Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Το «τοπ 10» με τις καλύτερες τελετές έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το «τοπ 10» με τις καλύτερες τελετές έναρξης

Λίγο πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, το περιοδικο Time Out παρουσιάζει τις 10 καλύτερες εναρκτήριες τελετές σε Ολυμπιάδες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι οι πρώτοι που πραγματοποιούν την τελετή έναρξης εκτός σταδίου. Συναυλίες από τα μεγαλύτερα αστέρια της ποπ – τη Celine Dion και τη Lady Gaga, 206 σκάφη γεμάτα αθλητές που θα πλέουν στο Σηκουάνα, ολονύχτιο πάρτι σε όλη την πόλη… Όλα εγγυώνται ένα φαντασμαγορικό σόου. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο. Γι’αυτό και επιστρατεύθηκαν 48.000 αστυνομικοί, κάνοντας τους πολίτες του Παρισίου να νιώθουν… φυλακισμένοι στην πόλη τους.

Όμως όπως στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, έτσι και η εναρκτήρια τελετή της φετινής Ολυμπιάδας, δεν γεννήθηκε από το μηδέν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μια μακρά παράδοση από θεαματικές τελετές έναρξης, όπου σε κάθε μία μπαίνει η «σφραγίδα» της διοργανώτριας χώρας. Το λονδρέζικο περιοδικό Time Out ξεχώρισε το «τοπ 10» με τις καλύτερες τελετές έναρξης σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινώντας από το 1948 και καταλήγοντας στο 2012. Τα καλά νέα; Η Ελλάδα πλασάρεται στην πρώτη δεκάδα, στην 7η θέση. Τα κακά; Η τελευταία δεκαετία είναι  πέρασε αλλά δεν ακούμπησε. Ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016, ούτε του Τόκιο το 2021 (που έγιναν υπό τη σκιά της πανδημίας), κατάφεραν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στο «τοπ 10».

Ολυμπιακοί Αγώνες

10.   Λος Άντζελες, 1984

H θρυλική σταρ  Etta James τραγούδησε το «When the Saints Go Marching In», η μπάντα του αμερικανικού στρατού σχημάτισε τους Ολυμπιακούς Kύκλους, ο δυο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης του Δέκαθλου Raffer Johnson άναψε τη δάδα. Όμως την παράσταση έκλεψε ο  άνθρωπος-πύραυλος, ο Bill Suitor, ο οποίος πέταξε πάνω από το στάδιο του Λος Αντζελες με ένα jetpack ή «πυραυλικό προωθητήρα πλάτης». Του έδωσαν 1000 δολάρια για τον κόπο του, αλλά ούτε καν εισιτήρια.

9.Σεούλ, 1988

Η τελευταία τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μείνει πάντα στη μνήμη μας για το «Dovegate» – το σκάνδαλο με τα περιστέρια: ορισμένα περιστέρια που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής κάθισαν πάνω στον βωμό, όπου έκαιγε η ολυμπιακή φλόγα, αντί να πετάξουν αμέσως μακριά. Ο κόσμος είδε τα περιστέρια να ψήνονται ζωντανά στην τηλεόραση. Όμως αυτό το περιστατικό – το οποίο προκάλεσε αρκετή οργή ώστε να διακοπεί η απελευθέρωση πτηνών στις τελετές έναρξης μετά το 1992 – επισκιάζει μια θεαματική ημέρα, με επιδείξεις ταε κβο ντο και μια ομάδα αλεξιπτωτιστών που προσγειώθηκε  στο στάδιο σχηματίζοντας τους Ολυμπιακούς Κύκλους.

8. Λονδίνο, 1948

Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με ένα διάλειμμα 12 χρόνων. Οι προηγούμενοι ήταν οι Ολυμπιακοί των Ναζί στο Βερολίνο το 1936. Η τελετή ήταν λιτή, αλλά το πλήθος των 85.000 ατόμων στο στάδιο Γουέμπλεϊ ήταν ο πρωταγωνιστής. Πριν από το άναμμα της ολυμπιακής φλόγας στο βωμό, προηγήθηκε χαιρετισμός με 21 πυροβόλα όπλα.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

7. Αθήνα, 2004

«Έπαιξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το ρόλο τους στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας; Θα το αφήσουμε αυτό στους οικονομολόγους, αλλά όσα ευρώ και αν έπεσαν για αυτό το θέαμα, ξοδεύτηκαν σοφά, για όποιον ήθελε να περάσει καλά», σημειώνει το Time-Out. «Οι 72.000 παρευρισκόμενοι και τα δισεκατομμύρια που παρακολουθούσαν από το σπίτι τους τα είδαν όλα», καταλήγει, περιγράφοντας ως highlights της βραδιάς την ερμηνεία της Bjork και το dj set του Dj Tiesto.

6.  Τόκιο, 1964

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που μεταδόθηκαν ζωντανά διεθνώς, και οι πρώτοι που μεταδόθηκαν έγχρωμοι, ήταν μια ιστορική στιγμή. Το πιο αξιομνημόνευτο ήταν ότι τη φλόγα άναψε ο Yoshinori Sakai, ο οποίος γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα, την ίδια ημέρα που η πόλη βομβαρδίστηκε. Δεν αγωνίστηκε ποτέ στους αγώνες, αλλά επιλέχθηκε για να συμβολίσει μια νέα και ειρηνική κατεύθυνση για το έθνος.

5.  Βαρκελώνη, 1992

«Σβήστε από τη μνήμη σας το απαράδεκτο «Amigos Para Siempre» που έγραψε ο Andrew Lloyd Webber, και η Βαρκελώνη στέκεται ως μία από τις πιο απολαυστικές τελετές έναρξης στην πρόσφατη ιστορία», μας προτρέπει το Time Out. Μαριονέτες-μαμούθ θάμπωσαν τους 67.000 θεατές στο στάδιο Estadi Olímpic Lluís Companys, ο παραολυμπιονίκης τοξότης Antonio Robello άναψε τη φλόγα ρίχνοντας ένα φλεγόμενο βέλος. Ο Freddy Mercury, τραγουδιστής των Queen είχε ηχογραφήσει το ντουέτο  «Barcelona» με τη Montserrat Caballe, ως το θεματικό τραγούδι των αγώνων στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Λόγω του θανάτου του Mercury το 1991, κατά τη διάρκεια της τελετής παίχτηκε μια ηχογράφηση αντί για τη ζωντανή εκτέλεση που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

4. Λονδίνο, 2012

Ο σκηνοθέτης Danny Boyle μεγαλούργησε, με τον  δικό του «ασεβή» τρόπο. Απέτινε φόρο τιμής στην ιστορία και τον πολιτισμό του Λονδίνου: Ένας στόλος κόκκινα διώροφα λεωφορεία, η Βασίλισα Ελισάβετ να προσγειώνεται στο στάδιο με αλεξίπτωτο (στην πραγματικότητα την «ντουμπλαρε» μία κασκαντέρ), αλλά και ένα «μίνι-μιούζικαλ»– ωδή στο NHS, το βρετανικό ΕΣΥ.

3. Ατλάντα, 1992

Ήταν η 100η επέτειος των Ολυμπιακών Αγώνων και  είχε έντονο άρωμα αμερικάνικου Νότου. Ξεχώρισε η ερμηνεία του «Georgia on My Mind» από την Gladys Knight. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο σπουδαίος πυγμάχος Mοχάμεντ Άλι που έπασχε ήδη από Πάρκινσον, μετέφερε τη δάδα κατά μήκος του στίβου και άναψε τον βωμό για την έναρξη των αγώνων.

2. Σίδνεϊ, 2000

Από κάποιους θεωρήθηκε κιτς, όμως για την τηλεόραση ήταν εκπληκτικό: Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι σχηματίστηκαν από 120 καλπάζοντα άλογα και το δάπεδο του σταδίου μεταμορφώθηκε σε  Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Η Αβορίγινα δρομέας Cathy Freeman, η οποία θα κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο, άναψε το βωμό. Ο θρίαμβος ήταν παρά λίγο τραγωδία, αφού η Ολυμπιακή φλόγα, που ταξίδεψε από την Ελλάδα, ξέμεινε από «καύσιμο» αέριο και κινδύνεψε να σβήσει για 4 δραματικά λεπτά.

Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο

1.    Πεκίνο 2008

Λίγοι είναι αυτοί που είδαν τι έγινε στη Φωλιά του Πουλιού (επίσημα Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου) στις 8 Αυγούστου 2008, οι οποίοι θα διαφωνούσαν με τους πολλούς που λένε ότι οι Κινέζοι χάρισαν στον κόσμο την καλύτερη Τελετή Έναρξης – μέχρι στιγμής. Θέλετε ακροβάτες να προσγειώνονται σε έναν πλανήτη που αιωρείται σε ύψος 60 μέτρων; Θέλετε χορευτές με μαύρα ρούχα να ζωγραφίζουν κινεζικούς χαρακτήρες σε γιγαντιαίες περγαμηνές σαν μαγικές ανθρώπινες πένες; Θέλετε πυροτεχνήματα με χαμογελαστά πρόσωπα; Η Κίνα σας κάλυψε. Μας χάρισαν ακόμη και ένα υπέροχο μικρο-σκάνδαλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όταν αποκαλύφθηκε ότι η Lin Miaoke, η οποία είχε αναλάβει να τραγουδήσει την «Ωδή στην πατρίδα», είχε στην πραγματικότητα μιμηθεί την ηχογράφηση ενός άλλου κοριτσιού, αφού ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου αποφάσισε ότι η φωνή της δεν ήταν κατάλληλη (το άλλο κοριτσάκι δεν ήταν αρκετά φωτογενές για την κεντρική σκηνή). Ωστόσο, το «Made in China» δεν είναι πάντα φτηνό. Πόσο κόστισε στην Κίνα για να μας αφήσει «ξερούς»; Σύμφωνα με πληροφορίες, 100 εκατομμύρια δολάρια

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο