Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα μακρύ Σαββατοκύριακο με την ερωμένη του Τζον Λένον, τη Μέι Πανγκ

Ένα μακρύ Σαββατοκύριακο με την ερωμένη του Τζον Λένον, τη Μέι Πανγκ

Η Μέι Πανγκ έχει συνηθίσει τις ερωτήσεις. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στην εξιστόρηση της σχέσης της πριν από μισό αιώνα με τον Τζον Λένον, μια περίοδο που ο ίδιος περιέγραψε αξιομνημόνευτα ως «το χαμένο Σαββατοκύριακο που κράτησε 18 μήνες», μια περίοδο που την καταξίωσε στη μνήμη των Beatles.

Η Μέι Πανγκ μοιράζεται φωτογραφίες από την περίφημη 18μηνη σχέση της με τον Τζον Λένον σε μια γκαλερί της Βόρειας Βιρτζίνια και απαντά σε κάποιους θαυμαστές των Beatles.

Μιλάς ποτέ με τη Γιόκο; ρώτησε κάποιος από το πλήθος. Ο Πολ και ο Τζορτζ αποκάλεσαν ποτέ τον Ρίνγκο «Ρίτσι»; Πώς γνώρισες τον Τζον;

Η Μέι Πανγκ έχει συνηθίσει τις ερωτήσεις. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στην εξιστόρηση της σχέσης της πριν από μισό αιώνα με τον Τζον Λένον, μια περίοδο που ο ίδιος περιέγραψε αξιομνημόνευτα ως «το χαμένο Σαββατοκύριακο που κράτησε 18 μήνες», μια περίοδο που την καταξίωσε στη μνήμη των Beatles.

Η Γιόκο Όνο την ενθάρρυνε να γίνει ερωμένη του Λένον

Σήμερα, 73 ετών, η Μέι Πανγκ αφηγείται εκ νέου τη δική της εκδοχή της ιστορίας που ξεκίνησε το 1973, όταν η Γιόκο Όνο την ενθάρρυνε -ως 22χρονη τότε βοηθό του ζευγαριού- να γίνει ερωμένη του Λένον.

Όλα τα χρόνια που ακολούθησαν μετά, η Πανγκ ταξιδεύει σε όλη την Αμερική εκθέτοντας φωτογραφίες που τράβηξε με τον διάσημο εραστή της, μια περιοδεία που το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασε στη Βόρεια Βιρτζίνια, όπου οι θαυμαστές της έκαναν ουρά για ένα αυτόγραφο και για να αγοράσουν φωτογραφίες σαν να ξεφυλλίζουν οικογενειακό άλμπουμ.

Εδώ μια φωτογραφία του Λένον με ένα μπολ με καυτή και ξινή σούπα στο διαμέρισμα που μοιράζονταν στο Μανχάταν το 1974, εδώ μια άλλη φωτογραφία με τον Λένον να βγάζει παιχνιδιάρικα τη γλώσσα του, εδώ η Πανγκ στο Disney World, «ένα πρόσωπο μέσα στο πλήθος», όπως τιτλοφόρησε την εικόνα η ίδια, λίγους μήνες πριν την αφήσει, τελικά, για να επιστρέψει στην Γιόκο Όνο.

Η Πανγκ, η οποία μεγάλωσε στο ισπανικό Χάρλεμ και ζει στο Κουίνς, δήλωσε επίσης ότι στόχος της είναι να διορθώσει την «παρανόηση» ότι ο Λένον «δεν νοιαζόταν για μένα και δεν ήταν μια πραγματική σχέση»

Τζον και Μέι / Photo: YouTube

«Ήμουν 23 ετών και το πρώτο μου αγόρι ήταν ο Τζον Λένον»

«Είμαι ό,τι πιο κοντινό θα έχουν στον Τζον Λένον», είπε η Πανγκ καθώς υπέγραφε φωτογραφίες για τους αγοραστές. «Αυτό που μου δίνει ευχαρίστηση είναι να δίνω στους ανθρώπους τις ιστορίες. Και είμαι σε θέση να δώσω τις ιστορίες επειδή ήμουν εγώ αυτή που ήταν εκεί και το έζησε».

Τα απομνημονεύματα που λένε τα πάντα δεν είναι κάτι καινούργιο στα χρονικά του rock-and-roll. Αυτό που κάνει την Πανγκ να ξεχωρίζει είναι οι ποικίλες μορφές που έχει πάρει η αφήγησή της τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Τα απομνημονεύματά της, «Loving John», εκδόθηκαν το 1983, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Λένον, και ακολούθησε το «Instamatic Karma», μια συλλογή του 2008 με φωτογραφίες της από τον Λένον. Το 2022, η Πανγκ ήταν το θέμα του βιβλίου «The Lost Weekend: A Love Story», ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο η ίδια δηλώνει: «Ήμουν 23 ετών και το πρώτο μου αγόρι ήταν ο Τζον Λένον».

Οι φωτογραφίες της, είπε η Πανγκ, είναι απόδειξη ότι η περίοδος αυτή δεν ήταν το ξεφάντωμα με τα ποτά που περιγράφουν οι βιογράφοι

Τζον και Μέι / Photo: YouTube

«Μου αρέσει να πληρώνω το νοίκι μου»

Και τώρα υπάρχει η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας της, η οποία έφτασε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην γκαλερί Nepenthe Gallery and Frame Shop, κρυμμένη σε ένα εμπορικό κέντρο της περιοχής Alexandria, στη Βιρτζίνια, πίσω από ένα πρατήριο Exxon και ένα κατάστημα με τροφές για κατοικίδια ζώα.

Ναι, τα χρήματα που βγάζει από την έκθεση είναι μέρος του κινήτρου, είπε η Πανγκ, καθισμένη σε ένα τραπέζι με μια στοίβα αφίσες του «Lost Weekend» που υπέγραψε και πούλησε για 50 δολάρια το ένα -«Μου αρέσει να πληρώνω το νοίκι μου», ξεκαθαρίζει.

Αλλά η Πανγκ, η οποία μεγάλωσε στο ισπανικό Χάρλεμ και ζει στο Κουίνς, δήλωσε επίσης ότι στόχος της είναι να διορθώσει την «παρανόηση» ότι ο Λένον «δεν νοιαζόταν για μένα και δεν ήταν μια πραγματική σχέση», μια αφήγηση για την οποία, με την πάροδο του χρόνου, κατηγόρησε την Γιόκο Όνο και τους συμμάχους της ότι τη διαιώνισαν. «Αν ήσασταν εσείς και κάποιος έπαιρνε την ιστορία σας, πώς θα αισθανόσασταν;».

Ξαφνικά, όμως, αυτός επέστρεψε ολοκληρωτικά στην Όνο

Τζον και Γιόκο / Photo: YouTube

«Δεν είχε ξαναμεθύσει τόσο πολύ στη ζωή του»

Η Πανγκ είπε στο κοινό της γκαλερί ότι ο Λένον, κατά τη διάρκεια της σόλο καριέρας του, ήταν ο ευτυχισμένος και δημιουργικός όσο ήταν μαζί της. Ολοκλήρωσε τρία άλμπουμ εκείνη την περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του «Mind Games», το οποίο επανεκδόθηκε αυτόν τον μήνα, ταξίδευε τακτικά με την Μέι Πανγκ μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες και έκανε παρέα με τους φίλους που αναφέρει ως «Έλτον» (Τζον), «Μικ» (Τζάγκερ), «Χάρι» (Νίλσον) και «Πολ και Λίντα» (ΜακΚάρτρνεϊ).

Οι φωτογραφίες της, είπε η Πανγκ, είναι απόδειξη ότι η περίοδος αυτή δεν ήταν το ξεφάντωμα με τα ποτά που περιγράφουν οι βιογράφοι και ακόμη και ο ίδιος ο Λένον όταν είπε στο Playboy το 1980 ότι «δεν είχε ξαναμεθύσει τόσο πολύ στη ζωή του» και ότι «κάποιος θα πέθαινε» αν δεν επέστρεφε στη Γιόκο Όνο.

«Ήταν μια ευτυχισμένη εποχή, ήταν μια δημιουργική εποχή», είπε η Πανγκ στο πλήθος στα εγκαίνιά της. Πολλοί την επαίνεσαν που μοιράστηκε το παρελθόν της.

«Ω Θεέ μου, Μέι Πανγκ!»

«Σας ευχαριστώ που το επικοινωνήσατε αυτό με τον κόσμο», είπε η Φραν Ρέντινγκ, 81 ετών, στην Πανγκ καθώς κοιτούσε τον τοίχο με τις φωτογραφίες της, μεταξύ των οποίων και μία με την υπογραφή του Λένον αμέσως μετά την υπογραφή του στα έγγραφα διάλυσης των Beatles (10.000 δολάρια την πουλάει η Πανγκ).

Υπήρχε επίσης μια λήψη που τράβηξε η Πανγκ και η οποία, όπως λέει, είναι η «τελευταία γνωστή φωτογραφία» του Λένον και του ΜακΚάρτνεϊ μαζί (τιμή 2.450 δολάρια σύμφωνα με την Πανγκ).

Ο Μαρκ Πλότκιν, 69 ετών, φίλος της Πανγκ που εμφανίστηκε στα εγκαίνια, θυμήθηκε ότι τη συνόδευσε στη συναυλία μνήμης του Τζορτζ Χάρισον το 2002 στο Λονδίνο. Μετά το σόου, η Πανγκ τον οδήγησε σε ένα «after-after party», όπου άκουσε κάποιον να λέει με γνώριμη βρετανική φωνή: «Ω Θεέ μου, Μέι Πανγκ!».

Η Μέι Πανγκ σήμερα 

Η εγκατάλειψη από τον εραστή  

«Εκεί ήταν ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ με όλους αυτούς τους ανθρώπους γύρω του, και ήταν σαν να χωρίστηκε η Ερυθρά Θάλασσα και της έδωσε μια μεγάλη αγκαλιά», είπε ο Πλότκιν. «Ήταν η απόλυτη βασίλισσα της ροκ».

Λίγα μέτρα πιο πέρα, η Μάργκαρετ Λούστερμαν, 61 ετών, συνταξιούχος ομοσπονδιακή υπάλληλος, είπε ότι οι φωτογραφίες την έκαναν να αναλογιστεί την αγωνία που φαντάζεται ότι βίωσε η Πανγκ όταν ο Λένον επέστρεψε στην Όνο.

«Το να σε εγκαταλείπει ένας εραστής και αυτό να είναι τόσο δημόσιο… πρέπει να ήταν τόσο οδυνηρό», είπε η Λούστερμαν. «Δεν είναι ότι πήρε και διατροφή».

«Για μένα, ήταν ένας σπουδαίος εραστής»

Τον Ιούλιο του 1983, όταν ήταν 32 ετών, η Πανγκ βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Us, χαμογελώντας δίπλα σε έναν τίτλο που υποσχόταν την «αποκλειστική» περιγραφή της «ζωής ως ερωμένη του Τζον -18 μήνες μανιακής μουσικής, αυτοκτονικών ξεφαντωμάτων, απόπειρας δολοφονίας, ελέγχου του μυαλού και σεξ».

Τα απομνημονεύματα της Πανγκ οδήγησαν σε εμφανίσεις στο κύκλωμα των τοκ σόου, όπου στους ανακριτές της περιλαμβάνονταν η Τζόαν Ρίβερς και ο Μόρι Πόβιτς. Ο δημοσιογράφος Τζεράλντο Ριβέρα αναφέρθηκε στην Πανγκ ως «ερωμένη» του Λένον και τη ρώτησε σχετικά με τις αναφορές ότι ο Beatle ήταν ομοφυλόφιλος.

«Για μένα, ήταν ένας σπουδαίος εραστής», απάντησε.

Υπήρχαν και πιο ευτυχισμένες στιγμές, όπως οι επισκέψεις του γιου του Τζούλιαν, από τον οποίο είχε απομακρυνθεί και η Πανγκ βοήθησε στο να συναντηθούν

Τζούλιαν, Μέι και Τζον / Photo: YouTube

Ο βίαιος Τζον

Όσο για το αν ο Λένον ήταν σωματικά βίαιος, όπως ανέφερε στα απομνημονεύματά της, η Πανγκ είπε στον Ριβέρα: «Με πέταξε στον τοίχο» (έγραψε επίσης ότι ο Λένον, αφού νόμιζε ότι προσπάθησε να τον εμποδίσει να πιει ένα ποτό, «έβαλε τα χέρια του στο λαιμό μου και άρχισε να με στραγγαλίζει», ένα ανέκδοτο που τώρα λέει ότι ήταν «υπερβολικό» από τη συν-συγγραφέα της).

Η σχέση της με τον Λένον ξεκίνησε όταν η Όνο αποφάσισε ότι εκείνη και ο σύζυγός της χρειάζονταν ένα διάλειμμα από τον γάμο τους και ζήτησε από την Πανγκ να γίνει σύντροφος του Τζον. Η Πανγκ απέρριψε την πρόσκληση της Όνο πριν τελικά ζεσταθεί με τον Λένον όταν εκείνος, όπως λέει η ίδια, «με γοήτευσε».

Οι καλές, οι καλές και οι εξωγήινες στιγμές

Ένα βράδυ κατά τη διάρκεια του χωρισμού του από την Όνο, ο Λένον αποβλήθηκε από το νυχτερινό κέντρο Troubadour του Λος Άντζελες επειδή παρενόχλησε τους Smothers Brothers, ένα περιστατικό που πήρε μεγάλη δημοσιότητα και τροφοδότησε τις εικασίες ότι είχε χάσει τον έλεγχο.

Υπήρχαν και πιο ευτυχισμένες στιγμές, όπως οι επισκέψεις του γιου του Τζούλιαν, από τον οποίο είχε απομακρυνθεί και η Πανγκ βοήθησε στο να συναντηθούν.

Και υπήρχαν και εξωγήινες στιγμές, όπως όταν ο Λένον και η Πανγκ, και οι δύο γυμνοί στη βεράντα τους, είπαν ότι είδαν ένα UFO να πετάει πάνω από το Μανχάταν. «Στις 23 Αυγούστου 1974 στις 9 η ώρα είδα ένα U.F.O. – Τζον Λένον» εμφανίζεται στις σημειώσεις του άλμπουμ «Walls and Bridges».

Δείτε το τρέιλερ του Lost Weekend

«Η Γιόκο μου επέτρεψε να γυρίσω σπίτι»

Η Όνο παρέμεινε σε συνεχή επαφή, καλώντας τον Λένον και την Πανγκ πολλές φορές καθημερινά και λέγοντας κάποια στιγμή στην Πανγκ ότι ο Λένον θα έπρεπε να επιστρέψει σε αυτήν. Λίγο αργότερα, θυμάται με δάκρυα η Πανγκ στο ντοκιμαντέρ, ο Λένον ανακοίνωσε ότι «η Γιόκο μου επέτρεψε να γυρίσω σπίτι».

Μόλις λίγες ημέρες πριν, είπε η Πανγκ, εκείνη και ο Λένον είχαν κάνει σχέδια να αγοράσουν ένα σπίτι στο Montauk της Νέας Υόρκης και να πετάξουν στη Νέα Ορλεάνη για να επισκεφθούν τον ΜακΚάρτνεϊ. Ξαφνικά, όμως, αυτός επέστρεψε ολοκληρωτικά στην Όνο.

Το ερώτημα της σημασίας της Πανγκ στη ζωή του Λένον είναι τροφή για τη μελέτη της ροκ υποκουλτούρας, τους Beatle-ολόγους. Ο Λάρι Κέιν, ένας δημοσιογράφος που έγραψε τρία βιβλία για τους Beatles, είπε ότι ο Λένον του είπε κάποια στιγμή ότι ήταν «βαθιά ερωτευμένος με κάποια και ότι αυτό το άτομο δούλευε γι’ αυτούς», αν και «δεν είπε ποτέ το όνομά της».

«Νιώθω ότι με προσέχει»

Αφού έφυγε ο Λένον, η Πανγκ είπε ότι παρέμειναν σε επαφή, μερικές φορές συναντιόντουσαν κρυφά. Εννέα χρόνια μετά το θάνατο του Λένον, παντρεύτηκε τον παραγωγό δίσκων Τόνι Βισκόντι και απέκτησαν δύο παιδιά πριν χωρίσουν το 2000. Οι σκέψεις της, όπως φαίνεται, δεν απομακρύνονται ποτέ από τον Λένον.

Έχει ακόμα αναμνηστικά από την κοινή τους εποχή, συμπεριλαμβανομένου ενός σκίτσου που της έκανε ο ίδιος και στο οποίο είναι αρκετά ψηλή ώστε να φτάνει μέχρι τα σύννεφα. Έχει επίσης το στρώμα πάνω στο οποίο κοιμόντουσαν (βρίσκεται σε αποθήκη).

Όταν βλέπει μια υπενθύμισή του, όπως η διακοσμητική πινακίδα κυκλοφορίας «Lennon» που εντόπισε μια μέρα σε ένα διερχόμενο φορτηγό, είπε ότι σκέφτεται ότι «με προσέχει».

*Με στοιχεία από washingtonpost.com

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024