Η μεγαλύτερη ημέρα του αθλητισμού έφτασε. Απόψε το βράδυ, στις 20:30 ώρα Ελλάδος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στο Παρίσι, έπειτα από 100 χρόνια.

Με το κέντρο της πόλης να έχει μετατραπεί σε φρούριο, ο εναέριος χώρος της να είναι κλειστός και 45.000 αστυνομικοί να βρίσκονται επί ποδός μαζί με αρκετές μονάδες του στρατού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 αναμένεται να κάνουν τη διαφορά.

Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου. Περισσότεροι από 8.000 από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου θα μεταφερθούν με βάρκα κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, ενώ περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι θα παρακολουθούν από τις όχθες του ποταμού.

«Αποφασίσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να παραδώσουμε αυτή την τρελή ιδέα και να την κάνουμε πραγματικότητα»

Την ίδια ώρα Αστυνομία, βατραχάνθρωποι και ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Επί ποδός θα βρίσκονται 45.000 αστυνομικοί

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Μία τρελή και όχι τόσο σοβαρή ιδέα»

Ενώ οι αθλητές γλιστρούν στον ποταμό, χορευτές, ποπ σταρ και ακροβάτες θα εκτελούν παράτολμα ακροβατικά στο νερό, σε ταράτσες, γέφυρες και τεχνητά νησιά χρησιμοποιώντας πλωτές γέφυρες, πλωτά πιάνα, ελικόπτερα και πιθανώς ακόμη και υποβρύχια, πριν το φινάλε ενός τεράστιου σόου λέιζερ που θα μεταδοθεί από τον Πύργο του Άιφελ.

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν ζωντανά από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιδέα να πραγματοποιηθεί ένα σόου τέτοιου μεγέθους κατά μήκος μιας μεγάλης έκτασης ποταμού σε μια πόλη που βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό για τρομοκρατία ήταν τόσο εξωφρενική που ακόμη και ο Εμανουέλ Μακρόν στην αρχή θεώρησε ότι επρόκειτο για «μια τρελή και όχι πολύ σοβαρή ιδέα».

Αλλά αυτή την εβδομάδα στο Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Αποφασίσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να παραδώσουμε αυτή την τρελή ιδέα και να την κάνουμε πραγματικότητα».

Το τι ακριβώς θα λάβει χώρα στο σχεδόν τετράωρο σόου έχει κρατηθεί αυστηρά μυστικό, αλλά καθώς η διακόσμηση, συμπεριλαμβανομένων πλωτών skateparks, γιγαντιαίων αντιγράφων πινάκων ζωγραφικής και υπερμεγέθων χρυσών πουλιών άρχισε να τοποθετείται μέσα και γύρω από τον Σηκουάνα, κάποια στοιχεία αναδύθηκαν.

Η τελετή έναρξης θα ξεδιπλωθεί από τον ποταμό Σηκουάνα

Νωρίς το απόγευμα, αντιπροσωπείες αθλητών από περισσότερες από 200 χώρες θα μεταφερθούν με λεωφορεία από το Ολυμπιακό χωριό σε ένα σημείο του Σηκουάνα στα ανατολικά του Παρισιού. Εκεί θα επιβιβαστούν σε ειδικά κατασκευασμένες βάρκες υπό τη φρουρά του γαλλικού στρατού.

Στη συνέχεια, οι αποστολές θα πλεύσουν στον Σηκουάνα, περνώντας από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και το Λούβρο προς τον Πύργο του Άιφελ. Η ελληνική ομοσπονδία θα είναι πρώτη, ακολουθούμενη από την ομάδα των Ολυμπιακών Προσφύγων, μετά από άλλα έθνη, με το γαλλικό σκάφος να έρχεται τελευταίο.

Céline Dion και Lady Gaga

Καθώς οι αθλητές θα πλέουν, γύρω τους θα ξεδιπλώνεται μια παράσταση, η οποία περιγράφεται από τους διοργανωτές της ως επαναστατική και γεμάτη εκπλήξεις.

Ιστορικά μνημεία, ταράτσες, γέφυρες, ο ουρανός και το νερό θα αποτελέσουν ταυτόχρονο σκηνικό για χορευτικά, μουσικά, ακροβατικά και φωτεινά σόου που θα εξερευνήσουν την ιστορία του Παρισιού σε όλη του την ποικιλομορφία καθώς και την παράδοση της εξέγερσης.

«Όταν βλέπουμε την Emily in Paris ή Amélie ξέρουμε ότι δεν είναι ακριβώς το πραγματικό Παρίσι. Θα παίξουμε με όλα αυτά τα κλισέ, αλλά θα τα αμφισβητήσουμε επίσης»

Σχοινοβάτες θα διασχίσουν το ποτάμι πάνω σε ψηλά σύρματα, ο σταρ του γαλλικού μπαλέτου Guillaume Diop θα εμφανιστεί σε μια ταράτσα και οι BMX freestyle ποδηλάτες θα κάνουν κωλοτούμπες πάνω από το νερό.

Η γαλλίδα ποπ σταρ Aya Nakamura, η οποία αντιμετώπισε ρατσιστικές αντιδράσεις νωρίτερα φέτος για το ενδεχόμενο να τραγουδήσει, θα εμφανιστεί – και αναμένεται να τραγουδήσει επιτυχίες του τραγουδοποιού Charles Aznavour. Αποκορύφωμα οι εμφανίσεις των Céline Dion και Lady Gaga.

Η άφιξη της Lady Gaga στο Παρίσι

«Θα παίξουμε με όλα τα κλισέ αλλά θα τα αμφισβητήσουμε κιόλας»

«Όταν βλέπουμε την Emily in Paris ή Amélie ξέρουμε ότι δεν είναι ακριβώς το πραγματικό Παρίσι. Θα παίξουμε με όλα αυτά τα κλισέ, αλλά θα τα αμφισβητήσουμε επίσης», δήλωσε ο Thomas Jolly, ο νεαρός σκηνοθέτης που δημιούργησε την παράσταση. «Το Παρίσι είναι επίσης η ζωντανή νεολαία του, οι διαφορετικές κουλτούρες που έρχονται σε επαφή στους δρόμους».

Ο Jolly οραματίστηκε την παράσταση ως μια γιγαντιαία παράσταση σε 12 πράξεις, με αποκορύφωμα το Trocadero στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, όπου θα την παρακολουθήσουν 100 αρχηγοί κρατών.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Πάμε Ελλάδα»

Εκατό αθλητές και αθλήτριες θα φορέσουν τα γαλανόλευκα και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού χτυπά στο Παρίσι με 41 γυναίκες και 59 άνδρες σε 17 αθλήματα για την Ελλάδα. Η ελληνική αποστολή θα πάει για πρώτη φορά με τριψήφιο αριθμό σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το Λονδίνο το 2012.

Έπειτα από 16 χρόνια απουσίας, η Εθνική ομάδα μπάσκετ επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την πρόκριση που πήρε μέσω του Προολυμπιακό τουρνουά.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η οποία θα είναι σημαιοφόρος της Ελλάδας στο Παρίσι μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούμπο, θέλει να κάνει για μία ακόμη φορά την υπέρβαση. «Όταν οι αθλητές βρίσκονται στην καλή τους μέρα, πάντα κάνουν να ξεπερνούν τον εαυτό τους. Εγώ θέλω να ξεπεράσω τον εαυτό μου για άλλη μια φορά», δήλωσε.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, το χρυσό παιδί του ελληνικού στίβου, θα προσπαθήσει να επαναλάβει τον θρίαμβο του Τόκιο. «Στο Παρίσι Ολυμπιακούς Αγώνες θα ήθελα να υπερασπιστώ τον τίτλο μου και να κάνω μια μεγάλη επίδοση», ανέφερε.

Ο πρωταθλητής του επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του για τη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. «Τώρα πάμε σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού, σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είναι κάτι, κάτι απίστευτο.Θα είναι λες και είναι η πρώτη Ολυμπιάδα».

Σε επίπεδο ομαδικών αθλημάτων η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί και από την ανδρική ομάδα πόλο που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Τόκιο, αλλά και από την γυναικεία που μετά από 16 χρόνια απουσίας το κίνητρο για μια διάκριση είναι μεγάλο.

Από τους συμμετέχοντες ξεχωρίζουν και τα ονόματα των διακριθέντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Λευτέρη Πετρούνια, Κατερίνα Στεφανίδη, Άννας Κορακάκη και Στέφανου Ντούσκο.