Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Να πάρω τον σκύλο μου στην παραλία; - Πώς θα περάσετε καλά και οι δυο

Να πάρω τον σκύλο μου στην παραλία; – Πώς θα περάσετε καλά και οι δυο

Η παραλία και η θάλασσα μας δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο μας, αλλά και να του διδάξουμε νέα πράγματα

Αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός είναι η παραλία και η απόλαυση που μας προσφέρει η θάλασσα. Ένα μέρος που μπορούμε να περάσουμε όμορφες στιγμές μαζί με τον σκύλο μας.

Ωστόσο, κάθε σκύλος έχει τον δικό του χαρακτήρα, προτιμήσεις, ιδιαιτερότητες.

Το μεγάλο ερώτημα του καλοκαιριού για τους περισσότερους κηδεμόνες σκύλων, λοιπόν, σύμφωνα με την επαγγελματία πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και σύμβουλο συμπεριφοράς σκύλων, Μυρτώ Ανθυπατοπούλου, είναι: «Να πάρω τον σκύλο μου μαζί μου στη θάλασσα ή, μήπως, όχι; Κι αν ναι, πώς θα τα καταφέρουμε να περάσουμε καλά και οι δύο, με το λιγότερο δυνατό στρες;».

Τι ορίζει ο νόμος για την παραμονή του σκύλου στην παραλία

Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό, όπως λέει η κα Ανθυπατοπούλου, να γνωρίζουμε τι ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την επίσκεψη των σκύλων μας στις παραλίες. Έτσι, ώστε να είμαστε τυπικοί.

Υποχρεωτική είναι η χρήση λουριού όσο ο σκύλος μας είναι εκτός θάλασσας

Είναι χρήσιμο να έχουμε μαζί μας το αποδεικτικό ηλεκτρονικού βιβλιάριου υγείας

Ο νόμος 4830/2021 αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και να κολυμπούν στη θάλασσα. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε οργανωμένες παραλίες (εκτός αν επιτρέπεται ρητά από τον φορέα/νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας) και σε παραλίες με πιστοποίηση γαλάζιας σημαίας.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εισόδου, οι πιστοποιημένοι σκύλοι βοηθείας ή θεραπείας.

Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση λουριού όσο ο σκύλος μας είναι εκτός θάλασσας, όπως, άλλωστε, σε κάθε δημόσιο χώρο.

Ανεξάρτητα με το τι προβλέπει η νομοθεσία, είναι χρήσιμο να έχουμε μαζί μας το αποδεικτικό ηλεκτρονικού βιβλιάριου υγείας του. Να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει την απαραίτητη αποπαρασίτωση και έναν κτηνιατρικό έλεγχο. Ειδικά αν πρόκειται να πάρουμε τον σκύλο μας στις διακοπές.

Οι άγραφοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούμε κατά την παραμονή μας στην παραλία παρέα με τον σκύλος μας

«Εφόσον έχουμε προνοήσει για όσα προαναφέραμε», ας δούμε μερικούς άγραφους κανόνες για την παραμονή του σκύλου μας στην παραλία, ώστε να περάσουμε όλοι καλά.

Αρχικά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις ώρες της ημέρας που πηγαίνουμε στη θάλασσα, ώστε να είναι ευχάριστες οι συνθήκες για τα σκυλάκια μας.

Ο ήλιος και η έντονη ζέστη, καλό είναι να αποφεύγονται. Άρα, οι ιδανικές ώρες είναι οι πολύ πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια.

Επισημαίνει ότι, εκτός από το ενδεχόμενο θερμοπληξίας λόγω της ζέστης, οι πατούσες των σκύλων μας είναι ευαίσθητες και καίγονται στην άμμο και στο καυτό βότσαλο. Λόγω της ανοχής που δείχνουν τα σκυλιά στον πόνο και στην ταλαιπωρία, μπορεί να μην καταλάβουμε, καν, ότι καίγονται.

Επιπλέον, όποια ώρα της ημέρας και να πάμε στη θάλασσα, φροντίζουμε πάντα να καθόμαστε σε μια καλή σκιά, ιδανικά φυσική.

Ένα δροσερό χαλάκι ή μια πετσέτα θα βοηθήσουν τον σκύλο μας να χαλαρώσει περισσότερο και να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο καθαρός.

Έχουμε πάντα άφθονο δροσερό νερό μαζί μας και ένα καθαρό μπολ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα τού προσφέρουμε νερό, για να μην πάθει αφυδάτωση.

Σχετικά με το φαγητό του, καλό είναι να έχουμε μαζί μας νόστιμες λιχουδιές ή ξηρά τροφή. Προσοχή, όμως! Δεν είναι καλό να τρέχουν και να κολυμπάνε με γεμάτο στομάχι, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Ό,τι ισχύει για εμάς, ισχύει και για τα σκυλιά μας

Η πρώτη επαφή του σκύλου με τη θάλασσα

Αν ο σκύλος μας επισκέπτεται για πρώτη φορά την παραλία, σύμφωνα με την κα Ανθυπατοπούλου, υπάρχει πιθανότητα να δοκιμάσει θαλασσινό νερό από περιέργεια. Αν και είναι λογικό να πιει λίγο, προσέχουμε να μην καταναλώσει μεγάλη ποσότητα, γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Αν δούμε ότι ενθουσιάζεται και δεν σταματάει να πίνει, καλό είναι να τον απομακρύνουμε, αλλά χωρίς να τον τρομάξουμε.

Σκύλος και κολύμπι

«Δεν αρέσει σε όλα τα σκυλιά το κολύμπι, και αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορούμε, όμως, να προσπαθήσουμε να εξοικειώσουμε τον σκύλο μας με τη θάλασσα παίζοντας μαζί του στην ακροθαλασσιά. Με ένα παιχνίδι που επιπλέει, ένα φρίσμπι, ένα μπαλάκι, ή και με ένα ξύλο που θα βρούμε στην παραλία. Αυτά μπορούν να τού κινήσουν το ενδιαφέρον και να περάσει καλά, καθώς έρχεται σε επαφή με το νερό.

Λίγο τρέξιμο πάντα κάνει τα σκυλιά να χαίρονται. Προσέχουμε, όμως, να μην ενοχλούμε τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην παραλία», αναφέρει η εκπαιδεύτρια.

Τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέσουμε τον σκύλο μας να κολυμπήσει ή να μπει στο νερό χωρίς τη θέληση του.

Με αυτόν τον τρόπο, μάλλον θα τον κάνουμε να φοβάται περισσότερο.

Του δίνουμε χρόνο για να νιώσει ασφαλής και άνετα, και να αποφασίσει αν θέλει να μπει στο νερό, ή ότι το κολύμπι δεν είναι τελικά για εκείνον.

Πώς θα παραμείνει ο σκύλος μας… τύπος και υπογραμμός στη σκιά;

Όταν, λοιπόν, τελειώσουμε τα παιχνίδια με τον σκύλο μας, έρχεται η ώρα να αποσυρθούμε στη σκιά και να ξεκουραστούμε.

Είναι μεγάλο προτέρημα, όπως υποστηρίζει η κα Ανθυπατοπούλου, ο σκύλος μας να έχει διδαχθεί την ηρεμία σε διαφορετικά μέρη. Έτσι ώστε να τού είναι πιο εύκολο να χαλαρώσει και στη θάλασσα.

Συμβουλεύει, πριν από το καλοκαίρι να φροντίζουμε να κάνουμε επισκέψεις στη θάλασσα, ώστε να έχει κοινωνικοποιηθεί ομαλά με το περιβάλλον.

Είναι αρκετά σύνηθες, η πολυκοσμία και η πληθώρα των ερεθισμάτων, να είναι ενοχλητικά για κάποια σκυλιά. Ειδικά αν δεν είναι αρκετά κοινωνικοποιημένα σε σύνθετα περιβάλλοντα.

Αν δεν νιώθει άνετα, καλό είναι να καθίσουμε, όπως προτείνει η ειδικός, σε ένα απομακρυσμένο μέρος, ώστε να παρατηρεί ήρεμα και να μαθαίνει. Παρά να εκτίθεται σε καταστάσεις που, ούτε εκείνος, ούτε εμείς, μπορούμε να διαχειριστούμε.

Υπενθύμιση

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα, σύμφωνα με την κα Ανθυπατοπούλου, ότι τα σκυλάκια μας χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου και ξεκούρασης. Οπότε, μια σημαντική συμβουλή είναι να αποχωρούμε προτού η κούραση γίνει κακός σύμβουλος, και ο σκυλάκος μας δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις συνθήκες.

Τέλος, η κα Ανθυπατοπούλου λέει: «Με σύντομες, ευχάριστες, παιχνιδιάρικες και όσο το δυνατόν ξεκούραστες επισκέψεις στη θάλασσα, σταδιακά θα χτίσουμε όμορφες εμπειρίες. Και κάθε επόμενη φορά θα είναι πιο εύκολη και ευχάριστη για όλους μας».

Η κα Μυρτώ Ανθυπατοπούλου, επαγγελματίας πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων

*Η κυρία Μυρτώ Ανθυπατοπούλου είναι επαγγελματίας πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων.

Είναι απόφοιτος της Kynagon Dog Trainers Academy και υπότροφος του προγράμματος «Resolving Challenging Behaviour» της Karolin Westlund.

Στόχος της δουλειάς της με τις οικογένειες είναι η κατανόηση του σκύλου τους και το χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Όπως και η συνεργασία και η αρμονική συμβίωση.

Ειδικεύεται στη μείωση του στρες των σκύλων, στην τροποποίηση των συναισθημάτων και των συμπεριφορών τους, καθώς και στη διαμόρφωση συμπεριφοράς και την κοινωνικοποίηση των κουταβιών.

Sports in

Βεζένκοφ: «Για αυτό αποφάσισα να έρθω στον Ολυμπιακό – Μου λείπει η Euroleague»

Ο Σάσα Βεζένκοφ εξήγησε στα βουλγαρικά ΜΜΕ γιατί άφησε το ΝΒΑ για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024