Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Το Llama 3.1 της Meta Platforms, σφήνα στα μοντέλα ΑΙ των OpenAI και Google

Τεχνητή νοημοσύνη: Το Llama 3.1 της Meta Platforms, σφήνα στα μοντέλα ΑΙ των OpenAI και Google

H μητρική εταιρεία του Facebook παρουσίασε το νέο ισχυρό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Llama 3.1 που χρειάστηκε αρκετούς μήνες να ετοιμασθεί

Νέο ισχυρό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το Llama 3.1 παρουσίασε η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta Platforms. Η νέα αυτή τεχνολογία υπόσχεται ότι είναι τόσο ισχυρή που θα ανταγωνιστεί ευθέως παρόμοιες προσφορές από ανταγωνιστές όπως η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, αλλά και από την αντίστοιχη τεχνολογία της Google.

Το Llama 3 είναι τόσο προηγμένο μοντέλο AI που δημιουργεί δεδομένα για την εκπαίδευση μικρότερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης

Το νέο μοντέλο που μόλις κυκλοφόρησε από τη Meta χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να εκπαιδευτεί και απαίτησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια υπολογιστικής ισχύος, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η νέα έκδοση αντιπροσωπεύει σημαντική ενημέρωση από το Llama 3 η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο.

Πρόκειται για μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα το οποίο είναι τόσο προηγμένο που μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μικρότερων μοντέλων AI. Θεωρείται ως το πρώτο μοντέλο ΑΙ ανοικτού κώδικα που έχει τέτοια προσβασιμότητα και λειτουργία.

Οι φιλοδοξίες

Η Meta έχει μεγάλες φιλοδοξίες να κάνει το Llama πρότυπο του κλάδου φέρνοντας, όπως υπόσχεται η εταιρεία, τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους. Σε ανοικτή επιστολή σχετικά με τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, ο Ζάκερμπεργκ υποσχέθηκε πως η ομάδα του έχει να παρουσιάσει πολλές εξελίξεις της τεχνολογίας αυτής.

Ο τεχνολογικός γίγαντας πιστεύει ότι ο ανοιχτός κώδικας είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για τους προγραμματιστές μοντέλων ΑΙ, επιτρέποντάς τους να εκπαιδεύσουν, να τελειοποιήσουν και να αξιοποιήσουν τα δικά τους μοντέλα χρησιμοποιώντας τα πιο προηγμένα μοντέλα Llama.

Τα στελέχη της Meta λένε ότι το μοντέλο έχει ευρύ φάσμα νέων δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης λογικής σύνθεσης πληροφοριών, ώστε να βοηθήσει στην επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων ή στη άμεση σύνθεση ολόκληρου βιβλίου. Διαθέτει επίσης δυνατότητες για τη δημιουργία εικόνων κατά παραγγελία μέσω μηνυμάτων κειμένου. Μια λειτουργία που ονομάζεται «Imagine Yourself» επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν εικόνα του προσώπου τους, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει απεικονίσεις τους σε διαφορετικές σκηνές και σενάρια.

Η Meta χρησιμοποιεί τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης Llama για να τροφοδοτήσει το chatbot AI με την ονομασία Meta AI το οποίο λειτουργεί μέσα στις εφαρμογές της, συμπεριλαμβανομένων των Instagram και WhatsApp. Ο Ζάκερμπεργκ ανέφερε ότι η Meta έχει ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες για το chatbot της. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία θεωρεί πως θα είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο chatbot στον κόσμο μέχρι το τέλος του έτους.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (26/7): Πού θα δείτε το φιλικό του Ολυμπιακού και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων της Παρασκευής (26/7)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024