Ο πρίγκιπας Χάρι μοιράζεται τους φόβους του σχετικά με την επιστροφή της Μέγκαν Μαρκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δούκας του Σάσεξ, 39 ετών, μίλησε για τις ανησυχίες του για την ασφάλεια της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια μιας νέας συνέντευξης για το ντοκιμαντέρ Tabloids on Trial του ITV, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 25 Ιουλίου.

«Εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο και το μόνο που χρειάζεται είναι ένας μοναχικός τύπος, ένα άτομο που διαβάζει αυτά τα πράγματα για να ενεργήσει σύμφωνα με αυτά που έχει διαβάσει», δήλωσε ο Χάρι. «Είτε πρόκειται για μαχαίρι είτε για οξύ, ό,τι κι αν είναι… και αυτά είναι πράγματα που με ανησυχούν πραγματικά. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν θα φέρω τη γυναίκα μου πίσω σε αυτή τη χώρα».

Υπήρχαν πραγματικές απειλές

Το 2022, ο Neil Basu, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, δήλωσε ότι υπήρχαν πραγματικές απειλές για τη ζωή της δούκισσας του Σάσεξ όσο ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είχαμε ομάδες που το ερευνούσαν. Οι άνθρωποι διώχθηκαν ποινικά για αυτές τις απειλές», δήλωσε τότε ο Basu.

Ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε προηγουμένως ότι «αισθάνθηκε αναγκασμένος» να αποχωρήσει από τον βασιλικό του ρόλο και να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια της οικογένειάς του. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ζευγαριού να αποχωρήσει από την ιδιότητα των ανώτερων εργαζόμενων βασιλικών, η Εκτελεστική Επιτροπή για την Προστασία των Βασιλικών και Δημοσίων Προσώπων (RAVEC) αφαίρεσε το αυτόματο δικαίωμά τους στην ασφάλεια της αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρόλο που ο δούκας του Σάσεξ προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος της ασφάλειας, η προσφορά απορρίφθηκε και νωρίτερα φέτος

Δείτε ένα απόσπασμα του ντοκιμαντέρ Tabloids on Trial

«Για να νιώθει σαν στο σπίτι του»

Παρόλο που ο δούκας του Σάσεξ προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος της ασφάλειας, η προσφορά απορρίφθηκε και νωρίτερα φέτος, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Peter Lane επικύρωσε την απόφαση για την υποβάθμιση της ασφάλειάς του.

Ο πρίγκιπας Χάρι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. «Ο Δούκας δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση, αλλά μια δίκαιη και νόμιμη εφαρμογή των ίδιων των κανόνων της RAVEC (Royal and VIP Executive Committee), διασφαλίζοντας ότι θα λάβει την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους, σύμφωνα με τη γραπτή πολιτική της RAVEC», δήλωσε νομικός εκπρόσωπος.

Σε δήλωσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εκείνη την εποχή, ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε ότι χρειαζόταν την ασφάλεια της αστυνομίας για τα δύο παιδιά του – τον πρίγκιπα Άρτσι, 5 ετών, και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ, 3 ετών – «για να νιώθει σαν στο σπίτι του» στη χώρα του.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι μου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κεντρική θέση στην κληρονομιά των παιδιών μου και είναι ένα μέρος που θέλω να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, όσο και εκεί που ζουν αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Χάρι. «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχει δυνατότητα να τα κρατήσουμε ασφαλή όταν βρίσκονται στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η τελευταία της επίσκεψη

«Δεν μπορώ να θέσω τη σύζυγό μου σε τέτοιο κίνδυνο και, δεδομένων των εμπειριών μου στη ζωή, δεν είμαι πρόθυμος να θέσω και τον εαυτό μου άσκοπα σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, 42 ετών, μετέφεραν την οικογένειά τους στην Καλιφόρνια το 2020. Ενώ ο γιος του βασιλιά Καρόλου έχει επιστρέψει στην πατρίδα του πολλές φορές από τότε, συμπεριλαμβανομένης της στέψης του πατέρα του τον Μάιο του 2023, η δούκισσα του Σάσεξ έχει επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο σε λίγες περιπτώσεις. Η τελευταία της επίσκεψη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Τα δύο παιδιά τους βρέθηκαν πιο πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2022, όταν ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ παρακολούθησαν εκδηλώσεις γύρω από το πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η οικογένεια γιόρτασε τα πρώτα γενέθλια της Lili με ένα πάρτι στην αυλή του Frogmore Cottage, το σπίτι τους στο Windsor, το οποίο κλήθηκαν να εγκαταλείψουν μετά τη μετακόμισή τους στις Η.Π.Α. Ενώ ο Archie γεννήθηκε στην Αγγλία, η Lili ήρθε στην οικογένεια μετά τη μετακόμισή τους στην Καλιφόρνια.

«Ο πατέρας μου με την κουνιάδα μου κι εμένα που ακολουθώ αυτές τις νομικές μάχες είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα»

Photo: Wikimedia Commons

«Το κάνω αυτό για τους δικούς μου λόγους»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρίγκιπας Χάρι συζήτησε επίσης για το πώς ο αγώνας του κατά των ταμπλόιντ έπαιξε «κεντρικό ρόλο» στη ρήξη με την οικογένειά του. (Ο Χάρι κέρδισε τη δίκη του για τηλεφωνικές υποκλοπές εναντίον των εφημερίδων του ομίλου Mirror τον Δεκέμβριο του 2023).

«Νομίζω ότι αυτό είναι σίγουρα ένα κεντρικό κομμάτι», δήλωσε ο δούκας του Σάσεξ. «Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, επειδή οτιδήποτε λέω για την οικογένειά μου έχει ως αποτέλεσμα έναν χείμαρρο κακοποίησης από τον Τύπο».

«Έχω καταστήσει σαφές ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Θα ήταν καλό να το κάνουμε ως οικογένεια», συνέχισε. «Πιστεύω ότι, και πάλι, από την άποψη της υπηρεσίας και όταν είσαι σε δημόσιο ρόλο, ότι αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για το γενικότερο καλό. Αλλά το κάνω αυτό για τους δικούς μου λόγους».

Η εκλιπούσα γιαγιά του τον υποστήριζε

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της οικογένειάς του να μη μιλήσει για το θέμα, είπε: «Νομίζω ότι όλα όσα διαδραματίστηκαν έδειξαν στον κόσμο ποια είναι η αλήθεια. Για μένα, η αποστολή συνεχίζεται. Αλλά έχει προκαλέσει εν μέρει ένα ρήγμα».

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε ότι η εκλιπούσα γιαγιά του τον υποστήριζε.

«Είχαμε πολλές συζητήσεις πριν πεθάνει, αυτό είναι κάτι που υποστήριζε σε μεγάλο βαθμό, ήξερε πόσα πολλά σήμαινε αυτό για μένα», είπε. «Είναι εκεί πάνω και λέει: «Φρόντισε να το φτάσεις μέχρι το τέλος», χωρίς καμία αμφιβολία».

Όταν τέθηκε το θέμα της πρόσφατης διάγνωσης καρκίνου του πατέρα του βασιλιά Καρόλου και της κουνιάδας του Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε: «Τα δύο αυτά πράγματα είναι εντελώς ξεχωριστά. Ο πατέρας μου με την κουνιάδα μου κι εμένα που ακολουθώ αυτές τις νομικές μάχες είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα».

Ο πρίγκιπας Χάρι έχει σε εξέλιξη δύο αστικές υποθέσεις εναντίον των εκδοτών των εφημερίδων The Mail και The Sun (αμφότερες αρνούνται τους ισχυρισμούς περί παράνομης συλλογής πληροφοριών), αφού το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο ότι υπέστη χάκινγκ από τις εφημερίδες του ομίλου Mirror.

*Με στοιχεία από people.com | Αρχική φωτό: Flickr