Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Θα ψάξουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο
Για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Άγκυρας μίλησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Αναφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας έκανε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, αποκάλυψε πως «θα ψάξουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο Αιγαίο».
Όπως ανέφερε, προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο στη Μεσόγειο το προσεχές διάστημα, «θα προχωρήσουμε στον εντοπισμό νέων θέσεων εξερεύνησης και στη συνέχεια θα εισέλθουμε σε δραστηριότητες».
«Μετά τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ο στόχος είναι το Αιγαίο»
Αναφερόμενος στη συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη στον ενεργειακό τομέα, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Άγκυρας για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο σε υπεράκτιες όσο και σε χερσαίες περιοχές της Λιβύης. «Υπάρχουν περιοχές, κοιτάσματα που είμαστε κοντά σε συμφωνία» διευκρίνισε.
«Στόχος είναι το Αιγαίο»
Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε 2 εκατομμύρια βαρέλια φυσικού αερίου και πετρελαίου. Παράγουμε το 1/8 από τις ανάγκες μας. Το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου θα ενεργοποιηθούν πρώτα. Μετά τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ο στόχος είναι το Αιγαίο».
Επίσης, είπε ότι η Τουρκία διεξάγει ήδη διερευνητικές επαφές με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα για την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, έναν στη Σινώπη στη βόρεια Τουρκία και έναν στην Ανατολική Θράκη, μετά τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιου, το έργο κατασκευής του οποίου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Η Άγκυρα, με αφορμή τις έρευνες που διεξήγαγε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος δεν παρέλειψε να επικαλεστεί ξανά στο τουρκολυβικό μνημόνιο ενώ επανήλθε στο αφήγημα περί «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».
Ειδικότερα, την Πέμπτη πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με το «επεισόδιο» στην Κάσο όπου αναφέροντας την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» ευχαριστώντας Ελλάδα και Ιταλία για τον «σεβασμό που έδειξαν στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΘΑ
Από την πλευρά του το Ελληνικό υπουργείο Άμυνας απάντησε σε αυστηρό τόνο. Πηγές του αναφέρουν ότι «Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις