Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Οι Ολυμπιακοί της ανασφάλειας: τρομοκρατία, κυβερνοεπιθέσεις, ξένες παρεμβάσεις

Γαλλία: Οι Ολυμπιακοί της ανασφάλειας: τρομοκρατία, κυβερνοεπιθέσεις, ξένες παρεμβάσεις

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς κινδύνους ασφαλείας, με ξένες παρεμβάσεις, τρομοκρατία και κυβερνοεπιθέσεις.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ξεκινησαν, σε μια περίοδο υψηλών γεωπολιτικών εντάσεων. Μια εντυπωσιακή επιχείρηση ασφαλείας έχει τεθεί σε εφαρμογή, αλλά οι Αγώνες αντιμετωπίζουν επίσης πρωτοφανείς προκλήσεις ασφαλείας. Η Γαλλία αναπτύσσει μια τεράστια επιχείρηση για να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αναπτύσσοντας περισσότερους από 30.000 αστυνομικούς, 20.000 φρουρούς ασφαλείας και 10.000 στρατιωτικούς.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται στη γαλλική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ την τελετή έναρξης της Παρασκευής θα παρακολουθήσουν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές παγκοσμίως. «Είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια στιγμή το σαμποτάζ στο TGV, έγινε σήμερα και αυτό εντάσσεται στις επιχειρήσεις εναντίον της Γαλλίας.

Ο κίνδυνος ξένης παρέμβασης ή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει υψηλός, σύμφωνα με τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Παρά την εδαφική ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία και τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, «η απειλή είναι πραγματική και σταθερή, δεν έχει αλλάξει εδώ και αρκετά χρόνια», λέει ο Γουασίμ Νάσρ, δημοσιογράφος του FRANCE 24, ο οποίος συνυπογράφει ένα άρθρο σχετικά με τις απειλές ασφαλείας για τους Αγώνες του Παρισιού για το αμερικανικό αντιτρομοκρατικό περιοδικό CTC Sentinel.

Η «λανθάνουσα απειλή» της ισλαμιστικής τρομοκρατίας

Σύμφωνα με έκθεση του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού France Inter, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει δώδεκα ηγέτες της ομάδας Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίοι είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν ανά πάσα στιγμή τρομοκρατικούς πυρήνες που βρίσκονται εν υπνώσει στη Γαλλία.

«Υπάρχει η λανθάνουσα, συνεχής απειλή ότι κάποιος που ενεργεί μόνος του, παίρνει ένα μαχαίρι και αποφασίζει να επιτεθεί στο όνομα μιας ομάδας», λέει ο Νάσρ. Πέρα από τις τρομοκρατικές ομάδες, ορισμένοι κρατικοί φορείς ελπίζουν να επωφεληθούν από τις διαιρέσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στη Γάζα για να δημιουργήσουν δημόσια αναταραχή.«Η αναταραχή του πολέμου στη Γάζα μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να δημιουργήσουν δημόσια αναταραχή, για να εμποδίσουν τις ομάδες να φτάσουν εκεί όπου υποτίθεται ότι θα αγωνιστούν», λέει ο Νάσρ.

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκεται η ισραηλινή ολυμπιακή αποστολή, (η οποία έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητη ακόμα και εντός Γαλλίας και πολλοί Γάλλοι και ξένοι θεωρούν πως θα έπρεπε να αποκλειστεί) έχει λάβει 24ωρη ασφάλεια με ενισχυμένη αστυνομική συνοδεία για να ταξιδέψει στους διάφορους χώρους διεξαγωγής των αγώνων.

Η Γαλλία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους αγώνες, όμως το ερώτημα είναι αν μπορεί όλοι, επισκέπτες και αθλητές να είναι ασφαλείς.

Ζημιά στην εικόνα της Γαλλίας στην πιο διάσημη παγκόσμια πλατφόρμα

Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν πως, εδώ και αρκετές εβδομάδες, η αστυνομία έχει καταγράψει αύξηση των προσπαθειών φιλορωσικών ομάδων να διαταράξουν την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων. Την Κυριακή, ο Κίριλ Γκριάζνοφ , πράκτορας της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) χωρίς διπλωματική κάλυψη, συνελήφθη στο Παρίσι και κατηγορήθηκε για «κατασκοπεία με ξένη δύναμη με σκοπό την υποκίνηση εχθροπραξιών στη Γαλλία», σύμφωνα με τη Le Monde.

Την επόμενη ημέρα, ένας 44χρονος Γάλλος και δύο Ρωσίδες συνελήφθησαν καθώς επιχείρησαν να εισέλθουν στην απαγορευμένη ζώνη κατά μήκος του Σηκουάνα. Η μία από τις γυναίκες, που βρέθηκε κρυμμένη στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, είχε αρνηθεί δύο φορές τη διαπίστευση από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων για λόγους ασφαλείας.

Αφέθηκαν ελεύθερες από την αστυνομία, αλλά η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), η υπηρεσία καταπολέμησης της κατασκοπείας και της τρομοκρατίας της Γαλλίας, θα τις ανακρίνει εκ νέου μετά από περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien.

O πανικός των αρχών, δικαιολογημένος ή μη, είναι τέτοιος που άνετα θα πυροβολούσαν οι αρχές το Φάντασμα της Όπερας από τη νουβέλα του Γκαστόν Λερού.

H βόμβα που έσκασε στα χέρια ενός 26χρονου

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου, οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ήδη τεθεί σε συναγερμό μετά τη σύλληψη ενός 26χρονου Ρωσο-Ουκρανού που υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν η βόμβα που κατασκεύαζε εξερράγη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού.

Έκτοτε του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από δικαστή της αντιτρομοκρατικής για «εγκληματική τρομοκρατική συνωμοσία» και «κατοχή ουσίας ή εκρηκτικής ύλης με σκοπό την προετοιμασία καταστροφής ή βλάβης προσώπων, σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση». Μέχρι στιγμής, μόνο ο Γκριάζνοφ είναι ύποπτος ότι εργάζεται απευθείας για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Αλλά για τον Νταβίντ Κολόν, καθηγητή και ερευνητή στο Sciences-Po στο Παρίσι, οι πρόσφατες συλλήψεις θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι «η Ρωσία δεν έχει πλέον πολλούς πράκτορες επί τόπου», αφού 41 διπλωμάτες της, «συμπεριλαμβανομένων μυστικών αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών», απελάθηκαν από τη Γαλλία τον Απρίλιο του 2022. Βέβαια, απελάθηκαν αυτοί που ήταν γνωστοί για πράξεις κατασκοπίας.

Πληροφοριακός πόλεμος κατά της Γαλλίας

Οι πρόσφατες διασπαστικές ενέργειες στη Γαλλία αποτελούν ένα μέρος του πληροφοριακού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εδώ και αρκετά χρόνια εναντίον της Δύσης, ιδίως εναντίον των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία. «Η παραγωγή ψευδών ειδήσεων είναι συνεχής, αλλά καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αυξάνεται», σημειώνει ο Κολόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ανάρτηση την Τετάρτη στο Χ ενός βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει ένα μέλος της Χαμάς να εκτοξεύει απειλές κατά της Γαλλίας, το οποίο έχει προβληθεί πλέον πάνω από 14 εκατομμύρια φορές. Με πάρα πολλά προβλήματα στο να γίνει πιστευτό, άσχετα αν λειτούργησε σε κάποιους.

Δείχνει έναν άνδρα, με το πρόσωπό του κρυμμένο από μια μαντήλα της Μέσης Ανατολής, ή κεφιγιέ, να φέρει μια παλαιστινιακή σημαία στο στήθος του και να επιπλήττει τη Γαλλία για την υποστήριξη στο Ισραήλ. Στη συνέχεια, κρατάει ψηλά κάτι που μοιάζει με ένα αποκεφαλισμένο και ματωμένο κεφάλι της «Μαριάν», του συμβόλου της δημοκρατικής Γαλλίας.

Πρόκειται για αυτό που είναι γνωστό στην κατασκοπευτική ορολογία ως επιχείρηση «ψεύτικης σημαίας» ή false flag, με σκοπό να προκαλέσει σύγχυση ή διχόνοια. «Οι Ρώσοι πράκτορες παρίσταναν τη Χαμάς», λέει ο Κολόν, αλλά δημοσιεύοντας περιεχόμενο που ήταν σκόπιμα μη πειστικό, ήλπιζαν ότι το βίντεο θα αποδιδόταν σε «ένα τρίτο μέρος, στην προκειμένη περίπτωση στο Ισραήλ» (Σωστά όλα αλλά δεν στηρίζει με αποδείξεις πως ήταν ρωσική επιχείρηση «ψεύτικης σημαίας»).

Με την σειρά της και η Ουκρανία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα των Ολυμπιακών Αγώνων για πόλεμο εντυπώσεων έναντι της Ρωσσίας.

«Έχει συμφέρον η Ρωσία», διατείνεται ο Γάλλος αναλυτής στο France 24

Ο Κολόν λέει ότι η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων: «Από τη μία πλευρά, οι αθλητές της έχουν απαγορευτεί να αγωνίζονται υπό τη ρωσική σημαία, οδηγώντας το Κρεμλίνο σε μια εκστρατεία δυσφήμισης της ΔΟΕ, των Ολυμπιακών Αγώνων και της πόλης του Παρισιού.

Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επίσης ένας παράγοντας και η Γαλλία είναι μεγάλος υποστηρικτής της Ουκρανίας. Τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσφέρουν παγκόσμια προβολή από τα μέσα ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, μια ευκαιρία να πληγεί η εικόνα της Γαλλίας παγκοσμίως».

Οι χάκερ μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να προκαλέσουν προβλήματα από καθαρή κακία ή απληστία. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, οι διοργανωτές υπέστησαν πάνω από 450 εκατομμύρια επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Την Πέμπτη, η εισαγγελέας του Παρισιού Λώρ Μπεκουό δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια «επιχείρηση απολύμανσης» για την εξάλειψη ενός ιού υπολογιστών που είχε επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Γαλλία.

«Την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η επιχείρηση αυτή καταδεικνύει την επαγρύπνηση των διαφόρων φορέων, στη Γαλλία και στο εξωτερικό, που κινητοποιούνται για την καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», δήλωσε η Μπεκουό.

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024