Καλύτερος ύπνος…όλοι τον λαχταράμε, όλοι τον αναζητούμε και όλοι θα κάναμε τα πάντα για να τον πετύχουμε. Ήδη γνωρίζουμε μερικούς τρόπους για να τον βελτιώσουμε, όπως την αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου ή την αποφυγή του μπλε φωτός που εκπέμπουν τα κινητά όταν ξαπλώνουμε.

Η τακτική άσκηση επίσης βελτιώνει την ποιότητά του. Ωστόσο πολλοί συστήνουν να αποφεύγουμε την έντονη άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου καθώς μας “ανεβάζει” σε μια στιγμή που θα έπρεπε να χαλαρώνουμε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάμε τα απογεύματα μας καθισμένοι στον καναπέ. Χρειάζεται ισορροπία, μας λένε οι ειδικοί. Μάλιστα μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το μυστικό για καλύτερο ύπνο είναι μερικά μόνο λεπτά άσκησης.

Καλύτερος ύπνος με λίγα λεπτά γυμναστικής

Μια μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία αναφέρει ότι οι σύντομες “εκρήξεις” φυσικής δραστηριότητας τα απογεύματα, κάνοντας δηλαδή μόλις 3 λεπτά απλών ασκήσεων με το βάρος του σώματος κάθε μισή ώρα, βοήθησαν τους ανθρώπους να κοιμούνται κατά μέσο όρο 30 λεπτά περισσότερο.

Οι μισοί από τους 28 συμμετέχοντες της έρευνας πέρασαν ένα βράδυ καθισμένοι χωρίς διακοπή για 4 ώρες πριν από τον ύπνο. Ένα άλλο βράδυ μια εβδομάδα αργότερα, έκαναν 3 λεπτά γυμναστικής με ασκήσεις με το βάρος του σώματος κάθε μισή ώρα για 4 ώρες πριν από τον ύπνο. Η άλλη ομάδα αντέστρεψε τη σειρά.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν ρολόγια για να παρακολουθούν την δραστηριότητά τους και οι ασκήσεις αποτελούνταν από καθίσματα, ανυψώσεις γάμπας και όρθια ανύψωση γονάτων με εκτάσεις ισχίου με ίσια πόδια. Οι ασκήσεις ήταν απλές, ώστε ο καθένας να μπορεί να τις κάνει στο σπίτι, χωρίς εξοπλισμό και χωρίς να χρειάζονται πολύ χώρο. Κάθε άσκηση γινόταν για τρεις γύρους των 20 δευτερολέπτων. Οι συμμετέχοντες δεν άλλαξαν καμία άλλη συνήθεια πριν από τον ύπνο.

Οι συμμετέχοντες που έκαναν τις ασκήσεις κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά περισσότερα από όσους δεν τις έκαναν, ωστόσο δεν άλλαξε το αν ξύπνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή την συνολική ποιότητα του ύπνου τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι ο καλύτερος ύπνος, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα διαρκεί απλά 30 λεπτά περισσότερα, μπορεί να επιτευχθεί με ήπια μορφή άσκησης, όπως οι ασκήσεις που έγιναν στην έρευνα ή ακόμη και λίγο περπάτημα μέσα στο σπίτι.

Πηγή: VITA