Για πρώτη φορά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, εκατομμύρια Ρώσοι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες, καθώς η χώρα τους ουσιαστικά αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς του Παρισιού και έτσι η ρωσική τηλεόραση, ως αντίποινα, δεν θα προβάλει τη μεγάλη διοργάνωση.

Από τους 11.000 περίπου αθλητές από 200 χώρες που συμμετέχουν στη μεγάλη αθλητική γιορτή του Παρισιού, μόλις οι 15 είναι από τη Ρωσία, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι εκπροσωπούν τη χώρα τους, καθώς δεν φέρουν σύμβολα ούτε τον ρωσικό εθνικό ύμνο, ενώ για πολλούς στην πατρίδα είναι πλέον «κόκκινο πανί».

Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στη Ρωσία, μια παραδοσιακή ολυμπιακή δύναμη που για χρόνια αξιοποιούσε τους Ολυμπιακούς για την προβολή της, καθώς σάρωνε τα μετάλλια.

Η Ρωσία στην πραγματικότητα τιμωρείται για την εισβολή της Ουκρανία το 2022, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα κράτη που συμμετέχουν, αν και διεξάγουν πόλεμο με εκατομμύρια θύματα, όπως το Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέστειλε τη συμμετοχή της ομάδας της Ρωσίας μέχρι το τέλος του 2022 λόγω σκανδάλου ντόπινγκ. Ακόμα κι έτσι, έστειλε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες (335 αθλητές) στους Αγώνες του Τόκιο (2021), όπου συμμετείχαν και πολλοί κέρδισαν μετάλλια με τον χαρακτηρισμό του “ουδέτερου”.

«Με φόντο αυτές τις αποφάσεις, θα γεννηθεί ένας ακόμη γύρος αντιπαράθεσης»

Το 2022, ο Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευσε ξανά τους Ρώσους αθλητές στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, μια απαγόρευση που συμπεριέλαβε και τη Λευκορωσία, λόγω της στήριξής της στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, το 2023, η ΔΟΕ αποφάσισε να επιτρέψει σε μεμονωμένους Ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν υπό προϋποθέσεις. Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές και το προσωπικό «που υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο» ή είναι συμβεβλημένοι με τις στρατιωτικές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας τους δεν θα είχαν το δικαίωμα συμμετοχής.

Οι απαγορεύσεις όμως διατηρήθηκαν και επεκτάθηκαν σε πολλούς εκπροσώπους ΜΜΕ και των δύο χωρών, προκαλώντας περαιτέρω εκνευρισμό στο Κρεμλίνο.

Διχασμένος ο αθλητικός κόσμος στη Ρωσία

Έτσι, είπανε το “ναι” στην υπό προϋποθέσεις πρόσκληση της ΔΟΕ 15 Ρώσοι, προκαλώντας διχασμό σε αθλητικούς φορείς, σχολιαστές και κοινωνία στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας, Στάνισλαβ Ποζνιάκοφ, επέκρινε τους αθλητές που επέλεξαν να συμμετάσχουν, εν μέρει επειδή περίπου οι μισοί από αυτούς βρίσκονται εκτός Ρωσίας. Τους αποκάλεσε μάλιστα «ξένους πράκτορες».

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει επίσης πληρώσει περισσότερα από 2,3 εκατ. δολ., σε τουλάχιστον 245 αθλητές που δεν μπορούσαν ή επέλεξαν να μην αγωνιστούν, όπως μετέδωσε το RIA Novosti.

Τουλάχιστον 20 Ρώσοι αθλητές που προκρίθηκαν και πληρούσαν τα κριτήρια για να αγωνιστούν απέρριψαν τις προσκλήσεις, είτε επειδή η ομοσπονδία τους αποφάσισε να μην συμμετάσχει είτε από αλληλεγγύη σε μέλη της ομάδας που απορρίφθηκαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ρωσίδες αθλήτριες

Σε ανακοίνωσή της, η Ρωσική Ομοσπονδία Πάλης είπε ότι «δεν θα επιτρέψει να τσακιστεί το  πνεύμα της ρωσικής ομάδας», υποστηρίζοντας ότι θα προτιμούσε να μην συμμετάσχει κανένας από τους αθλητές της παρά μόνο λίγοι που προκρίθηκαν.

Η ομάδα τζούντο κατήγγειλε επίσης ότι «από τους 17 αθλητές της που έλαβαν την Ολυμπιακή βαθμολογία, η ΔΟΕ επέτρεψε μόνο τέσσερις να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Αρνήθηκε να αφήσει όσους προκρίθηκαν να αγωνιστούν κάτω από αυτό που αποκαλούσε «ταπεινωτικές συνθήκες».

Το Κρεμλίνο έχει αφήσει τις ακανθώδεις αποφάσεις για το ποιος θα πρέπει να συμμετέχει στις ομοσπονδίες και στους αθλητές τους. «Κάθε αθλητής παίρνει τέτοιες αποφάσεις ανεξάρτητα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όσο για όσους είχαν την ευκαιρία και δεν πήγαν, κάθε ομοσπονδία έχει τις δικές της συνθήκες, συμφωνίες, συλλογικές απόψεις και αποφάσεις. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

Μπερδεύουν πολιτική με αθλητισμό

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε επαναληφθεί και το 1984. Μετά το αμερικανικό μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, ακολούθησε το σοβιετικό στους Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984.

Σήμωρα, όμως πολλοί κάνουν λόγο για αμερικανική υποκρισία. «Λοιπόν τώρα μπερδεύοουμε τον αθλητισμό και την πολιτική;» , είπε ο Ντμίτρι Γκουμπέρνιεφ, γνωστός Ρώσος αθλητικός εκφωνητής. «Αμερικανοί, που πήγαν στο Ιράκ και αργότερα αναγνώρισαν το λάθος», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις ΗΠΑ δεν επιβλήθηκαν ποτέ κυρώσεις στον αθλητικό κόσμο επειδή διεξήγαγαν πολέμους. «Και ποιος εισέβαλε στο Βιετνάμ, που αργότερα αναγνώρισε -όχι από εσάς και εμένα, αλλά από τον Μπάιντεν- ως λάθος;».

Ο Γκουμπέρνιεφ, ωστόσο είπε ότι ήταν υπέρ της συμμετοχής όλων των αθλητών που προκρίθηκαν, ακόμα κι αν πίστευε ότι οι συνθήκες ήταν άδικες. Πρόσθεσε ότι, όπως και άλλοι Ρώσοι που αγαπούν τον αθλητισμό, θα έβρισκε τρόπο να παρακολουθήσει τους αγώνες.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός από το Παρίσι θα ενθάρρυνε τη δυσαρέσκεια σε μια γενιά αθλητών, και γενικά τους Ρώσους ενάντια στη Δύση: «Κάποιος κάνει αθλήματα για να κερδίσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο».

«Με φόντο αυτές τις αποφάσεις, θα γεννηθεί ένας ακόμη γύρος αντιπαράθεσης», πρόσθεσε. «Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν πραγματικά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να δουν την Ευρώπη και να δείξουν στον κόσμο τι μπορούν να κάνουν. Αυτό δεν τους δόθηκε, οπότε η απάντησή τους θα καταλήξει: «Πήγαινε στην κόλαση».

Με πληροφορίες από New York Times