Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πιο ζεστές χώρες της Ευρώπης, καθώς τα τελευταία χρόνια, οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί, με αποτέλεσμα η ζωή σε περιοχές όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα να γίνεται πιο δύσκολη τα καλοκαίρια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που δεν έχουν βιώσει ποτέ καύσωνα.

Οι διαφορές στις θερμοκρασίες που μπορεί να βρει κανείς στην «καυτή» Λάρισα σε σχέση με περιοχές λίγα χιλιόμετρα μακριά είναι εντυπωσιακές. Ένα από τα πιο δροσερά μέρη της Ελλάδας θεωρείται η περιοχή Βλάστη της Κοζάνης. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για αυτό.

Πέρσι, στις 21 Ιουλίου του 2023, η χώρα υπέφερε από έναν ακόμα πανίσχυρο καύσωνα. Οι θερμοκρασίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακόμη και το ξημέρωμα η θερμοκρασία πλησίαζε τους 35 βαθμούς. Την ίδια στιγμή, στην περιοχή Βλάστη της Κοζάνης, η θερμοκρασία μετά βίας έφτανε τους 12,4 βαθμούς Κελσίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στην ελληνική πόλη που κατέχει το ρεκόρ χαμηλότερη καταγεγραμμένης θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Πτολεμαϊδα στην οποία, στις 27 Ιανουαρίου 1963, ο υδράργυρος έφτασε του -27,8 βαθμούς Κελσίου.

H χαμηλότερη θερμοκρασία το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με τους χάρτες του Meteo, στο Καϊμακτσαλάν με 14,5 βαθμούς Κελσίου, πάνω από 20 βαθμοί Κελσίου διαφορά σε σχέση με το Κρανίδι όπου καταγράφεται η υψηλότερη θερμοκρασία (37,1 βαθμοί).