Όταν η Delphine de Pontevès ανοίγει το παράθυρο του διαμερίσματός της στην Μαδρίτη, το οποίο βρίσκεται στον πρώτο όροφο, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ μιας τυχαίας Τρίτης, στο σαλόνι εισχωρούν ανάμεικτα πολλά πράγματα μαζί με τον αμείλικτα ζεστό νυχτερινό αέρα.

Οι φωνές και οι κραυγές του πλήθους από κάτω δίνουν τη θέση τους σε επευφημίες, στη συνέχεια σε βαριά μπάσα και μουσική που θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα και θα τεντώσει ακόμη περισσότερο την υπομονή όσων, όπως η De Pontevès, ζουν δίπλα στο στάδιο Santiago Bernabéu.

Το στάδιο ως torturódromo, δηλαδή χώρος βασανιστηρίων

Αν και είναι περισσότερο γνωστό τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες ως έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, το γήπεδο, το οποίο μόλις υποβλήθηκε σε πενταετή ανακαίνιση ύψους 900 εκατ. ευρώ (756 εκατ. λίρες), τους τελευταίους τέσσερις μήνες φιλοξενεί μια σειρά συναυλιών υψηλού προφίλ.

Αν οι συναυλίες βοήθησαν στο να γίνει το Μπερναμπέου διάσημο με επισκέπτες τραγουδιστές όπως η Τέιλορ Σουίφτ, ο Λουίς Μιγκέλ και, για τέσσερις συνεχόμενες βραδιές αυτή την εβδομάδα, ο Κολομβιανός σταρ Karol G, έχουν οδηγήσει τους κατοίκους της περιοχής σε απόγνωση. Ορισμένοι αναφέρουν το στάδιο ως torturódromo, δηλαδή ως χώρο βασανιστηρίων.

Έχοντας βαρεθεί τα ντεσιμπέλ που ξεπερνούν κατά πολύ τα νόμιμα επίπεδα, τους οπαδούς που κατασκηνώνουν σε πάρκα, τους μεθυσμένους που ουρούν σε πόρτες και τον αποκλεισμό κατοικημένων δρόμων, ένας σύλλογος που εκπροσωπεί όσους ζουν γύρω από το Μπερναμπέου στη γειτονιά Chamartín κινείται νομικά εναντίον των υπευθύνων, συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού συμβουλίου της Μαδρίτης.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ίδιες οι συναυλίες: είναι και οι προηγούμενες τρεις ημέρες δυνατών, ημερήσιων προβών, τα σκουπίδια, τα ούρα και η αίσθηση ότι το κέρδος τίθεται πολύ πάνω από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων

Το στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου / Photo: Wikimedia Commons

«Πολλοί από εμάς υποφέρουν από συχνότερους πονοκεφάλους»

«Είναι απλά αποτρόπαιο – δεν μπορείς να μετακινήσεις το αυτοκίνητό σου, δεν μπορείς να βγάλεις το σκύλο έξω και πρέπει να προετοιμαστείς ψυχολογικά, γιατί είναι απαίσιο», λέει η De Pontevès. «Δημιουργεί επίσης προβλήματα υγείας – πολλοί από εμάς υποφέρουν από συχνότερους πονοκεφάλους, άγχος, άγχος και κατάθλιψη».

Ακόμα και όταν κλείνει το παράθυρο, το επίπεδο θορύβου εξακολουθεί να είναι τόσο αισθητό όσο και αν η τηλεόραση του σαλονιού ήταν δυνατά ρυθμισμένη.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ίδιες οι συναυλίες: είναι και οι προηγούμενες τρεις ημέρες δυνατών, ημερήσιων προβών, τα σκουπίδια, τα ούρα και η αίσθηση ότι το κέρδος τίθεται πολύ πάνω από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Η De Pontevès και η οικογένειά της, που ζουν στο διαμέρισμά τους εδώ και 18 χρόνια, έχουν συνηθίσει το θόρυβο και τη συμπεριφορά των οπαδών τις ημέρες των αγώνων. Αλλά, όπως επισημαίνει, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός αγώνα ανά δεκαπενθήμερο και των πολύωρων δυνατών συναυλιών κάθε εβδομάδα.

Να χρησιμοποιείται μόνο ως αθλητικός χώρος

«Οι συναυλίες πρέπει να σταματήσουν», λέει. «Ο νόμος δεν σας επιτρέπει να κάνετε τέτοιου είδους πράγματα. Αν ξαφνικά αποφάσιζα να νοικιάσω το σπίτι μου ως ντίσκο, θα μου το έκλειναν μέσα σε μια εβδομάδα».

Παρόλο που το δημοτικό συμβούλιο ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο στους διοργανωτές των συναυλιών που έχουν υπερβεί τα νόμιμα όρια θορύβου, οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι το κύριο πρόβλημα είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο και η Ρεάλ Μαδρίτης χρησιμοποιούν το στάδιο ως χώρο συναυλιών για να κερδίζουν χρήματα, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο ως αθλητικός χώρος.

Οι επικερδείς συναυλίες, σημειώνουν, θα βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό τον σύλλογο να αποπληρώσει εκκρεμή δάνεια και συμφωνίες που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. «Η Ρεάλ Μαδρίτης πίεσε τον δήμαρχο να επιτρέψει τη μετατροπή του σταδίου από αθλητικό στάδιο σε τεράστιο χώρο εκδηλώσεων», λέει άλλη κάτοικος της περιοχής.

«Υπάρχει επίσης μια γυναίκα στον επάνω όροφο που είναι στα 80 της και κάνει χημειοθεραπεία. Δεν μπορεί να κοιμηθεί και είναι δύσκολο για τα παιδιά της να έρθουν να τη βοηθήσουν να τη φροντίσει»

Photo: Wikimedia Commons

Το στάδιο δεν έχει άδει για άλλες εκδηλώσεις

«Αλλά το θέμα είναι το εξής: το στάδιο δεν έχει καμία άδεια για να διοργανώνει οτιδήποτε άλλο εκτός από αθλητικούς αγώνες ή δραστηριότητες. Το στάδιο μπορεί να διοργανώνει μόνο έκτακτες εκδηλώσεις. Αλλά όταν διοργανώνεις έκτακτες εκδηλώσεις – συναυλίες – τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, τότε δεν είναι πια έκτακτες. Η πόλη, μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, παραβιάζει συστηματικά το νόμο κάθε φορά που γίνεται μια συναυλία και δεν τους νοιάζει καθόλου» εξηγεί η Claudia Martín.

Ούτε το δημοτικό συμβούλιο ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης απάντησαν σε ερωτήσεις του Guardian.

Η Marta Alvaré, η οποία ζει ένα τετράγωνο μακριά από την De Pontevès, λέει ότι ούτε το συμβούλιο ούτε ο σύλλογος φαίνεται να νοιάζονται για τον αντίκτυπο των συναυλιών στους γύρω κατοίκους.

«Εδώ υπάρχουν ηλικιωμένοι και παιδιά», λέει. «Υπάρχει επίσης μια γυναίκα στον επάνω όροφο που είναι στα 80 της και κάνει χημειοθεραπεία. Δεν μπορεί να κοιμηθεί και είναι δύσκολο για τα παιδιά της να έρθουν να τη βοηθήσουν να τη φροντίσει».

Οι κάτοικοι κατακλύζονται από την πρόσθετη ταλαιπωρία των επιθετικών μηνυμάτων από κτηματομεσίτες που τους παροτρύνουν να πουλήσουν και να ξεφύγουν από τον θόρυβο όσο οι τιμές είναι ακόμη υψηλές

Διαδηλωτές καταβρέχουν με νεροπίστολα τουρίστες στην Ισπανία 

Οι συναυλίες θα τελειώνουν στις 11 το βράδυ

Λίγοι, αν όχι κανένας, κάτοικοι της περιοχής ανακουφίστηκαν από την υπόσχεση του δημοτικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα να διασφαλίσει ότι οι συναυλίες θα τελειώνουν στις 11 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα και ότι θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες καθαρισμού των δρόμων. Τι, λένε, θα κάνουν όλα αυτά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ντεσιμπέλ;

Παρόλο που οι κάτοικοι της γειτονιάς θα έχουν μια αναστολή έξι εβδομάδων μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το πρόγραμμα των συναυλιών στις αρχές Σεπτεμβρίου, βρίσκονται τώρα να κατακλύζονται από την πρόσθετη ταλαιπωρία των επιθετικών μηνυμάτων από κτηματομεσίτες που τους παροτρύνουν να πουλήσουν και να ξεφύγουν από τον θόρυβο όσο οι τιμές είναι ακόμη υψηλές.

Ο José Manuel Paredes, εκπρόσωπος μιας ένωσης κατοίκων για όσους πλήττονται από το Bernabéu, αναρωτιέται τι ακριβώς νομίζει ότι κάνει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο κυβερνά το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης με απόλυτη πλειοψηφία.

«Δεν είναι δίκαιο»

Ο José Manuel Paredes επισημαίνει ότι ο ανταγωνισμός με τους ψηφοφόρους στο Chamartín, μια συνοικία όπου το 62% των πολιτών ψήφισε PP στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, είναι μια εξαιρετικά περίεργη στρατηγική. Και ενώ η Μαδρίτη είναι μια πόλη με μακρά και υπερήφανη παράδοση στη δράση της γειτονιάς από τη βάση, λίγα από τα barrios της είναι τόσο καλά γεμάτα με δικηγόρους, δικαστές, δημοσιογράφους, στελέχη, συμβούλους και δημόσιους υπαλλήλους όσο το Chamartín – εξ ου και η φωνητική, ευέλικτη και καλά εξοπλισμένη αντίσταση.

Αλλά για τον Paredes και πολλούς άλλους κατοίκους, οι συναυλίες αφορούν κάτι πιο θεμελιώδες από τους νόμους, τις επιχειρηματικές συμφωνίες και την τοπική πολιτική. Αποφάσισε να αντιδράσει αφότου ο 12χρονος γιος του βγήκε από το δωμάτιό του ένα βράδυ στα τέλη Μαΐου- είχε τεστ μαθηματικών την επόμενη μέρα και τον κρατούσε ξύπνιο ο θόρυβος από τη δεύτερη συναυλία της Swift στη Μαδρίτη.

«Ήρθε και μου είπε: “Δεν μπορώ να κοιμηθώ και δεν είναι δίκαιο”. Και αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να εμπλακώ. Αυτό που είπε ο γιος μου είχε δίκιο: δεν είναι δίκαιο».

*Με στοιχεία από theguardian.com