Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Θεράπευσε με... χαστούκια - Καταδικάστηκε για δύο θανάτους

Θεράπευσε με… χαστούκια – Καταδικάστηκε για δύο θανάτους

Εξασκεί την Paida lajin με χαστούκια και ασκεί κριτική στη φαρμακοβιομηχανία και τη «δυτική» ιατρική με τις «τοξικές» παρενέργειες - Το πλήρωσε ακριβά στο δικαστήριο, αφού προκάλεσε δύο θανάτους

Με την πάροδο των δεκαετιών, οι ένορκοι στο επιβλητικό δικαστήριο του Γουίντσεστερ, στο Χάμσαϊρ της Αγγλίας, έχουν ακούσει όλων των ειδών τις ιστορίες, ωστοσο, λίγες μπορεί να ήταν τόσο παράξενες όσο η δαιδαλώδης ιστορία του Hongchi Xiao, ενός κινεζικής καταγωγής τραπεζίτη που μετατράπηκε σε «δάσκαλο» της εναλλακτικής ιατρικής, ο οποίος, σύμφωνα με την απολογία του, έμαθε μια ξεχασμένη από καιρό μέθοδο αυτοθεραπείας, την paida lajin, από δασκάλους του Κουνγκ Φου και ερημίτες και διέδωσε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας εκατομμύρια οπαδούς.

Οι μαθητές του, τον βλέπουν ως γκουρού, ως επαναστάτη – οι επικριτές του πιστεύουν ότι είναι ένας επικίνδυνος ,απατεώνας που απολάμβανε την αναγνώριση και τη δύναμη που του προσέφερε η paida lajin, η «θεραπεία με χαστούκια».

Ο Xiao γεννήθηκε στην Κίνα, γιος ενός «δυτικού γιατρού» και ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού. Σπούδασε χρηματοοικονομικά στο Πεκίνο και στις ΗΠΑ και εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα στη Νέα Υόρκη και στο Χονγκ Κονγκ. Ισχυρίζεται επίσης ότι βοήθησε στο σχεδιασμό των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.

«Είμαστε ο καλύτερος γιατρός του εαυτού μας»

Σε ηλικία περίπου 40 ετών αποφάσισε ότι ήθελε να κάνει κάτι πιο ουσιαστικό με τη ζωή του από το να βγάζει χρήματα και ξεκίνησε μια «αναζήτηση» για να μάθει από τους δασκάλους της αρχαίας κινεζικής ιατρικής.

Λέει ότι ταξίδεψε έως και επτά χρόνια, μαθαίνοντας τεχνικές από δασκάλους του Κουνγκ Φου, ερημίτες, αγρότες και ψαράδες στα μακρινά, όπως τα αποκάλεσε, βουνά της Κίνας, και… έπεσε πάνω στο paida lajin, το οποίο, όπως λέει, είναι μια μορφή αυτοθεραπείας, ένα «πολύτιμο δώρο» που δόθηκε στους ανθρώπους από τον Θεό, αλλά εγκαταλείφθηκε υπέρ της σύγχρονης «δυτικής» ιατρικής με τις «τοξικές» παρενέργειές της. «Είμαστε ο καλύτερος γιατρός του εαυτού μας», είναι το βασικό δόγμα.

Η τεχνική, η οποία, όπως λέει, μπορεί να διδαχθεί μέσα σε λίγα λεπτά, έχει δύο στοιχεία. Το paida περιλαμβάνει τη χρήση χεριών ή μικρών κουπιών για να χτυπήσουμε επανειλημμένα μέρη του σώματος, ώστε να «επιτρέψουμε την ομαλή ροή της ενέργειας» στους μεσημβρινούς (ενεργειακά κανάλια στο σώμα), ενώ το lajin είναι το τέντωμα των άκρων και των αρθρώσεων για να βοηθήσουμε τη ροή της ενέργειας.

Ο Xiao ισχυρίζεται ότι η εξάσκηση του paida lajin ενισχύει το qi (ζωτική ενέργεια ζωής) και τη ροή του αίματος, αυξάνοντας την αυτοθεραπευτική δύναμη.

Σεμινάρια και θεραπεία με χαστούκια

Έκανε το πρώτο του σεμινάριο στο Πεκίνο το 2010 και προώθησε την τεχνική σε ιστότοπους, στο Facebook, σε βίντεο στο YouTube και σε βιβλία. Έκανε διασυνδέσεις με εναλλακτικούς θεραπευτές και συμβατικές εκκλησίες πολλών δογμάτων σε όλη την Ασία και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Οι οπαδοί του βοήθησαν να διαδοθεί το μήνυμα, δημοσιεύοντας μαρτυρίες που εξηγούσαν πώς το paida lajin είχε βοηθήσει τις ασθένειές τους, που κυμαίνονταν από πόνους μέχρι δερματικές παθήσεις και ανικανότητα.

Ο Xiao άρχισε να προσφέρει σεμινάρια σε κατοικίες στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και σε ευρωπαϊκές πόλεις, στα οποία δίδασκε paida lajin και οι συμμετέχοντες έπαιρναν μέρος σε νηστεία και «ζεν τζόκινγκ». Οι σκεπτικιστές υποψιάζονται ότι έχει βγάλει πολλά χρήματα, αλλά στο εδώλιο του αγγλικού δικαστηρίου εμφανίστηκε ως μια σεμνή φιγούρα και επέμεινε πως δεν το έκανε για τον «κοσμικό πλούτο», αλλά για να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να θεραπευτούν.

Έφτασε στο σημείο να πει ότι βοηθάει καρκινοπαθείς

Οι ισχυρισμοί του για την τεχνική γίνονταν όλο και πιο δραματικοί. Είπε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς και ότι ήταν καλύτερη από την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση για την αντιμετώπιση καρδιακών προσβολών. Υπήρχαν ιστορίες για ανθρώπους σε αναπηρικά καροτσάκια που ξαφνικά μπορούσαν να περπατήσουν, για αθλητές που έκαναν απίστευτες προσωπικές επιδόσεις. Χρησιμοποιήθηκε σε ηλικιωμένους, μωρά, ακόμη και σε… κατοικίδια ζώα.

Μέχρι το 2016, ο Xiao ισχυριζόταν ότι η paida lajin είχε εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, με «δεκάδες εκατομμύρια» ανθρώπους να την εξασκούν, ισχυριζόμενος ότι το «αποτελεσματικό ποσοστό» της τεχνικής ήταν πάνω από 80%.

Ήταν επικριτικός απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούσε να καταστείλει θεραπείες όπως η δική του, επειδή αποτελούσαν απειλή για τις επιχειρήσεις τους. Έγραψε: «Ευτυχώς τώρα είναι η εποχή του διαδικτύου. Αυτό που παλαιότερα εύκολα αγνοούσαν ή αρνούνταν οι ειδικοί, μπορεί τώρα να επαληθευτεί από εκατομμύρια ανθρώπους».

Πέθανε εξάχρονος επειδή είπε να σταματήσει την ινσουλίνη

Ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος ισχυρισμός του ήταν ότι το paida lajin θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη. Τον Απρίλιο του 2015, ένα εξάχρονο αγόρι με διαβήτη τύπου 1 πέθανε σε ένα από τα εργαστήριά του στο Σίδνεϊ, αφού οι γονείς του σταμάτησαν να του δίνουν ινσουλίνη.

Μετά από αυτή την τραγωδία, ήταν αρχικά ελεύθερος να συνεχίσει να ταξιδεύει στον κόσμο και έφτασε στο Γουιλσάιρ της δυτικής Αγγλίας τον Οκτώβριο του 2016, για να διευθύνει ένα εργαστήριο που οργανώθηκε εν μέρει από έναν διαχειριστή της «Εκκλησίας της Ενοποίησης», μερικές φορές γνωστή και ως «Moonies».

Δεύτερος θάνατος διαβητικού από τον θεραπευτή με τα χαστούκια

Εκεί ήταν που μια Βρετανίδα, η 71χρονη Danielle Carr-Gomm, η οποία είχε επίσης διαβήτη τύπου 1 και είχε γνωρίσει για πρώτη φορά τον Xiao σε ένα εργαστήριο στη Βουλγαρία, πέθανε αφού σταμάτησε να παίρνει την ινσουλίνη της και νήστεψε.

Μετά το θάνατο της Carr-Gomm, ο Xiao συνελήφθη. Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αυστραλία, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία του εξάχρονου στο Σίδνεϊ το 2019 και φυλακίστηκε. Ο δικαστής στην Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Xiao είχε πει στη μητέρα του παιδιού να σταματήσει να του κάνει ενέσεις. Στη συνέχεια, τον έφεραν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δικαστεί για τον θάνατο της 71χεονης Carr-Gomm.

Παραμένει προκλητικός, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο και επισημαίνοντας ότι ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Νέλσον Μαντέλα κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα! Το πρόβλημα, υποστηρίζει, είναι ότι ενώ το paida lajin όντως λειτουργεί, «είναι εντελώς πέρα από τη φαντασία των μέσων ενημέρωσης και των ειδικών»…

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024