Η εφαρμογή ΛΟΑΤΚΙ+ γνωριμιών Grindr απενεργοποίησε την λειτουργία του στο Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι, με σκοπό να προστατέψει τους συμμετέχοντες, σε μια σειρά από «βελτιωμένα μέτρα προστασίας».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι χρήστες του Grindr κοινοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η εφαρμογή φαινόταν αποκλεισμένη στο Ολυμπιακό Χωριό, επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία «εξερεύνηση», η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να προβάλλουν προφίλ σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

To Grindr επιβεβαίωσε ότι απενεργοποίησε τις λειτουργίες που βασίζονται στην τοποθεσία της εφαρμογής, κάτι που έκανε επίσης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, και παρουσίασε μια σειρά από άλλα βελτιωμένα μέτρα απορρήτου.

Πού βασίζεται η απόφαση του Grindr

«Εάν ένας αθλητής δεν έχει κάνει coming out ή προέρχεται από μια χώρα όπου το να είναι κανείς ΛΟΑΤΚΙ+ είναι επικίνδυνο ή παράνομο, η χρήση του Grindr μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο να εκτεθεί σε άτομα που μπορεί να προσπαθήσουν να τον εκθέσουν στην εφαρμογή», ​​δήλωσε το Grindr σε μια ανάρτηση.

Τουλάχιστον 67 χώρες έχουν νόμους που ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων μεταξύ συναινούντων ενηλίκων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χωρίς τις υπηρεσίες που βασίζονται στην τοποθεσία, οι χρήστες του Grindr δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λειτουργίες «εξερεύνηση», «περιαγωγή» ή «εμφάνιση απόστασης» της εφαρμογής στο Ολυμπιακό Χωριό. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν την κατά προσέγγιση απόσταση τους εάν αποφασίσουν να την ενεργοποιήσουν.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αθλητές να συνδεθούν χωρίς να ανησυχούν μήπως αποκαλύψουν ακούσια το πού βρίσκονται ή ότι θα αναγνωριστούν», ανέφερε το Grinder.

 Το άρθρο-ντροπή

Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν στο Πεκίνο το 2008, όταν το Grindr επιβεβαίωσε ότι το Ολυμπιακό χωριό στην Κίνα περιορίστηκε ειδικά για να αποτρέψει τους χρήστες από το να βρουν τα προφίλ των αθλητών.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 σχετικά με την απόφαση του Grindr να περιορίσει την ορατότητα των χρηστών στο Πεκίνο, οι Ολυμπιονίκες εξακολουθούσαν να μπορούν να περιηγηθούν σε κοντινά προφίλ, αλλά δεν εμφανιζόταν το αν βρίσκονταν στην περιοχή.

Αυτό δεν έγινε μόνο για να αποφευχθεί η παρενόχληση – η οποία φέρεται να είχε συμβεί στην εφαρμογή σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες – αλλά και για να προστατευθούν οι αθλητές από το να βιώσουν κάποιο outing, ειδικά εάν προέρχονταν από χώρες όπου η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη ή κοινωνικά έντονα κατακριτέα.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016, ένας δημοσιογράφος της Daily Beast κατηγορήθηκε ότι έκανε outing σε αρκετούς αθλητές χρησιμοποιώντας την εφαρμογή στο χωριό. Αργότερα και μετά από έντονες αντιδράσεις, ένα άρθρο του αφαιρέθηκε.

Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο 2022, ο διευθυντής Ισότητας της εφαρμογής, Jack Harrison-Quintana, δήλωσε ότι ο οργανισμός ήθελε το Grindr να είναι ένας χώρος όπου οι κουήρ αθλητές θα αισθάνονται ότι μπορούν να συνδέονται με αυτοπεποίθηση μεταξύ τους, ενώ βρίσκονται στο Ολυμπιακό χωριό.