστίων κυμαίνεται από 6,7 έως 10,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με οικονομικότερες περιοχές αυτές του Ευόσμου και της Σταυρούπολης.

Ενδεικτικά στην περιοχή του Ευόσμου, όπου καταγράφεται μια από τις χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές, το ενοίκιο για ένα στούντιο κυμαίνεται στα 353 ευρώ.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Και στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως οι τιμές τραβούν την ανηφόρα. Στο Ηράκλειο η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι στο 11,3%, στη Λάρισα στο 10,3%, στην Πάτρα στο 10,7%, στη Χαλκίδα στο 16%, στις Σέρρες και στην Τρίπολη στο 11,2% ενώ στα Τρίκαλα φτάνει το 14,9% και στην Κομοτηνή 10,4%.

Πάντως βασικός παράγοντας επιλογής φοιτιτικού σπιτιού για ενοικίαση, ανεξάρτητα απο την τιμή, παραμένει ο όροφος, η ύπαρξη επίπλωσης και ο αριθμός των υπνοδωματίων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων που έχει στη διάθεση της ο Spitogatos.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (26/7): Πού θα δείτε το φιλικό του Ολυμπιακού και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων της Παρασκευής (26/7)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024