Μία συμπεριφορά που παρουσιάζουν ορισμένοι σκύλοι, και προκαλεί δυσαρέσκεια στους κηδεμόνες τους, είναι ότι γαβγίζουν ανεξέλεγκτα όταν χτυπά το κουδούνι της εξώπορτας. Σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς δεν μπορούν να τους συνετίσουν.

«Τι πιο ενοχλητικό, από έναν σκύλο που γαβγίζει στο άκουσμα του κουδουνιού της εξώπορτά μας; Είτε ήρθε η παραγγελία μας, είτε κατέφθασαν οι αγαπημένοι μας φίλοι, η αντίδραση του σκύλου μας είναι πάντα ίδια. Σηκώνεται αστραπιαία, από όπου κι αν βρίσκεται, και τρέχει προς την πόρτα, γαβγίζοντας. Αυτό που σίγουρα έχει μάθει, είναι πως με τον ήχο του κουδουνιού σηκωνόμαστε κι εμείς γρήγορα. Και κατευθυνόμαστε προς την πόρτα. Ό,τι και να κάνουμε, είτε κοιμόμαστε είτε βλέπουμε την αγαπημένη μας ταινία, πάντα θα ανταποκριθούμε στον ήχο του κουδουνιού. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που ο σκύλος μας συμπεριφέρεται έτσι», εξηγεί ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας.

Ποια είναι η λύση

Για να κατανοήσουμε πώς θα λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο κ. Διαμαντάρας περιγράφει ένα περιστατικό που συνέβη την ώρα που έκανε μάθημα σε έναν σκυλο-μαθητή του.

Η σωστή κοινωνικοποίηση, η σωματική και πνευματική εκτόνωση του σκύλου βοηθούν στην αντιμετώπιση του γαβγίσματος

Αν θέλουμε να διορθώσουμε αυτή την ενοχλητική συμπεριφορά, θα πρέπει να εφοδιαστούμε με επιμονή και υπομονή

«Κάποτε ήμουν στο σαλόνι ενός διαμερίσματος και εκπαίδευα έναν χαριτωμένο και υπάκουο σκύλο. Καθώς κάναμε ασκήσεις υπακοής, ζήτησα από τον έναν κηδεμόνα του να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας. Για να διαπιστώσω πόσο υπάκουος ήταν ο σκύλος, γνωρίζοντας ότι αυτός ο ήχος θα τον δυσκολέψει. Ακούγοντας, λοιπόν, τον ήχο του κουδουνιού, δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση από την πλευρά του μαθητή μου.

Η οικογένεια μου εξήγησε πως το κουδούνι τους ήταν προβληματικό. Δηλαδή, μία χτύπαγε, μία δεν χτύπαγε. Και συχνά, όταν απουσίαζαν από το σπίτι, κόλλαγε για αρκετή ώρα. Ο Ιβάν είχε εκπαιδευτεί, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάτι εκείνοι, να μην αντιδρά στον συγκεκριμένο ήχο. Γιατί τον είχε ακούσει πολλές φορές, χωρίς καμία αντίδραση από την οικογένεια».

Αν θέλουμε, λοιπόν, να διορθώσουμε αυτή την ενοχλητική συμπεριφορά, που προξενεί δυσαρέσκεια τόσο σε εμάς όσο και στους γείτονες, όπως λέει ο εκπαιδευτής, θα πρέπει να εφοδιαστούμε με επιμονή και υπομονή. Ενημερώνουμε τους γείτονες μας ότι θα ακούσουν το κουδούνι μας για αρκετή ώρα, όπως και τα γαβγίσματα του σκύλου μας. Και αρχίζουμε την άσκηση.

Η άσκηση που θα επιλύσει το πρόβλημα

Χτυπάμε παρατεταμένα το κουδούνι μας, όπως συμβουλεύει ο κ. Διαμαντάρας, χωρίς να ανοίξει η πόρτα μας ούτε μια φορά. Σταδιακά, μέρα με τη μέρα, ο συνδυασμός κουδούνι και άνοιγμα πόρτας παύει να υπάρχει για τον αγαπημένο μας φίλο. Αφού, λοιπόν, έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, το επαναλαμβάνουμε, πού και πού, στην καθημερινότητά μας.
Τέλος, ο κ. Διαμαντάρας επισημαίνει: «Δεν πρέπει, βέβαια, να παραλείψουμε πως, αν ο σκύλος είναι σωστά κοινωνικοποιημένος και του αφιερώνουμε χρόνο για σωματική και πνευματική εκτόνωση, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας

*Ο κ. Μιχάλης Διαμαντάρας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως συνοδός στρατιωτικών σκύλων στην Πολεμική Αεροπορία το 1990, όπου και υπηρέτησε επί 10 χρόνια.
Από το 2000 ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων και, όπως λέει: «Έχω εκπαιδεύσει σκύλους, σχεδόν όλων των φυλών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη, τόσο τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του σκύλου, όσο και τις ανάγκες του κηδεμόνα του.

Στόχος μου είναι με την προεκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, τη βασική υπακοή, αλλά και τη επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, να διαμορφωθεί η συμπεριφορά του σκύλου, έτσι ώστε να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει τη θέση του μέσα στην οικογένεια.

Έτσι, με ήρεμο και κυρίως με μεθοδευμένο τρόπο, θα δημιουργηθεί μια σχέση υπακοής, σεβασμού και αγάπης». 

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων.