Δίνοντας οι Αμερικανοί την ευκαιρία στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να μιλήσει στο Κογκρέσο, όχι μόνο τον κατέστησαν τον πιο «καλοδεχούμενο» ξένο ηγέτη, καθώς μίλησε για 5η φορά στο Σώμα, του δώσανε και τη δυνατότητα να αραδιάσει μια σειρά ψεμάτων για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ένα μεγάλο μέρος της ωριαίας ομιλίας του στο Κογκρέσο, την Τετάρτη 24 Ιουλίου, Νετανιάχου το αφιέρωσε, στην πραγματικότητα, για να κάνει διάλεξη στον αμερικανικό λαό πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Εδώ, λοιπόν, σημειώνονται 7 ανακρίβειες έως και ψέματα του Ισραηλινού ηγέτη:

Δεν φταίμε εμείς για τον λιμό στη Γάζα

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «απόλυτη, πλήρης ανοησία, πλήρης κατασκευή» τις κατηγορίες του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ότι το Ισραήλ δεν παρεμπόδιζε την αποστολή τροφίμων στους αμάχους της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι εκρεμμούν εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας εις βάρος του.

Ο ίδιος, επαινώντας τον ισραηλινό στρατό, ισχυρίστηκε ότι επέτρεψε σε περισσότερα από 40.000 φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου προσθέτοντας ότι μέλη της Χαμάς έκλεβαν τα εμπορεύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα εμπόδια στην παροχή βοήθειας στους απελπισμένους Παλαιστίνιους. Σχολιάζοντας, μάλιστα το πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανέλ Σελίν, τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου, είπε πως το Ισραήλ σαφώς εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το αναγνώρισε εσωτερικά, αλλά άλλαξε την αξιολόγησή του πριν δημοσιοποιηθεί η σχετική έκθεση, με αποτέλεσμα η υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στέισι Γκίλμπερτ να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας» προσέθεσε η Σελίν.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν αρκετά χρόνια, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε μια «ευφάνταστη» έκθεση, να δει πόσες θερμίδες χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα για να ζήσουν. Ένα αρρωστημένο πρόγραμμα που άφησε βαριά κληρονομιά.

Δεν φταίμε εμείς για τον θάνατο των αμάχων

Ο Νετανιάχου απέρριψε και πάλι την ευθύνη του Ισραήλ για τον θάνατο περίπου 39.000 αμάχων, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είχαν εργαστεί σκληρά για να τους προστατεύσουν. «Ο Ισραηλινός Στρατός έχει ρίξει εκατομμύρια φυλλάδια, έχει στείλει εκατομμύρια μηνύματα και εκατοντάδες χιλιάδες τηλεφωνήματα για να βγάλει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τη εκεί», είπε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι τη Χαμάς, «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να θέσει σε κίνδυνο τους Παλαιστίνιους πολίτες» χρησιμοποιώντας σχολεία, νοσοκομεία και τζαμιά για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«[Η Χαμάς] θέλει πραγματικά οι Παλαιστίνιοι άμαχοι να πεθαίνουν, έτσι ώστε το Ισραήλ να αμαυρωθεί στα διεθνή ΜΜΕ και να πιεστεί να τερματίσει τον πόλεμο πριν νικηθεί. Αυτό θα επέτρεπε στη Χαμάς να επιβιώσει άλλη μια μέρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Η χρήση φυλλαδίων όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία για την εξολόθρευση ανθρώπων. Επίσης, ακόμα και η χρήση πολιτικών τοποθεσιών από τη Χαμάς δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων, ούτε εξηγεί το μέγεθος του θανάτου και της καταστροφής. Επίσης, υπενθυμίζονται όχι μόνο οι φρικαλεότητες εις βάρος αμάχων γυναικών, του Ισραηλινού Στρατού, αλλά και οι πολιτικές θέσεις των Ισραηλινών ηγετών που «κόπτονται» για τους αμάχους και θυμίζουν στελέχη του ναζιστικού κόμματος

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε τους ομήρους πίσω

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εργάζεται ακατάπαυστα για την επιστροφή των ομήρων, ωστόσο, οι συγγενείς τους εξέφρασαν διαφορετική γνώμη όταν συναντήθηκαν με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 23 Ιουλίου.

«Το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να τερματίσουμε την κυριαρχία της στη Γάζα και να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι. Αυτό σημαίνει συνολική νίκη και δεν θα αρκεστούμε σε τίποτα λιγότερο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Νετανιάχου στην ομιλία του, όπως σχολίασαν και τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν φάνηκε πρόθυμος για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τερματισμό του πολέμου και απελευθέρωση των ομήρων, όπως πρότειναν Αμερικανοί αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα. Αντίθετα, μίλησε για «ολική νίκη». Σημειώνεται, επίσης, ότι ακόμα και η στρατηγική των δολοφονιών Παλαιστίνιων αντιστασιακών, δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα, το αντίθετο μάλιστα.

Στο Ισραήλ υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα

Καθώς μιλούσε ο Νετανιάχου κάλεσε λίγους Ισραηλινούς στρατιώτες στο ακροατήριο να σηκωθούν, συμπεριλαμβανομένου ενός Αιθιοπικής καταγωγής και ενός άλλου Βεδουίνου, αναφέροντας τον ηρωισμό τους και τον σημαντικό ρόλο τους στον ισραηλινό στρατό.

«Οι μουσουλμάνοι στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού. πολέμησαν μαζί με τους Εβραίους, Χριστιανούς και άλλους συντρόφους τους στα όπλα με τρομερή γενναιότητα», είπε ο Νετανιάχου.

Ωστόσο, η πραγματικότητα στο Ισραήλ είναι πολύ διαφορετική, καθώς μαστίζεται από έντονα φαινόμενα διαχωρισμού, καθιστώντας το μοναδικό κράτος-απαρτχάιντ στον κόσμο.

Οι εβραίοι αιθιοπικής ή βεδουϊνικής καταγωγής συχνά περιθωριοποιούνται, όπως έχει δείξει και ισραηλινά ΜΜΕ. Επίσης στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές αρχές χρησιμοποιούν μηχανισμούς παρακολούθησης στις γειτονιές ενώ οι Εβραίοι Παλαιστίνιοι θεωρούνται πολίτες β΄κατηγορίας.

Κάνουμε στη Γάζα ότι και οι Αμερικανοί στην Ιαπωνία τον Β’ ΠΠ

Ο Ισραηλινός ηγέτης υποστήριξε ότι «μια νέα Γάζα θα μπορούσε να προκύψει» εάν η Χαμάς ηττηθεί και η Γάζα «αποστρατιωτικοποιηθεί και αποριζοσπαστικοποιηθεί», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «δεν επιδιώκει να επανεγκατασταθεί στη Γάζα».

Για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στη Γάζα σημείωσε ως παράδειγμα την προσέγγιση αποστρατιωτικοποίησης και της αποριζοσπαστικοποίησης χρησιμοποιήθηκε στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, η καταστροφή που επέφερε ο Νετανιάχου στη Γάζα το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργήσει μια νέα γενιά Παλαιστίνιων μαχητών που θα πυκνώσουν με φρέσκο αίμα τις τάξεις της Χαμάς. Επίσης, για πολλούς στο Ισραήλ και όχι μόνο η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί πολιτικά τον Νετανιάχου για να κρατηθεί στην εξουσία.

Όσον αφορά τις πρακτικές των Συμμάχων στον Β΄ΠΠ πρέπει να σημειωθεί ότι η ισοπέδωση της Δρέσδης στη Γερμανία και των Χιροσίμα και Ναγκασάκι στην Ιαπωνία, μόνο παραδείγματα προς αποφυγή είναι. Η Δυτική Όχθη και η Γάζα, δεν είναι ισραηλινά εδάφη και ως εκ τούτου το Ισραήλ είναι παράνομη δύναμη που δεν πρέπει να έχει κανέναν λόγο.

Το Ιράν είναι ο κοινός εχθρός

«Αν θυμάστε ένα πράγμα, ένα πράγμα από αυτή την ομιλία, θυμηθείτε το εξής: οι εχθροί μας είναι οι εχθροί σας», είπε ο Νετανιάχου. «Ο αγώνας μας είναι ο δικός σας αγώνας. Και η νίκη μας θα είναι η δική σας νίκη».

Το Ιράν, είπε, θέλει να επιβάλει το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» στον κόσμο και βλέπει τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο εχθρό του επειδή είναι «ο θεματοφύλακας του δυτικού πολιτισμού και η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου».

«Και κάτι ακόμα, όταν το Ισραήλ ενεργεί για να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το Ισραήλ και να απειλήσουν κάθε αμερικανική πόλη, κάθε πόλη από την οποία προέρχεστε, δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και εσάς».

Ο Νετανιάχου θέλει να δαιμονοποιήσει ξανά το Ιράν. Το Ιράν δεν έχει δείξει κανένα σημάδι επιβολής του ριζοσπαστικού Ισλάμ, ούτε έχει σκοπό να επιτεθεί με πυρηνικά, όπως κινδυνολογεί ο Νετανιάχου.

Πριν την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν δεν ήταν διόλου εχθρός των ΗΠΑ ή της Δύσης. Οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης Δύσης-Ιράν είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για το Ισραήλ και γι αυτό ο Νετανιάχου συντηρεί το «ιρανικό σκιάχτρο». Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, στην τελευταία σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μετά την επίθεση του Τελ Αβιβ στην ιρανική πρεσβεία στον Λίβανο, δεν θέλανε σε καμία περίπτωση πόλεμο με την Τεχεράνη.

Είναι άσχετοι από ιστορία οι επικριτές μας

«Οι εξωφρενικές συκοφαντίες που χαρακτηρίζουν το Ισραήλ ως ρατσιστικό και γενοκτονικό έχουν σκοπό να απονομιμοποιήσουν το Ισραήλ, να δαιμονοποιήσουν το εβραϊκό κράτος και να δαιμονοποιήσουν τους Εβραίους παντού», είπε. «Και δεν είναι περίεργο, δεν είναι περίεργο, έχουμε δει μια τρομακτική άνοδο του αντισημιτισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο» είπε ενώ χλεύασε και τους φοιτητές που.

«Δεν παίρνουν μόνο ένα 0 στη γεωγραφία, αλλά και ένα 0 στην ιστορία», είπε ο Νετανιάχου. «Αποκαλούν το Ισραήλ αποικιοκρατικό κράτος. Δεν ξέρουν ότι η γη του Ισραήλ είναι όπου προσευχήθηκαν ο Αβραάμ, ο Ισαάκ και ο Ιακώβ, όπου κήρυτταν ο Ησαΐας και ο Ιερεμίας και όπου βασίλεψαν ο Δαβίδ και ο Σολομών».

O Νετανιάχου καταφεύγει σε βιβλικά επιχειρήματα –που αρέσκονται οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί- και όχι στα ιστορικά ντοκουμέντα. Ο 94χρονος εβραίος επιζών του Ολοκαυτώματος, νομικός και πρώην Ισραηλινός διπλωμάτης Θίοντορ Μέρον φώναζε από τη δεκαετία του 1960 στη χώρα του ότι οι υποδομές που δημιουργεί στα κατεχόμενα εδάφη, μετά τον πόλεμο του 1967, και η μεταφορά εποίκων εκείμ αντιβαίνει τη Σύμβαση της Γενεύης. Συνεπώς το Ισραήλ είναι ένα κατακτητικό κράτος.

Για την ιστορία πάντως, ακόμα και την ύστατη στιγμή, κορυφαία στελέχη του ναζιστικού κόμματος, όταν δικάστηκαν, ήταν πεπεισμένα ότι έχουν δίκιο.