Το ζήτημα του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη αγγίζει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο την χαρακτηρίζει ως «το νησί του Instagram».

»Μία από τις πιο διαχρονικές εικόνες του καλοκαιρινού ταξιδιωτικού brand της Ελλάδας είναι το παγκοσμίου φήμης ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, πλαισιωμένο από γαλάζιους θόλους εκκλησιών σε έναν οδοντωτό βράχο ψηλά πάνω από μια ηφαιστειακή καλντέρα.

»Η ουρά ωστόσο για να φτάσετε στο σημείο θέασης στο χωριό στην κορυφή του βράχου της Οίας μπορεί να διαρκέσει περισσότερα από 20 λεπτά» αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο.

«Πρέπει να βάλουμε όρια αν δεν θέλουμε να βυθιστούμε στον υπερτουρισμό», δήλωσε ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

Η Σαντορίνη αποτελεί βασικό σταθμό της ελληνικής εμπειρίας κρουαζιέρας. Όμως, καθώς τμήματα του νησιού πλησιάζουν σε κορεσμό, οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών.

Από το ρεκόρ 32,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι, περίπου 3,4 εκατομμύρια, ή ένας στους 10, πήγαν στο νησί των μόλις 15.500 κατοίκων.

«Να βάλουμε όρια»

«Πρέπει να βάλουμε όρια αν δεν θέλουμε να βυθιστούμε στον υπερτουρισμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

«Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι… είτε στα μεγάλα ξενοδοχεία είτε στα ενοικιαζόμενα Airbnb».

Ημεροβίγλι, Σαντορίνι

Καθώς ο ήλιος έδυε πίσω από τον ορίζοντα στην Οία, χιλιάδες σήκωσαν τα τηλέφωνά τους στον ουρανό για να απαθανατίσουν τη στιγμή, ακολουθούμενοι από διάσπαρτα χειροκροτήματα.

Για τους επιδέξιους επιχειρηματίες, το διάσημο ηλιοβασίλεμα του κυκλαδίτικου νησιού μπορεί να είναι μια αγελάδα με μετρητά.

Μια εταιρεία διαφήμισε περισσότερα από 50 «ιπτάμενα φορέματα», τα οποία διαθέτουν τρένα με μεγάλη ροή, για έως και 370 ευρώ (401 δολάρια), σε αφίσες σε όλη την Οία για όποιον θέλει να «νιώσει σαν Ελληνίδα θεά» ή να βγάλει selfies.

«Είναι το σπίτι μας»

Το τοπίο της Σαντορίνης είναι «μοναδικό», είπε ο δήμαρχος, και «δεν πρέπει να πληγεί από τις νέες υποδομές». «Σεβασμός. Είναι οι διακοπές σας, αλλά είναι το σπίτι μας» γράφει μια μοβ πινακίδα της ομάδας Save Oia.

Περίπου το ένα πέμπτο του νησιού καταλαμβάνεται σήμερα από κτίρια.

Στην άκρη του γκρεμού, μια μυριάδα από πισίνες και τζακούζι αναδεικνύουν τη Σαντορίνη είναι επίσης ένας ακριβός προορισμός.

Το 2023, 800 κρουαζιερόπλοια μετέφεραν περίπου 1,3 εκατομμύρια επιβάτες, σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος.

Τα κρουαζιερόπλοια «κάνουν πολύ κακό στο νησί», είπε η Σαντάλ Μετακίδης, Βέλγος κάτοικος Σαντορίνης εδώ και 26 χρόνια.

«Όταν υπάρχουν οκτώ ή εννέα πλοία που βγάζουν καπνό, μπορείτε να δείτε το στρώμα της ρύπανσης στην καλντέρα», είπε.

Σαντορίνη

Τι μπορεί να αλλάξει

Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ενδεχόμενο να τεθεί όριο στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας. «Νομίζω ότι θα το κάνουμε του χρόνου», δήλωσε στο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η Σαντορίνη και η Μύκονος υποφέρουν, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βρεθούν στη Σαντορίνη και δεν θέλουν να κατακλυστεί το νησί.

Σε συνέντευξή της στο AFP, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι πρέπει να οριστούν ποσοστώσεις. «Είναι αδύνατον για ένα νησί όπως η Σαντορίνη να έχει πέντε κρουαζιερόπλοια να φτάνουν ταυτόχρονα», είπε.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν θέσει όριο 8.000 επιβατών κρουαζιερόπλοιων ανά ημέρα από το επόμενο έτος. Όμως, δεν συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς εκμετάλλευσης.

Στιγμιότυπα από την Σαντορίνη

Ο Αντώνης Παγώνης, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων της Σαντορίνης, πιστεύει ότι η καλύτερη διαχείριση της ροής των επισκεπτών είναι μέρος της λύσης. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε (τη Δευτέρα), για παράδειγμα, 20.000 έως 25.000 επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια και την επόμενη μέρα μηδέν», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος της συμφόρησης επηρεάζει μόνο τμήματα του νησιού. Στα νότια, οι παραλίες με ηφαιστειακή άμμο είναι λιγότερο πολυσύχναστες, αν και τον Ιούλιο η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο απόγειό της.

«Είμαι στην Τουρκία»

Η σύγχρονη τουριστική βιομηχανία, αναφέρει το δημοσίευμα, έχει επίσης αλλάξει τη συμπεριφορά των επισκεπτών. «Άκουσα (ανθρώπους) να κάνουν μια κλήση FaceTime με την οικογένεια, λέγοντας “είμαι στην Τουρκία”», λέει χαμογελώντας ο ξεναγός Κώστας Σακαβάρας προσθέτοντας: «Νομίζουν ότι η εκκλησία εκεί πέρα είναι τζαμί γιατί χθες ήταν στην Τουρκία».

Την ίδια ώρα, ο μέσος τουρίστας στο νησί έχει αλλάξει. «Το Instagram έχει καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν τα μέρη που θα επισκεφθούν», είπε ο ξεναγός, εξηγώντας ότι όλοι θέλουν την τέλεια φωτογραφία στο Instagram για να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες τους.