Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Θα ψάξουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Θα ψάξουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Άγκυρας μίλησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Αναφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας έκανε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, αποκάλυψε πως «θα ψάξουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο Αιγαίο».

Όπως ανέφερε, προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο στη Μεσόγειο το προσεχές διάστημα, «θα προχωρήσουμε στον εντοπισμό νέων θέσεων εξερεύνησης και στη συνέχεια θα εισέλθουμε σε δραστηριότητες».

«Μετά τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ο στόχος είναι το Αιγαίο»

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη στον ενεργειακό τομέα, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Άγκυρας για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο σε υπεράκτιες όσο και σε χερσαίες περιοχές της Λιβύης. «Υπάρχουν περιοχές, κοιτάσματα που είμαστε κοντά σε συμφωνία» διευκρίνισε.

«Στόχος είναι το Αιγαίο»

Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε 2 εκατομμύρια βαρέλια φυσικού αερίου και πετρελαίου. Παράγουμε το 1/8 από τις ανάγκες μας. Το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου θα ενεργοποιηθούν πρώτα. Μετά τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ο στόχος είναι το Αιγαίο».

Επίσης, είπε ότι η Τουρκία διεξάγει ήδη διερευνητικές επαφές με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα για την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, έναν στη Σινώπη στη βόρεια Τουρκία και έναν στην Ανατολική Θράκη, μετά τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιου, το έργο κατασκευής του οποίου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Άγκυρα, με αφορμή τις έρευνες που διεξήγαγε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος δεν παρέλειψε να επικαλεστεί ξανά στο τουρκολυβικό μνημόνιο ενώ επανήλθε στο αφήγημα περί «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».

Ειδικότερα, την Πέμπτη πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με το «επεισόδιο» στην Κάσο όπου αναφέροντας την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» ευχαριστώντας Ελλάδα και Ιταλία για τον «σεβασμό που έδειξαν στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΘΑ

Από την πλευρά του το Ελληνικό υπουργείο Άμυνας απάντησε σε αυστηρό τόνο. Πηγές του αναφέρουν ότι «Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει».

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024