Εάν η ιδέα του έρωτα και της σχέσης σάς ενθουσιάζει, σας έχουμε άσχημα νέα καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν πως ό,τι και να συμβαίνει, θα είστε πάντοτε επιρρεπείς στην απιστία.

Το αίσθημα του έρωτα είναι διαφορετικό για τον καθένα. Το ανησυχητικό όμως είναι η συχνότητα με την οποία ερωτεύεστε, γνωστό ως emophilia.

Μελέτη του 2024 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, την ορίζει ως «ένα αλληλένδετο φαινόμενο» με μία μικρή επιφύλαξη, καθώς η έρευνα είναι «αρκετά περιορισμένη».

Η μελέτη προσέλκυσε 2.600 συμμετέχοντες μέσω διαφημίσεων και διαδικτυακών ερευνών που μετρούσαν ρομαντικές πληροφορίες, ενώ τα επίπεδα της συναισθηματικής τους φιλαρέσκειας διερευνήθηκαν αργότερα με τη χρήση της Κλίμακας Συναισθηματικής Ακολασίας (EPS).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για μια «κλίμακα δύο παραγόντων [που] μετρά πόσο συχνά και εύκολα ερωτεύεται ένα άτομο».

Τα καλά και τα κακά

Στη συνέχεια, η ομάδα προχώρησε στη διερεύνηση των δεσμών —αν υπάρχουν— μεταξύ της emophilia και άλλων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Ενώ λοιπόν η emophilia είχε μια μικρή συσχέτιση με την ψυχοπάθεια και τον ναρκισσισμό, είχε επίσης μια μικρή συσχέτιση με χαρακτηριστικά όπως η ευχάριστη διάθεση και η ειλικρίνεια.

Ωστόσο, υπήρχε ένα μειονέκτημα όσον αφορά τις πιθανότητες απιστίας, όπως αναφέρει η μελέτη: «Η τάση να ερωτεύεται κανείς εύκολα και συχνά […] μπορεί να οδηγήσει το άτομο να συνάπτει συχνότερα νέες ρομαντικές σχέσεις.

«Το να ερωτεύεται κανείς εύκολα και συχνά μπορεί επίσης να εξηγήσει τη συσχέτιση της emophilia με την απιστία, καθώς μπορεί να οδηγήσει το άτομο να αναπτύξει ρομαντικά συναισθήματα για κάποιον εκτός της σχέσης του».

Αλλά η μελέτη σημειώνει περαιτέρω ότι εξακολουθεί να είναι απλώς μια πιθανότητα.